ICC Finland

Ifo-kysely: Suomen vientimarkkinoiden näkymät heikkenevät

Jaa

Maailmantaloudessa menee yhä hyvin, mutta suhdanneodotukset ovat muuttuneet varovaisemmiksi kaikissa maanosissa, osoittaa tuore maailmanlaajuinen Ifo World Economic Survey -suhdannekysely. Odotukset ovat vielä hyvällä tasolla, vaikka Ifo-indikaattori on tammikuusta huhtikuuhun tippunut 26,0 pisteestä 16,5 pisteeseen. Ifo-asiantuntijat ennakoivat maailman BKT-kasvun olevan 3,9 prosenttia tänä vuonna, mutta kasvun uskotaan olevan jo heikkenemässä.

Kansainvälisen kauppakamarin ICC:n maajohtaja Timo Vuori. Kuva: Pasi Murto
Kansainvälisen kauppakamarin ICC:n maajohtaja Timo Vuori. Kuva: Pasi Murto

Myös tuoreen Ifo Euro Area Survey -selvityksen mukaan euroalueen talousnäkymät Suomi mukaan lukien ovat heikentyneet sitten alkuvuoden. Euroalueen Ifo-indikaattori laski 43,2 pisteestä 31,1 pisteeseen. Ifo-asiantuntijat uskovat 2,2 prosentin talouskasvuun euroalueella, mutta suhdanneodotukset ovat muuttuneet pessimistisemmiksi.

Kansainvälisen kauppakamarin ICC:n maajohtaja Timo Vuori arvioi, että keskeisillä vientimarkkinoillamme on yhä hyvä vire, mutta tulevaisuuden suhteen varovaisuutta on jo ilmassa.

“Aasiassa, USA:ssa ja Saksassa suhdanneodotukset ovat selvästi heikentyneet. Suomessakin on syytä varautua siihen, ettei viime aikojen vientivetoinen kasvu jatku ikuisesti. Emme saa tuudittautua siihen, että julkisen ja yksityisen taloutemme haasteet on jo ratkaistu, kansainvälinen kilpailukyky kunnossa ja että etuuksia voidaan jakaa huolettomasti”, muistuttaa Vuori.

Kauppasodan pelätään nopeuttavan suhdannekäännettä

Ifon kyselyyn vastanneet talousasiantuntijat pelkäävät, että kasvava kauppasodan uhka ja uudet kaupan esteet tulevat jarruttamaan kansainvälisen kaupan kasvua ja samalla edesauttamaan suhdannekäännettä.

“Vaikka vientimme ensisijaisesti suuntautuu Eurooppaan, on USA:n ja Kiinan talouskasvun merkitys erityisen tärkeä Suomen kaltaiselle investointituotteiden valmistajamaalle, jonka vientituotteet usein lopulta päätyvät Amerikan tai Aasian markkinoille”, toteaa Vuori.

”Kasvava protektionismi, korotetut tullit tai vientikiintiöt EU-USA-Kiina -akselilla olisivat myrkkyä Suomen viennille”, hän jatkaa.

Ifo World Economic Survey ennakoi inflaation olevan kasvussa lyhyiden ja pitkien korkojen noustessa seuraavan 6 kuukauden aikana. Euroalueen inflaation ennustetaan olevan kuluvana vuonna 1,6 prosenttia.

Ifo World Economic Survey julkaistiin maailmanlaajuisesti 08.05.2018 klo 08.00 GMT, osoitteessa: www.ifo.de. Siihen sisältyvä Ifo Euro Area Economic Survey julkaistiin 02.05.2018. Kyselyyn vastasi 1155 talousasiantuntijaa 120 maasta huhtikuussa 2018.

Lisätietoa:

Yhteyshenkilöt

Timo Vuori
maajohtaja, Kansainvälinen kauppakamari ICC
+358 50 5535 319

Kuvat

Kansainvälisen kauppakamarin ICC:n maajohtaja Timo Vuori. Kuva: Pasi Murto
Kansainvälisen kauppakamarin ICC:n maajohtaja Timo Vuori. Kuva: Pasi Murto
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

ICC Finland
ICC Finland
Aleksanterinkatu 17
00101 Helsinki

+358 9 4242 620http://www.icc.fi/

Kansainvälinen kauppakamari ICC on ainoa globaali, kaikki toimialat kattava yhteistyöjärjestö, jolla on 6,5 miljoonaa yritystä ja järjestöjä jäsenenä yli 140 maasta ja kansallisia toimistoja kaikissa maanosissa, 92 maassa, kuten Brasilia, Intia, Kiina, Venäjä, USA ja luonnollisesti Suomessa - ICC Suomi. Suomessa ICC-jäseniä ovat keskeiset kansainvälisessä kaupassa - viennissä ja tuonnissa - mukana olevat yritykset sekä niitä tukevat palveluyritykset ja kotimaiset järjestöt. ICC vahvistaa yritysten kansainvälisiä toimintaedellytyksiä vaikuttamalla regulaatioympäristöön, kehittämällä ulkomaankaupan työkaluja ja tarjoamalla niihin liittyviä palveluita yrityksille. ICC haluaa tehdä kansainvälisestä kaupan käynnistä helppoa - Make Trade Simple - hengessä. Kansainvälisissä verkostoissa ICC- jäsenyys on yksi osoitus yrityksen luotettavuudesta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ICC Finland

Global Compact -verkosto Suomeen12.10.2018 10:00:00 EESTTiedote

Johtavat vienti- ja kotimarkkinayritykset ovat perustaneet Suomeen uuden Global Compact Network Finland -verkoston. Verkosto kokoaa yhteen kaikki YK:n Global Compact -vastuullisuusaloitteeseen sitoutuneet yritykset ja muut yhteisöt. Toiminta käynnistyy vaiheittain kuluvan vuoden aikana. Verkoston ensimmäinen tilaisuus pidetään 12.10.2018 Helsingissä. Tavoitteena on entisestään vahvistaa suomalaisten yritysten edelläkävijyyttä yritysvastuussa ja kestävän kasvun mahdollistajana.

Mediakutsu: The Future Trends of Sustainability – The Global Compact of Driver for Responsible Business10.10.2018 10:24:51 EESTTiedote

Global Compact Finland Network järjestää ensimmäisen avoimen ja julkisen tilaisuutensa perjantaina 12.10.2018 Helsingissä. Tilaisuus on avoin kaikille GC-toimijoille, sidosryhmille sekä medialle. Tapahtuman ajankohtaisia teemoja ovat yritykset ja ilmastonmuutos sekä yritysten kestävä kasvu. Tarkoitus on tuoda yhteen suomalaisia yrityselämän johtajia ja asiantuntijoita jakamaan näkemyksiään yritystoiminnan kansainvälisistä vaikutuksista, vastuullisuudesta sekä ihmisoikeuksista. Tilaisuuden pääpuhuja on YK:n Global Compact -ohjelman toimitusjohtaja Lise Kingo. Vuonna 2000 lanseerattu Global Compact (www.unglobalcompact.org) on YK:n vastuullisuusaloite, johon 67 suomalaista yritystä ja muuta toimijaa on liittynyt. Se on kansainvälisesti tunnustettu työkalu kehittää yrityksen vastuullisuutta ja riskienhallintaa kansainvälisillä markkinoilla ottaen huomioon työoloja, ihmisoikeuksia, ympäristöä ja lahjontaa koskevat haasteet. YK:n vaatimuksesta kussakin maassa toimii kansallinen Global Compa

Unileverin toimitusjohtaja Paul Polman Kansainvälisen kauppakamari ICC:n vetäjäksi - Esko Aho jatkaa hallituksessa21.6.2018 13:00:00 EESTTiedote

Kansainvälisen kauppakamari ICC:n vuosikokous on tänään Pariisissa valinnut Unileverin toimitusjohtaja Paul Polmanin uudeksi puheenjohtajakseen. Uudeksi varapuheenjohtajaksi valittiin MasterCardin toimitusjohtaja Ajay Banga. Esko Aho jatkaa ICC:n kansainvälisessä 25 jäsenen hallituksessa. ICC:n Suomen puheenjohtajana toimii tällä hetkellä UPM Kymmene Oyj:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen.

Orastavia merkkejä maailmantalouden suhdannehuipusta13.11.2017 14:00:00 EETTiedote

Maailmantalous on vahvimmillaan sitten vuoden 2011, osoittaa tänään julkaistu maailmanlaajuinen Ifo World Economic Survey -talousasiantuntijakysely. Euroalueella Suomi mukaan lukien Ifo-indikaattori on korkeimmalla tasolla sitten vuoden 2000. Lokakuussa tehdyn kyselyn mukaan talousodotukset seuraavalle kuudelle kuukaudelle ovat kuitenkin muuttuneet varovaisemmiksi esimerkiksi Saksassa ja Aasiassa. Kilpailu osaavasta työvoimasta on kiristymässä useissa maissa. Ifon mukaan Suomen talousnäkymät ovat toistaiseksi hyvät.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme