SDP EDUSKUNTA

Ihalainen: Hallitus on nakertanut pitkän aikavälin kasvupohjaa – tarvitaan tki-panostuksia, ei leikkauksia

Jaa

Eduskunnassa käyty vilkas keskustelu julkisen talouden pidemmän aikavälin suunnitelmasta vuosille 2019-2022 kertoo, että liian vähälle huomiolle jää, miten työllisyyden kannalta varmistetaan nykyinen vahvana jatkuva talouskasvu myös tulevaisuudessa. Talouskasvuennusteet tuleville vuosille ovat varovaisia ja laskevia. Suomen kasvuun vaikuttaa merkittävästi jatkuuko viennin vahva laajapohjainen veto myös tulevaisuudessa.

Pidemmän aikavälin kestävän ja vientiä tukevan kasvun keskeisiä tavoitteita ovat tutkimus-tuotekehitys- ja innovaatiopanostuksen kasvattaminen, osaamisen vahvistaminen erityisesti työelämässä, tuottavuuden kasvun varmistaminen ja kotimaahan suuntautuvien ennustettavan investointimaaperän rakentaminen.

Juuri näistä tulevaisuusinvestoinneista on hallituksen toimesta leikattu sen sijaan, että niiden voimavaroja lisättäisiin, kuten pitäisi. Myös tuottavuuden vaimeata kasvua voidaan tukea tki-panostuksilla, ja ennen kaikkea työntekijöiden osaamista, jaksamista ja työhyvinvointia parantamalla. Tuottavuuden kasvun tärkein ajuri on työpaikoilla tapahtuva yhteinen kehittämistyö, eikä epävarmuuden lisääminen.

Toukokuun työllisyystilastojen mukaan työllisyysaste toukokuussa oli 71,4 % ja työttömyysaste n. 7,6 %. Työllisyysasteen nostaminen 75 % seuraavalla vaalikaudella on oikea tavoite, mutta varsin haastava. Tavoite on välttämätön hyvinvointiyhteiskunnan rahoituspohjan varmistamiseksi ja työmarkkinoilta syrjäytymisen ehkäisemiseksi.

Työikäisen väestön osuuden supistuminen vähentää työpanosta. Nuoria ikäluokkia tulee työelämään vähemmän kuin työntekijöitä lähtee eläkkeelle. Maahan muuttaneet ovat tärkeä voimavara myös työelämässä. Onneksi myös vanhemmissa ikäluokissa työllisyysasteet ovat kohentuneet.

SDP:n talouspolitiikan ja uuden ajan elinkeinopoliittinen perusta on kakun kasvattaminen ja sen oikeudenmukainen jakaminen – kasvu kuuluu kaikille.

Olemme peräänkuuluttaneet vahvempaa otetta: Uuden ajan elinkeinopolitiikan kestävä kasvu ei voi perustua luonnonvarojen tuhlailuun vaan sen tulee tukea ilmasto- ja ympäristötavoitteita. Uusia viennin lähteitä ovat juuri kierto- ja jakamistalousjohtajuus, ympäristöteknologia, energiatehokkuusosaaminen ja palvelujen viennin kasvattaminen, erityisesti matkailun kehittäminen.

Haluamme rakentaa sellaista työelämää, missä uusi teknologia tekoälyineen tukee tuottavuuden kasvua ja huolehtii siitä, että kaikki pysyvät mukana ja ihminen pystyy siirtymään turvallisesti työstä ja ammatista toiseen. Koulutuksen ja muutosturvan merkitys muutoksen tukena vain korostuu.

Työelämän kaksoishaaste on, että maassa on yhtä aikaa korkea työttömyys ja pula osaavasta työvoimasta. Työpaikkojen ja työntekijöiden kohtaamisen tukeminen vaatii monien politiikkatoimien yhtäaikaista toteuttamista, osaamisen vahvistamista, kohtuuhintaisia asuntoja, työmatkaliikenteen helpottamista ja maakuntakohtaisia positiivisen rakennemuutoksen tukemisohjelmia. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Perustuslakivaliokunnan demarit: Valiokunta nimesi noin 20 ongelmaa sotesta22.2.2019 19:10:54Tiedote

Perustuslakivaliokunta on saanut tänään valmiiksi lausuntonsa koskien hallituksen uusinta sote- ja maakuntamallia ja sitä koskevaa sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintöluonnosta. Valiokunnan tehtävänä oli arvioida esitetyn sote-uudistuksen sisällön vaikutukset siihen, turvaako uudistus esitetyssä muodossaan ihmisten perusoikeuksien toteutumisen perustuslain edellyttämällä tavalla. Perustuslakivaliokunta oli tyytymätön noin kahteenkymmeneen sote-uudistuksen osa-alueeseen ja teki niistä valtiosääntöoikeudellisia ponsia. Perustuslakivaliokunta oli lausunnossaan yksimielinen.

Filatov: Työttömän työkyvystä on huolehdittava21.2.2019 13:54:30Tiedote

Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Tarja Filatov (sd) puhui tänään työttömien terveydenhuoltoa ja terveystarkastuksia käsitelleessä seminaarissa Helsingissä. – Sosiaalisesti ja eettisesti kestävässä yhteiskunnassa hyvinvointia ja yhteiskunnan tilaa arvioidaan vaikeimmassa tilanteessa olevien näkökulmasta. Työttömyys on kiistatta vaikea tilanne elämässä. Jokaisen ihmisen hyvinvoinnin ja ihmisarvoisen elämän edistäminen on ehjän yhteiskuntapolitiikan päämäärä. Sitä ei voi alistaa muille päämäärille.

Opposition eduskuntaryhmien puheenjohtajien avoin kirje pääministeri Sipilälle21.2.2019 09:35:04Tiedote

Avoin kirje pääministerille Arvoisa pääministeri Sipilä Hallituksenne puolustusministeri Jussi Niinistö on lyhyen ajan sisään esittänyt julkisuudessa kannanottoja, jotka milloin kyseenalaistavat eduskunnan toimintaa perustuslain valvonnassa, milloin hyökkäävät historiallisen tutkimuksen kimppuun, kun se ei tuota puolustusministeriä itseään miellyttäviä tuloksia. Puolustusministeri Niinistö on hyökännyt näkyvästi eduskunnan päätöksiä sekä eräitä valtiosääntöasiantuntijoita vastaan, kun puhemiesneuvosto päätti ottaa käsiteltävänä olevan tiedustelulainsäädännön perustuslain mukaisuuden vielä kertaalleen tarkastettavaksi. Blogissaan 19.2.2019 Niinistö pyrkii hyvin selväsanaisesti puuttumaan eduskunnan toimintaan ja siihen, miten perustuslainmukaisuuden valvontaprosessi eduskunnassa toimii sekä käsittelee hyvin henkilöön käyvällä ja asiattomalla tavalla erityisesti yhtä nimeltä mainitsemaansa perustuslakiasiantuntijaa. Käytännössä Niinistö ohjeistaa eduskuntaa, että tiedustelulait pitäisi v

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme