SDP EDUSKUNTA

Ihalainen: Vaalien jälkeisessä hallitusohjelmassa tulee päivittää valtion aktiivisen omistajapolitiikan linjaukset

Jaa

SDP:n vaihtoehtobudjettiesitys sisältää esityksiä myös valtion aktiivisen omistajapolitiikan toteuttamiseksi.

Valtion omistajapolitiikalla tulee tukea elinkeinopolitiikan uudistamista ja uusiin innovaatioihin pohjautuvaa liiketoimintaa. On tärkeä torjua se, ettei Suomi ajautuisi tytäryhtiötaloudeksi ja pääkonttorikatoon. Valtion on säilytettävä määräysvalta sellaisissa valtioyhtiöissä, joissa omistajuudella turvataan valtion strategisia intressejä kuten huoltovarmuutta ja infrastruktuuria.

SDP:n tavoitteena on, että pk yritysten vientimahdollisuuksia tuetaan perustamalla erityisyhtiön – alustayhtiön – valtion ja yksityisen sektorin kumppanuudella. Myös pk-yrityksillä tulisi olla paremmat mahdollisuudet kiinnittyä kansainvälisiin arvoketjuihin ja näin laajentaa Suomen viennin jalustaa.

Suurten ja pienten kasvuhakuisten yritysten välille tulisi luoda kumppanuuteen perustuvia, suurempiin hankekokonaisuuksiin perustuvia tarjouskilpailumalleja.

Perustetun Valtion kehittämisyhtiön Vake Oy:n tehtävät, toimenkuva ja työnjako muiden alan toimijoiden kanssa, kaipaa selkeyttämistä. Valtion omaisuuden myyntituloista, elinkeinopolitiikan monipuolustamisen rinnalla, osa tulisi sijoittaa tulevaisuusinvestointeihin.  Tällaisia investointeja ovat tutkimus- ja tuotekehityspanostukset, osaamisen vahvistaminen ja infran parantaminen. On tärkeää nostaa Suomi jälleen innovaatiopolitiikan kärkimaaksi. Valtion omistajana tulee olla esimerkillinen henkilöstöpolitiikassa, tasa-arvon edistämisessä, yhteiskuntavastuussa ja ympäristöteoissa.

Seuraavassa hallitusohjelmassa tulee päivittää valtion omistajapolitiikan periaatteet ja tavoitteet aktiivisen omistajapolitiikan toteuttamiseksi sekä hahmottaa miten parhaiten yhteiskunta voi luoda edellytyksiä omilla päätöksillään investoinneille kotimaahan. Toimiva hyvinvointiyhteiskunta on myös hyvä jalusta yritystoiminnan kilpailukyvylle ja pärjäämiselle.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

 Sosiaali- ja terveysvaliokunnan oppositiojäsenet: Valiokunta pakotettiin lausumaan pelastustoimen tulevaisuudesta, vaikkei järjestäjästä ja soten rahoituksesta ole vielä tietoa14.2.2019 14:48:33Tiedote

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsenet Anneli Kiljunen (sd), Kristiina Salonen (sd), Arja Juvonen (ps), Outi Alanko-Kahiluoto (vihr), Aino-Kaisa Pekonen (vas) ja Veronica Rehn-Kivi (r) jättivät tänään eriävän mielipiteen valiokunnan lausuntoon pelastustoimen järjestämisestä.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan demarit: Aktiivimalli on pelkkä kuritustyökalu, ei työnhaun helpottaja – kansalaisaloite on kannatettava13.2.2019 17:17:35Tiedote

Sosiaali- ja terveysvaliokunta on esittänyt mietinnössään aktiivimallista luopumista ajavan kansalaisaloitteen hylkäämistä. Päätös syntyi valiokunnassa äänin 10-7 hallituspuolueiden tuella. Valiokunnan sosialidemokraattisen jäsenet Krista Kiuru (valiokunnan jp.), Anneli Kiljunen, Kristiina Salonen sekä varajäsenet Ilmari Nurminen ja Satu Taavitsainen ovat pettyneitä valiokunnan päätökseen. SDP on vaatinut aktiivimallin purkamista.

Kansalaisaloite vammaisten avun parantamisesta sai eduskunnasta vastakaikua13.2.2019 13:40:04Tiedote

Talousvaliokunnan demarit Lauri Ihalainen, Johanna Ojala-Niemelä Ville Skinnari ovat tyytyväisiä Ei myytävänä! -kansalaisaloitteen saamaan vastaanottoon eduskunnassa. Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta antoi tärkeän, vammaisten huoliin vastaavan lausunnon eduskunnan talousvaliokunnalle. Talousvaliokunta laati tänään asiasta yksimielisen mietinnön eduskunnan hyväksyttäväksi.

SDP kannattaa maksutonta toista astetta12.2.2019 15:26:55Tiedote

Eduskunnan sivistysvaliokunnan sd-kansanedustajat, Pilvi Torsti, Eeva-Johanna Eloranta ja Jukka Gustafsson jättivät tänään vastalauseen sivistysvaliokunnan mietintöön maksuton toinen aste -kansalaisaloitteesta. Vastalauseessa ehdotetaan, yhtyen maksuton toinen aste -kansalaisaloitteen asiasisältöön, että valtioneuvosto laatii perusteellisen selvityksen ja ryhtyy tarvittaviin toimenpiteisiin ja lakiuudistuksiin lukio- ja ammatillisten opintojen maksullisuuden poistamiseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme