Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Ihan sama?-konstläger med miljötema tar inspiration från Helsingforsbiennalen

Dela

Helsingfors stads kulturcenter anordnar konstläger med miljötema för barn och unga från Helsingfors i början av juni. Lägren ordnas med inspiration från samtidskonstevenemanget Helsingforsbiennalen som öppnas den 12 juni.

På Ihan sama?-konstlägren i juni bekantar man sig med den egna miljön. Bild: Anne Pietarinen.
På Ihan sama?-konstlägren i juni bekantar man sig med den egna miljön. Bild: Anne Pietarinen.

På Ihan sama?-lägren som anordnas av Helsingfors kulturcenter Caisa, Gamlasgården, Malms kulturhus, Stoa och Nordhuset arbetar man lokalt och bekantar sig med närmiljön, men funderar samtidigt på hur den egna miljön och det man själv gör hänger ihop med och påverkar allt annat omkring en. Vi lever i samma stad, vid samma hav, i en gemensam värld. Är det sak samma vad vi gör och hur vi agerar?

Programmet på lägren som anordnas veckorna 23 (7−11.6) och 24 (14−18.6) innehåller även en gemensam utflykt till Helsingforsbiennalen på Skanslandet, om coronarestriktionerna så tillåter. 

Konstlägren är kostnadsfria med de förutsätter att man förbinder sig att arbeta under hela veckan. Konstlägren leds på finska.

”På grund av coronaepidemin har det varit ett långt avbrott i konst- och kulturverksamheten och via sommarlägren vill vi erbjuda barnen en möjlighet att skapa konst och familjerna en möjlighet att återhämta sig från coronatiden. Innehållet i alla läger har fått inspiration från Helsingforsbiennalen och dess teman, och där diskuterar man miljön, förhållandet till naturen, miljöförändringen och Östersjön. Ämnena är mycket aktuella och temana har också kommit fram ur barnens frågor och deras tankar”, berättar chefen för barnkulturen Pirjetta Mulari från Annegårdens konstcentrum som har deltagit i planeringen av lägren. 

Kulturcentret Caisa

Temat för Caisas sommarkurser Minun meri, meidän meri (Mitt hav, vårt hav) är Östersjön. Under de multikonstnärliga kurserna diskuterar man hurdan relation vi har till Östersjön, samt funderar med hjälp av konst på hur vi kan fira och värna om Östersjön nu och i framtiden.

Kurserna innehåller bildkonst, teateruttryck och historieberättande. Under sommarkurserna skapar barnen själva manus, bakgrundsbilder, kulisser och kostymer för en teaterföreställning. Målet för sommarkursen är att skapa en hel teaterföreställning, som dokumenteras så att deltagarna och deras familjer kan få se den.

Gamlasgården

På kursen Luonnosta taidetta: maan värit, muodot ja liikkeet (Konst från naturen: jordens färger, former och rörelser) målar och ritar man under ledning av bildkonstnären Sade Hiidenkari och för rörelse- och dansdelen ansvarar dansaren och koreografen Jenni Koistinen. Gamlasgårdens konstläger arrangeras i samarbete med Konstnärsgillet i Helsingfors. 

Malms kulturhus

På sommarlägret IHAN SAMA! – Vai onko sittenkään? skapar man miljö- och installationskonst i Malms kulturhus och i dess närmiljö och diskuterar tillsammans om på vilket sätt man kan uppfatta sin livsmiljö, vilken roll människan har som en del av en större helhet och om de egna miljögärningarna har någon betydelse eller är det sak samma!? Lärare är Olga Novola från Pohjois-Helsingin kuvataidekoulu.

På sommarlägret Kauneutta ja merkitystä etsien (Sökandet efter skönhet och betydelse) undersöker man närmiljön bland annat genom att dokumentera med digitalkameror och skapar konstverk på självvalda platser. Lärare är Soile Kinnunen från Pohjois-Helsingin kuvataidekoulu.

Kulturcentret Stoa

På Stoas läger undersöker man miljön med flera sinnen, funderar över den egna relationen till miljön och tar över utrymmen med hjälp av konst. På de fyra olika lägren gör man bland annat utflykter både i snårskogar och på strandklippor, undersöker vilken slags mat man kan skapa av skogens gåvor, planerar ett äventyrsspel på Stoaplatsen och skapar en föreställning utifrån de egna undersökningarna.  Ledare är bildkonstläraren Juho Hellstén, spelplaneraren Maaria Klemetti, teater- och danspedagogen Veera Aaltonen och vildmatskocken Jyrki Tsutsunen

Nordhuset

På Nordhusets sommarläger rör man sig i stadsnaturen samt undersöker det marina livet och miljön genom konstnärsögon. Man lär sig bland annat att påverka den egna närmiljön och skyddandet av den på en påverkansvideokurs, undersöker växtmiraklet och kombinerar metoder för konst- och miljöfostran. Ledare är bildkonstnären Chloé Mahy-Hulkko, miljöpedagogen Anna Haukka och filmskaparen Rose-Marie Kivijärvi.

Mer information om lägren finns på kulturcentrens webbplatser.

Nyckelord

Kontakter

Kulturproducent
Hanna Westerholm
050 464 9536, hanna.westerholm@hel.fi
Helsingfors stad, kultur och fritid
Kulturcentret Stoa och Nordhuset

Kulturproducent
Liisa Paatsalo
040 752 2290, liisa.paatsalo@hel.fi
Helsingfors stad, kultur och fritid
Gamlasgården

Kommunikationsplanerare
Terhi Honkio
040 169 9706, terhi.honkio@hel.fi
Helsingfors stad, kultur och fritid
kommunikations- och marknadsföringstjänster

Bilder

På Ihan sama?-konstlägren i juni bekantar man sig med den egna miljön. Bild: Anne Pietarinen.
På Ihan sama?-konstlägren i juni bekantar man sig med den egna miljön. Bild: Anne Pietarinen.
Ladda ned bild
Vid planeringen av Ihan sama?-konstlägren har man lyssnat på barn och deras tankar. Bild: Eungyung Kim.
Vid planeringen av Ihan sama?-konstlägren har man lyssnat på barn och deras tankar. Bild: Eungyung Kim.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Helsingfors är en spännande och tilltalande stad med ett rikt utbud av aktiviteter och möjligheter till deltagande. Årligen förser kultur- och fritidssektorn stadens invånare och turister med över 20 miljoner upplevelser – konst, evenemang, kurser, fritidsaktiviteter, lokaler, friluftsområden och idrottstjänster samt stöd för kulturlivet och medborgarverksamheten.

Kultur- och fritidssektorn består av fem servicehelheter: bibliotek, kultur, idrott, ungdom och förvaltning. Sektorns 1800 anställda upprätthåller och bidrar till helsingforsarnas möjligheter till ett gott liv och ett aktivt medborgarskap. I Helsingfors är det enkelt och lockande att ge sig ut. Varenda dag.

Följ Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Odes app Obotti använder artificiell intelligens för att hjälpa sina kunder att hitta något att läsa16.6.2021 08:00:00 EEST | Tiedote

I Helsingfors centrumbibliotek Ode har man tagit i bruk en bokrekommendationsrobot, som hjälper en att hitta intressanta saker att läsa. Obotti rekommenderar litteratur ur Odes hyllor som motsvarar användarens egna unika smak. Obotti är ett exempel på försöken med artificiell intelligens som Helsingfors stad utför, genom vilka man vill förbättra servicen.

Lotta Kemppinen vuoden helsinkiläisurheilija12.6.2021 17:35:00 EEST | Tiedote

Juoksija Lotta Kemppinen on valittu vuoden helsinkiläisurheilijaksi. Kemppinen saavutti EM-hallikilpailuissa Puolan Torunissa hopeaa naisten 60 metrillä 7. maaliskuuta 2021. Kemppinen paransi talven aikana 60 metrin Suomen ennätystä kahdesti, ja matkan SE kirjataan tällä hetkellä lukemiin 7,16, jonka Kemppinen juoksi 20. helmikuuta 2021. Kauden tulosten perusteella Kemppinen sai myös kisapaikan Tokion olympialaisiin. Hänen edustamansa seura on helsinkiläinen HIFK-Friidrott rf.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum