If Vakuutus

Ifin tutkimus: Henkilöstöhaasteet jarruttavat pk-yritysten kansainvälistymistä

Jaa

Sekä kansainvälisesti toimivat että kansainvälistymistä suunnittelevat pk-yritykset kärsivät tarvittavan työvoiman puuttumisesta. Henkilöstön haluttomuus ulkomailla työskentelyyn on kasvanut koronapandemian aikana.

Lähes kolmannes (27%) kansainvälistymistä suunnittelevista yrityksistä kokee tarvittavan henkilöstön saamisen olevan suurin yksittäinen kansainvälistymisen haaste, selviää Ifin teettämästä tutkimuksesta. Eniten vaikeuksia työntekijöiden löytämisessä on suuremmilla pk-yrityksillä. Jopa puolet (50%) 50-99 henkilöä työllistävistä yrityksistä pitää sopivan henkilöstön löytymistä suurimpana haasteena kansainvälisille markkinoille tähdätessä.

– Kun kilpailu osaajista on kovaa, moni yritys haluaa pitää kiinni tärkeimmästä voimavarastaan. Muuttuvissa tilanteissa työntekijöiden hyvinvoinnista huolehtiminen voi olla haastavaa, mutta erityisen tärkeää; kilpailuvaltti voi olla esimerkiksi henkilövakuutus, joka viestii turvallisesta ja työntekijöitä arvostavasta työpaikasta, sanoo Ifin yrityspalvelukeskuksen johtaja Tiina Pajamo.

Korona ei näytä muuttaneen yritysten kiinnostusta ulkomailla toimimiseen. Yrityksistä 64 prosenttia on sitä mieltä, että pandemialla ei ole ollut vaikutusta kansainvälistymisaikeisiin. Lähes joka viides ilmoitti toimineensa kansainvälisesti jo ennen koronapandemiaa ja pandemia on edelleen vauhdittanut tätä kehitystä.

Moni haluaa työskennellä kotimaassa

Kansainvälisesti toimivista yrityksistä 59 prosenttia vastasi kyselyssä, että tarvittavan henkilöstön saatavuus on vähintään melko haastavaa. Lähes joka viides yritys ilmoitti henkilöstön saatavuuden suurimmaksi yksittäiseksi haasteeksi kansainvälisesti toimiessa. Tutkimuksen perusteella haasteet rekrytoinnissa ovat sitä yleisempiä, mitä suuremmasta pk-yrityksestä on kyse.

Kansainvälisesti toimivista yrityksistä 51 prosenttia koki, että koronapandemia on tuonut haasteita liikkumiseen ja työntekoon, joka on näkynyt muun muassa henkilöstön haluttomuutena lähteä ulkomaille töihin.

– Yksi selittävä tekijä on varmasti se, että pandemian aikaan muun muassa matkustusohjeet ovat muuttuneet tiuhaan. Toisena tekijänä saattaa olla kotimaan monipuolistuneet työtavat. Hybridityöhön ja vaihtuviin työympäristöihin liittyy haasteita, joita työnantajan tulee ymmärtää voidakseen kehittää niihin sopivia toimintatapoja ja joita työntekijän tulee hallita voidakseen hyvin, pohtii Pajamo.

– Työnantajan vastuu työntekijän terveydestä ja turvallisuudesta koskee kaikkia työskentelymuotoja. Meidän roolimme vakuutusyhtiönä on auttaa yritystä tämän kokonaisuuden hahmottamisessa.

Tyytyväiset pienyritykset eivät haikaile ulkomaille

Jopa 57 prosenttia vastaajista sanoo, ettei pandemialla ole ollut merkittäviä vaikutuksia liiketoimintaan. Puolet yrityksistä ilmoittaa palkanneensa lisää henkilöstöä pandemian aikana ja runsas kolmannes on alkanut tarjota uusia palveluita tai tuotteita.

Lähes puolet (49%) pk-yrityksistä, jotka eivät ole kiinnostuneita kansainvälistymisestä, vastasivat tyytyväisyyden nykytilaan olevan suurin syy pysytellä pelkästään kotimaan markkinoilla.

–Tyytyväisyys nykytilaan korostuu tutkimuksen mukaan pienimpien pk-yritysten kohdalla. On hienoa, että yrityksissä nähdään koronan vaikutukset positiivisemmin ja tulevaisuudennäkymät ovat valoisammat kuin yleisesti saatetaan olettaa, toteaa Tiina Pajamo.

*Pk-yritysten kansainvälistymisaikeet -kyselytutkimuksen toteutti Ifin toimeksiannosta Taloustutkimus Oy. Tutkimukseen vastasi yhteensä 503 eri yrityksen edustajaa. Tiedot kerättiin elokuussa 2021 Taloustutkimuksen puhelinhaastatteluina. Tutkimuksessa olivat mukana seuraavat toimialat: teollisuus, rakentaminen, tukku- ja vähittäiskauppa; moottoriajoneuvojen ja moottoripyörien korjaus, kuljetus ja varastointi, informaatio ja viestintä, rahoitus- ja vakuutustoiminta, kiinteistöalan toiminta, hallinto- ja tukipalvelutoiminta sekä ammatillinen, tieteellinen ja tekninen toiminta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

If Vakuutus
If Vakuutus
Keilasatama 2
02150 Espoo

010 191 515http://www.if.fi

 If vakuuttaa kaiken, mikä on elämässä arvokasta: ihmiseteläimetkoditautot ja paljon muuta. Me hoidamme vakuutusasiat mutkattomasti, helposti ja hetkessä. Autamme myös yrityksiä turvaamaan toimintansa silloin, kun vahinko sattuu. 6 700 ammattitaitoista työntekijäämme huolehtivat, että 3,7 miljoonaa asiakastamme Pohjoismaissa ja Baltiassa saavat tarvitsemaansa apua ja oikeanlaista turvaa – jos jotain sattuisi tapahtumaan. If kuuluu Sampo-konserniin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta If Vakuutus

Millainen on hyvä kotilatauspiste ja uskaltaako kesämökillä ladata? Näin lataat sähköautosi turvallisesti12.7.2022 07:00:00 EEST | Tiedote

Sähköautojen yleistyessä myös latauspisteiden tarve kasvaa. Yhä useamman taloyhtiön ja omakotitalon pihassa komeilee oma latauspiste. Reissussa lataaminen hoituu yleisillä latauspaikoilla, mutta myös kaverin mökillä tilapäinen lataaminen voi onnistua, kunhan sähköverkko ja pistokkeet ovat hyvässä kunnossa. Tärkeimmät turvallisen lataamisen säännöt pätevät latasit sähköautoasi missä tahansa.

If tutki: Heinäkuinen lauantai on matkapuhelimelle kohtalokas – pidä huolta puhelimesta kesäfestareilla4.7.2022 07:00:00 EEST | Tiedote

Heinäkuussa matkapuhelimia särkyy ja varastetaan selvästi muita kuukausia enemmän. Parin viime vuoden aikana varkausvahinkoja on tapahtunut alle puolet aiempiin vuosiin verrattuna, mutta alkuvuonna varkaudet ovat jälleen lisääntyneet. Isojen festivaalien ja muiden yleisötapahtumien palatessa rytinällä kesäkalentereihin on syytä olla puhelimen kanssa tarkkana.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme