SDP EDUSKUNTA

Ihalainen: Vaalien jälkeisessä hallitusohjelmassa tulee päivittää valtion aktiivisen omistajapolitiikan linjaukset

Jaa

SDP:n vaihtoehtobudjettiesitys sisältää esityksiä myös valtion aktiivisen omistajapolitiikan toteuttamiseksi.

Valtion omistajapolitiikalla tulee tukea elinkeinopolitiikan uudistamista ja uusiin innovaatioihin pohjautuvaa liiketoimintaa. On tärkeä torjua se, ettei Suomi ajautuisi tytäryhtiötaloudeksi ja pääkonttorikatoon. Valtion on säilytettävä määräysvalta sellaisissa valtioyhtiöissä, joissa omistajuudella turvataan valtion strategisia intressejä kuten huoltovarmuutta ja infrastruktuuria.

SDP:n tavoitteena on, että pk yritysten vientimahdollisuuksia tuetaan perustamalla erityisyhtiön – alustayhtiön – valtion ja yksityisen sektorin kumppanuudella. Myös pk-yrityksillä tulisi olla paremmat mahdollisuudet kiinnittyä kansainvälisiin arvoketjuihin ja näin laajentaa Suomen viennin jalustaa.

Suurten ja pienten kasvuhakuisten yritysten välille tulisi luoda kumppanuuteen perustuvia, suurempiin hankekokonaisuuksiin perustuvia tarjouskilpailumalleja.

Perustetun Valtion kehittämisyhtiön Vake Oy:n tehtävät, toimenkuva ja työnjako muiden alan toimijoiden kanssa, kaipaa selkeyttämistä. Valtion omaisuuden myyntituloista, elinkeinopolitiikan monipuolustamisen rinnalla, osa tulisi sijoittaa tulevaisuusinvestointeihin.  Tällaisia investointeja ovat tutkimus- ja tuotekehityspanostukset, osaamisen vahvistaminen ja infran parantaminen. On tärkeää nostaa Suomi jälleen innovaatiopolitiikan kärkimaaksi. Valtion omistajana tulee olla esimerkillinen henkilöstöpolitiikassa, tasa-arvon edistämisessä, yhteiskuntavastuussa ja ympäristöteoissa.

Seuraavassa hallitusohjelmassa tulee päivittää valtion omistajapolitiikan periaatteet ja tavoitteet aktiivisen omistajapolitiikan toteuttamiseksi sekä hahmottaa miten parhaiten yhteiskunta voi luoda edellytyksiä omilla päätöksillään investoinneille kotimaahan. Toimiva hyvinvointiyhteiskunta on myös hyvä jalusta yritystoiminnan kilpailukyvylle ja pärjäämiselle.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Pilvi Torsti: Suomen pitää investoida osaamiseen ja ottaa johtava rooli koulutuksen kehittäjänä maailmassa9.12.2018 13:40Tiedote

Kansanedustaja Pilvi Torsti toivoo, että Suomi ottaa jatkossa entistä vahvemman roolin kansainvälisessä koulutuksen kehittämistyössä. Muun muassa Jenni Haukio nosti itsenäisyyspäivän haastattelussa koulutuksen ykkösteemaksi, josta Suomeen tulevat vieraat ovat kiinnostuneita. “Suomen täytyy ottaa isompi koulutuksen kehittäjänä. Maailmassa puhutaan koulutuskriisistä ja neljästä teollisesta vallankumouksesta, josta selvitään osaamisella. Kaikkialla kysytään, mitä koulutusmaana tunnettu Suomi tekee”, kansanedustaja Pilvi Torsti toteaa. “Koulutus on tehokkain tapa muuttaa maailmaa. Lukutaito ja lasten ja naisten koulutus on tunnistettu tärkeinä panoksina pitkään. Nyt näkökulma on syytä laajentaa”, Torsti jatkaa. Torstin mukaan Suomen tarina kiinnostaa, koska nousimme sodan jälkeisinä vuosikymmeninä köyhästä maaseutu-vetoisesta maasta maailman johtavien yhteiskuntien joukkoon. Moni kasvava ja kehittyvä valtio ja suurkaupunki tavoittelee nyt samaa kuin Suomi maailmansotien jälkeen. “Meillä on

SDP:n Räsänen: Hakaristin ja muiden kansallissosialististen symbolien esittäminen rangaistaviksi teoiksi7.12.2018 14:17Tiedote

Kansanedustaja Joona Räsänen (sd.) on jättänyt hallitukselle toimenpidealoitteen, jossa vaaditaan hakaristin ja muiden kansallissosialististen symbolien esittämistä asetettavaksi laissa rangaistaviksi teoiksi. Tänäkin vuonna itsenäisyyspäivän viettoa varjostivat Helsingin kaduilla kansallissosialistiset mielenilmaukset, joissa nähtiin hakaristilippuja. Räsänen painottaa, että tällaiselle toiminnalle ei pidä olla sijaa Suomessa.

Kansanedustaja Salonen: Pienen Suomen on oltava yhtenäinen ollakseen suuri6.12.2018 12:00Tiedote

Kansanedustaja Kristiina Salonen (sd.) puhui Rauman sankarihaudoilla 6.12. sota-ajan muistoista ja kiitollisuudesta itsenäisyyden puolesta taistelleille. Salonen toteaa sotien jälkeisten vuosien määrittäneen pitkälti sen, mitä suomalainen yhteiskunta nykyään on. Suomen nousu Euroopan ja jopa maailman vahvimpien joukkoon ei olisi mahdollista ilman jokaisen suomalaisen panosta. Salonen korostaa yhteenkuuluvuuden arvoa. - Pienen kansankunnan on oltava yhtenäinen ollakseen suuri. Sen on oltava tasa-arvoinen luodakseen yhteenkuuluvuutta, hajottamisen sijaan. Sen on uskottava sivistykseen ja oikeudenmukaisuuteen, pärjätäkseen muutoksissa. Suomen on oltava vahva omassa uskossaan ja arvoissaan, ja johdettava niiden avulla maailmaa. Vahvuutemme ei ole vieläkään fyysinen ylivoima, vaan henkinen ylivoima. Salonen katsoo suomalaisen sisun merkityksen olleen suuri sekä sotien aikana, että sotien jälkeisenä aikana yhteiskunnan jälleenrakentamisen kannalta. - Suomalainen sisu on yhdistelmä pitkäjänte

SDP:n lakivaliokunnan kansanedustajat: Lapsenhuoltolain muutos on oikeansuuntainen, mutta ei täysin riittävä5.12.2018 12:20Tiedote

SDP:n lakivaliokunnan kansanedustajat Eeva-Johanna Eloranta, Suna Kymäläinen ja Ilmari Nurminen ovat tyytyväisiä, että valiokunta antoi yksimielisen mietinnön hallituksen esityksestä lasten huollosta ja tapaamisoikeudesta annetun lain muuttamiseksi. Hallituksen esitys on askel eteenpäin suhteessa nykylainsäädäntöön, mutta samalla lainsäädäntöön jää vielä puutteita, edustajat toteavat.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme