SDP EDUSKUNTA

Ihalainen: Suomea tulee rakentaa luottamus- ja sopimusyhteiskunnan vahvuuksille

Jaa

Viime perjantaina kautensa kesken jättänyt Sipilän hallitus aloitti viime vaalien jälkeen työnsä itseluottamusta puhkuen. Hallitus löi työmarkkinajärjestöjen eteen viilaamista vaille valmiin ns. yhteiskuntasopimusesityksensä – tulos tai ulos –periaatteella. Aidosta yhteisestä kolmikantavalmistelusta ei ollut kyse. Päinvastoin pelokkeeksi nostettiin niin sanotut pakkolait ja lisäsäästöt sekä sopimusjärjestelmästä irti repäisevä, paikallista sopimista koskeva erillislaki. Varsin pian kävi ilmi, että tällaisella toimintalinjalla ei ollut mitään onnistumisen edellytyksiä ja kiky-sopimuksen myötä tällaiset esitykset siirrettiin sivuun.

Hallitus tuli samalla kertoneeksi, että tuloksia tuottanut, aito kolmikantavalmistelu muuttuu hallitusvetoiseksi, yhteisymmärryksestä irti ottavaksi tavaksi valmistella mm. työlainsäädäntö- ja työllisyysratkaisuja. Myös EK:n pitkä kolmikantalinja murtui poliittisiin houkutuksiin ja elinkeinoelämän edustajat kannustivat hallitusta ns. poliittisen ohituskaistan kehittämisessä. Työmarkkinajärjestöt ovat varoneet ns. poliittisen kortin käyttämistä, koska se syö työmarkkinajärjestöjen yhteistyölle välttämätöntä luottamusta ja työmarkkinoilta katoaa kyky tehdä vaalikausien yli kantavia ratkaisuja, jollaisia esimerkiksi eläkeratkaisut ovat olleet.

Sopiminen ja yhteistyö edellyttävät sitä, että osapuolten välillä on luottamusta. Sipilän hallituksen toimet työmarkkinoilla jättivät epäluottamuksen palkansaajien ja maan hallituksen välille. Ne tulehduttivat myös työnantajien ja palkansaajien välejä. Siksi on pohdittava, miten valtiovallan, työnantajien ja työntekijöiden keskinäistä luottamusta saataisiin jälleen vahvistettua. Tämä työ mielestäni alkaa yhteisen tilannekuvan luomisella: Miltä Suomen talous ja työllisyys näyttävät tulevina vuosina? Mitkä ovat keskeiset haasteet ja uhkakuvat? Uskoisin, että jos tilannekuvan laadintaa tehdään yhdessä, sen pohjalle on helpompi rakentaa työmarkkinapolitiikkaa.

75 prosentin työllisyystavoite on hyvä, mutta haastava lähtökohta. Yhteinen tilannekuva tarjoaa pohjan ja työllisyystavoite tarjoaa suunnan. Valtiovalta ja työmarkkinatoimijat vastuullisina toimijoina ymmärtävät, että korkea työllisyysaste on edellytys hyvinvointipalvelujen ja tulevaisuusinvestointien rahoittamiselle.

Viimeisenä vaiheena osapuolten tulisi sopia keinoista, joiden avulla tulisi päästä asetettuun suuntaan. Eri toimijoilla on varmasti erilaisia näkemyksiä keinoista. Jos tilannekuva ja suunta on laadittu yhdessä luottamuksen ja ymmärryksen vallitessa, kestää sopiminen myös erilaiset näkemykset keinoista.

Tulevan hallituskauden talouspoliittista linjaa raamittaa talouskasvun tasaantuminen ja kansainvälisen talouden epävarmuus. Viennin ja kotimaisten investointien edistämiseksi voidaan rakentaa edellytyksiä myös poliittisilla päätöksillä. Olennaista talous- ja työllisyystavoitteiden onnistumiselle on myös se, millaista työmarkkinapolitiikkaa tulevina vuosina toteutetaan. Työmarkkinaratkaisuilla voidaan tukea työllistämistä ja ennustettavaa ostovoiman kasvua. Työmarkkinakeskusjärjestöillä olisi halutessaan merkittävä ”sininen hetki” esittää hallitusta muodostavalle puolueelle hallitusneuvottelujen alla yhteiset näkemykset talous- ja elinkeinopolitiikan sekä työllisyyspolitiikan tavoitteistaan. Järjestöt voisivat tukea sellaista työmarkkinapolitiikkaa, joka tukee 75 % työllisyysasteen saavuttamista ja tasa-arvon edistämistä työelämässä ja yhteiskunnassa.

On tärkeätä hakea kestäviä ratkaisuja kasvun ja työllisyyden tueksi. Silloin pohdinnassa tulisi olla panostukset koulutukseen ja osaamiseen, aktiiviseen työllisyyspolitiikkaan ja liikenneinfraan. Seuraavalla vaalikaudella tulee uudistaa perhevapaat ja aloittaa työ sosiaaliturvan ja aikuiskoulutuksen uudistamiseksi. Nämä kaikki uudistukset edellyttävät kolmikantaista valmistelua. Näen kaikesta huolimatta edellytykset yhteiselle sopimiselle ja kolmikantaiselle valmistelulle tulevalla vaalikaudella. Se vaatii tahtoa, taitoa ja yhteistä työlistaa.

SDP haluaa hallitusohjelmaan kirjattavaksi, että palkkaperusteita sosiaaliturvaa ja työelämää uudistetaan yhteistyössä työmarkkinajärjestöjen kanssa. Aito kolmikantavalmistelu on kestävä tapa ratkoa asioita. Hallituksen tulisi ilmaista halukkuutensa yhteen sovittaa talous- ja työmarkkinapolitiikkaa työllisyysasteen nostamiseksi ja tasa-arvon edistämiseksi myös työmarkkinoilla. SDP pitää koko sopimuspolitiikan keskeisenä kivijalkana sopimusten yhteissitovuutta eikä sitä pidä rapauttaa, vaikka samalla paikallista sopimista voidaan edistää neuvottelu- ja sopimusjärjestelmiä kehittäen.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Taavitsainen: Valtionyhtiö Posti tekee palkkahalpuutusretken Tallinnaan21.3.2019 14:42:50 EETTiedote

SDP:n kansanedustaja Satu Taavitsainen pitää järkyttävänä valtionyhtiö Postin Virosta haettavaa palkkahalpuutusta. Postin tänään päättyneet yt-neuvottelut johtivat 59 työntekijän irtisanomiseen. Irtisanomiset koskivat hallinnollisia tehtäviä. Lisäksi työtehtäviä siirtyi Suomesta Tallinnaan. Siirtoja on julkisuudessa olleiden tietojen perusteella suunniteltu jo pidemmän aikaa.

SDP:n Haatainen: Eläkeläisten arjen parantaminen vaatii määrätietoisia toimenpiteitä21.3.2019 12:43:20 EETTiedote

- Monen eläkeläisen arki on kamppailua toimeentulon kanssa ja miten pienet tulot saa riittämään elämän välttämättömiin menoihin. SDP on sitoutunut pienituloisten eläkeläisten eläkkeiden korotukseen ja eläkeläisköyhyyden vähentämiseen. Tämän toteuttamiseksi olemme esittäneet useita toimenpiteitä, sanoi eduskunnan varapuhemies Tuula Haatainen Eläkeläisliittojen etujärjestö EETU ry:n paneelissa torstaina. - On ensiarvoisen tärkeää, että pienituloisten eläkeläisten käteen jäävää tuloa pystytään nostamaan. Siksi tarvitaan toimenpideohjelma, jolla nostetaan asteittain pienituloisten, alle 1400 euroa kuukaudessa ansaitsevien eläkeläisten ansioita 100 eurolla. Myös takuueläkkeen korottaminen tuo monille helpotusta tilanteeseen. - Sipilän hallitus on kurjistanut eläkeläisten tilannetta jatkamalla vuosi toisensa jälkeen kansaneläkeindeksiin sidottujen etuuksien jäädytyksiä ja tekemällä tasoleikkauksen. Nämä on lopetettava ja indeksitarkistukset palautettava, vaati Haatainen. - Kun ihminen vanhen

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme