SDP EDUSKUNTA

Ihalainen: Hallitus on nakertanut pitkän aikavälin kasvupohjaa – tarvitaan tki-panostuksia, ei leikkauksia

Jaa

Eduskunnassa käyty vilkas keskustelu julkisen talouden pidemmän aikavälin suunnitelmasta vuosille 2019-2022 kertoo, että liian vähälle huomiolle jää, miten työllisyyden kannalta varmistetaan nykyinen vahvana jatkuva talouskasvu myös tulevaisuudessa. Talouskasvuennusteet tuleville vuosille ovat varovaisia ja laskevia. Suomen kasvuun vaikuttaa merkittävästi jatkuuko viennin vahva laajapohjainen veto myös tulevaisuudessa.

Pidemmän aikavälin kestävän ja vientiä tukevan kasvun keskeisiä tavoitteita ovat tutkimus-tuotekehitys- ja innovaatiopanostuksen kasvattaminen, osaamisen vahvistaminen erityisesti työelämässä, tuottavuuden kasvun varmistaminen ja kotimaahan suuntautuvien ennustettavan investointimaaperän rakentaminen.

Juuri näistä tulevaisuusinvestoinneista on hallituksen toimesta leikattu sen sijaan, että niiden voimavaroja lisättäisiin, kuten pitäisi. Myös tuottavuuden vaimeata kasvua voidaan tukea tki-panostuksilla, ja ennen kaikkea työntekijöiden osaamista, jaksamista ja työhyvinvointia parantamalla. Tuottavuuden kasvun tärkein ajuri on työpaikoilla tapahtuva yhteinen kehittämistyö, eikä epävarmuuden lisääminen.

Toukokuun työllisyystilastojen mukaan työllisyysaste toukokuussa oli 71,4 % ja työttömyysaste n. 7,6 %. Työllisyysasteen nostaminen 75 % seuraavalla vaalikaudella on oikea tavoite, mutta varsin haastava. Tavoite on välttämätön hyvinvointiyhteiskunnan rahoituspohjan varmistamiseksi ja työmarkkinoilta syrjäytymisen ehkäisemiseksi.

Työikäisen väestön osuuden supistuminen vähentää työpanosta. Nuoria ikäluokkia tulee työelämään vähemmän kuin työntekijöitä lähtee eläkkeelle. Maahan muuttaneet ovat tärkeä voimavara myös työelämässä. Onneksi myös vanhemmissa ikäluokissa työllisyysasteet ovat kohentuneet.

SDP:n talouspolitiikan ja uuden ajan elinkeinopoliittinen perusta on kakun kasvattaminen ja sen oikeudenmukainen jakaminen – kasvu kuuluu kaikille.

Olemme peräänkuuluttaneet vahvempaa otetta: Uuden ajan elinkeinopolitiikan kestävä kasvu ei voi perustua luonnonvarojen tuhlailuun vaan sen tulee tukea ilmasto- ja ympäristötavoitteita. Uusia viennin lähteitä ovat juuri kierto- ja jakamistalousjohtajuus, ympäristöteknologia, energiatehokkuusosaaminen ja palvelujen viennin kasvattaminen, erityisesti matkailun kehittäminen.

Haluamme rakentaa sellaista työelämää, missä uusi teknologia tekoälyineen tukee tuottavuuden kasvua ja huolehtii siitä, että kaikki pysyvät mukana ja ihminen pystyy siirtymään turvallisesti työstä ja ammatista toiseen. Koulutuksen ja muutosturvan merkitys muutoksen tukena vain korostuu.

Työelämän kaksoishaaste on, että maassa on yhtä aikaa korkea työttömyys ja pula osaavasta työvoimasta. Työpaikkojen ja työntekijöiden kohtaamisen tukeminen vaatii monien politiikkatoimien yhtäaikaista toteuttamista, osaamisen vahvistamista, kohtuuhintaisia asuntoja, työmatkaliikenteen helpottamista ja maakuntakohtaisia positiivisen rakennemuutoksen tukemisohjelmia. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Viitanen hallitukselle: Kreikan velkojen laina-aikojen pidentämisen tie on nyt kuljettu loppuun13.11.2018 14:27Tiedote

Kansanedustaja Pia Viitanen (sd.) katsoo, että Kreikan velkojen laina-aikojen pidentämisen tie on nyt kuljettu loppuun. Eduskunta pui tiistaina valtioneuvoston tiedonantoa Euroopan rahoitusvakausvälineen varainhankinnalle annetun valtiontakauksen voimassaoloajan pidentämisestä vuoteen 2082 asti. Sosialidemokraattien ryhmäpuheenvuoron keskustelussa käyttänyt Viitanen korosti puheessaan, että velkojen laina-aikojen pidennykset eivät enää jatkossa tule kysymykseen ja Kreikan tulee asianmukaisesti varautua lainojensa takaisinmaksuun.

SDP julkaisi vaihtoehtobudjetin vuodelle 2019: Tulevaisuuden toivoa ja turvaa13.11.2018 09:16Tiedote

SDP:n vaihtoehtobudjetti 2019 – tulevaisuuden toivoa ja turvaa SDP:n vaihtoehtobudjetti on 2020-luvun ensimmäinen budjetti. Se tarjoaa eteenpäin katsovan ja oikeudenmukaisen vaihtoehdon hallituksen politiikalle. SDP:n vaihtoehto: 5 uudistusta ja 5 investointia SDP esittää viittä suurta uudistusta ja viittä investointia, joilla vahvistetaan ekologisesti ja sosiaalisesti kestävän talouskasvun pohjaa, ihmisten osallisuutta ja yhteiskunnan eheyttä. Ne luovat pohjan työllisyysasteen kestävälle nousulle ja turvaavat julkisen talouden kestävyyttä pitkällä aikavälillä. Viisi uudistusta: Laajennetaan oppivelvollisuutta ja tehdään toinen aste aidosti maksuttomaksi – estetään nuorten syrjäytyminen. Uudistetaan varhaiskasvatus. Tehdään perhevapaauudistus heti. Uudistetaan sosiaaliturva yleisturvan pohjalta. Tehdään työllisyyttä ja kestävää kehitystä tukeva verouudistus. Viisi investointia: Panostetaan koulutukseen, tutkimukseen, sivistykseen ja kulttuuriin. Pysäytetään ilmastonmuutos, panostetaan

SDP:n Mäkisalo-Ropponen: Yksilön tietosuoja ja yksityisyys vaarassa11.11.2018 10:09Tiedote

Torstaina eduskunnan kyselytunnilla keskusteltiin julkisuuteen nousseesta sosiaali- ja terveysministeriön ja sisäministeriön ehdotuksesta mahdollistaa poliisiviranomaisille pääsy potilastietoihin. Perhe- ja peruspalveluministeri Annikka Saarikko ja sisäministeri Kai Mykkänen vakuuttivat kuitenkin yhteisessä tiedotteessaan, että julkisuudessa on käsitelty keskeneräistä valmistelua ja asiasta on ollut paljon liikkeellä väärää tietoa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme