Ihana, kavala valo – Oulun yliopiston tutkijat kevään asialla

Iho palaa herkimmin keväällä ja alkukesällä, koska ihoa UV-säteiltä suojaava ihon sarveiskerros on talven jälkeen ohuimmillaan. Ihon palamisriskin lisäksi auringon ultraviolettivalo voi aiheuttaa erilaisia valoihottumia. Monimuotoinen valoihottuma aiheuttaa kovasti kutiavaa ihottumaa jo tunneissa tai vuorokauden kuluessa valoaltistuksesta. Oireilu on hankalinta alkukeväästä.
Ruskettuminen on aina ihon puolustusmekanismi ja kertoo siitä, että ihon melaniinipigmentin muodostuminen ihosolujen suojaksi on alkanut. Itse rusketus ei juurikaan suojaa ihoa palamiselta, vaan UV-säteet kulkeutuvat myös ruskettuneen ihon läpi. Kaikki vuosien aikana tullut UV-säteily kertyy ihon muistiin ja mitä enemmän UV-säteilyä on ehtinyt tulla, sitä suuremmaksi muodostuu ihosyöpäriski. Melanooman yksi merkittävä riskitekijä on ihon palaminen lapsuudessa.
Ihosyövät yleistyvät edelleen voimakkaasti. Syövän esiintyvyys nousee iän myötä, mihin on syynä karsinogeenialtistuksen kumuloitumisen lisäksi dna:n hidastuneet korjausmekanismit. Ihomelanoomaan sairastuneiden mediaani-ikä on nykyisin alle 60 vuotta, mikä on matalampi kuin monissa muissa kiinteissä syöpäkasvaimissa.
Ihon suojaus tulisi aloittaa jo alkukevään aikaan, aurinkosuojavoiteilla ja vaatetuksella.
Kevät voi ihon lisäksi kiusata herkimpien neniä. Siitepölyn ohella myös kasvien muut osat voivat tuottaa allergeenista materiaalia. Siksi siitepölykokoluokkaa pienempää allergeenista materiaalia on hengitysilmassa jo ennen siitepölykauden alkua ja se voi aiheuttaa joillakin allergisten oireiden ilmaantumista jo ennen varsinaisen siitepölykauden alkua. Tähän liittyy osittain myös sisätilojen ns. viherkasvien mahdollinen allergiaoireita synnyttävä vaikutus. Siitepöly kulkeutuu helposti sisätiloihin. Kuivissa keskuslämmitteisissä sisätiloissa siitepöly säilyttää tiettävästi allergian aiheuttamispotentiaalinsa pitkään.
Hyönteisten joukkoherääminen ovella
Hyönteismaailmassa on lajeja, jotka lisääntyvät talvella ja joilla kausi on kuumimmillaan juuri nyt. Esimerkiksi lumivaaksiaisten ja lumikorennon sekä joidenkin hyppyhäntäisten pääesiintymisaika on jo käsillä. Myös aikuisena talvehtivat perhoset ja muut hyönteiset alkavat heräilemään ja muun muassa ikkunoiden välistä löytyy yleisesti koivulattakoita ja muita lajeja jotka ovat talvehtineet ikkunoiden tiivisteissä.
Heti kun päivälämpötilat nousevat 8-10 asteeseen, siis tyypillisesti huhtikuun puolivälissä, lähtee suuri joukko hyönteisiä liikkeelle, mukaan lukien monia sellaisia jotka kuoriutuvat koteloistaan pälvipaikoista melkein heti kun lumet ovat lähteneet. Muurahaiset alkavat pian liikkua lämpimillä paikoilla olevissa keoissa. Yöpakkasetkaan eivät haittaa alkavaa työskentelyä, sillä keon sisäosiin pääsee turvaan kylmyyttä ja takatalvea.
Tutkijamme ovat median haastateltavissa:
Lääketieteen tohtori, kliininen opettaja, Suvi-Päivikki Sinikumpu, lääketieteellinen tiedekunta, puh. 050-533 6366 suvi-paivikki.sinikumpu(at)oulu.fi. Ihotautien epidemiologinen tutkimus. Ihotaudit ikääntyneessä väestössä mukaan lukien ihosyöpien riskitekijät. Melanooma.
Lääketieteen tohtori, kliininen opettaja Sanna Iivanainen, lääketieteellinen tiedekunta, puh. 040 727 57 28, sanna.iivanainen(at)oulu.fi. Melanooma. Syöpäsairaudet.
FT, yliopistonlehtori Timo Hugg, Ympäristöterveyden ja keuhkosairauksien tutkimuskeskus, puh. 040 6724 901. Ympäristöterveys. Siitepölyjen esiintyminen sisä- ja kaupunkiympäristöissä ja vaikutukset astman, allergisten sairauksien ja oireiden esiintymiseen. Ilmansaasteiden, siitepölyn ja ulkolämpötilan vaikutus astmaan ja allergioihin muuttuvassa ilmastossa.
Yli-intendentti Marko Mutanen, ekologian ja genetiikan tutkimusyksikkö, puh. 050 350 5793, marko.mutanen(at)oulu.fi. Hyönteisten biodiversiteetti, erityisesti hyönteisryhmistä perhoset ja pistiäiset. Hyönteisten tunnistaminen, lajien rajaus ja sukulaisuussuhteet DNA-menetelmien avulla.
Apulaisprofessori Heikki Helanterä, ekologian ja genetiikan tutkimusyksikkö puh. 050 4700 545, heikki.helantera(at)oulu.fi. Muurahaisten yhteiskunnat ja niiden sosiaalisuuden evoluutio.
FT, museomestari Ari-Pekka Huhta, biodiversiteettiyksikkö, p. 050 3372 094, ari-pekka.huhta(at)oulu.fi. Kevät ja kasvit. Perinnebiotyypit ja niiden lajisto.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tapio MäkinenViestintäpäällikkö
Puh:040 546 3413tapio.makinen@oulu.fiKuvat

Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Tutkimus: Joka viidennellä suomalaisen pörssiyhtiön johtoon kuuluvalla rikostuomio30.3.2023 06:18:00 EEST | Tiedote
Noin 20 prosenttia suomalaisten pörssiyhtiöiden toimitusjohtajista ja hallituksen jäsenistä on tuomittu rangaistukseen tuomioistuimessa. Tutkijat suosittavat pörssiyhtiön johtotehtäviin valittavan rikostaustan selvittämistä ennen nimitystä.
Laaja tutkimus tuo uutta tietoa endometrioosin geneettisestä taustasta29.3.2023 08:53:55 EEST | Tiedote
Oxfordin yliopiston tutkijat ovat yhteistyössä Oulun yliopiston, suomalaisen FinnGen-hankkeen ja 24 muun tutkimusryhmän kanssa eri puolilta maailmaa julkaisseet tähän mennessä laajimman tutkimuksen endometrioosin geneettisestä perustasta. Tutkittavana oli 60 600:n endometrioosia sairastavan naisen ja 701 900 kontrollihenkilön DNA:ta. Tutkimus julkaistiin erittäin korkeatasoisessa Nature Genetics -lehdessä.
Oulun yliopisto kouluttaa erityisopettajia ja varhaiskasvatuksen opettajia Kajaanissa28.3.2023 11:33:35 EEST | Tiedote
Oulun yliopisto vastaa Kainuun ja Ylä-Savon alueiden opetus- ja kasvatusalan opettajapulaan uudella koulutushankkeella. Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt Oulun yliopiston, Kajaanin ja Iisalmen yhteiselle hankkeelle 840 000 euroa. Oulun yliopisto järjestää myönnetyllä rahoituksella erityisopettajan kelpoisuuden tuottavia opintoja sekä tutkintoon johtavaa varhaiskasvatuksen koulutusta.
Munasarjojen monirakkulaoireyhtymää sairastavat naiset kamppailevat kehonkuvansa kanssa – laihduttaminen ja tyytymättömyys omaan kehoon yleistä myös normaalipainoisilla28.3.2023 07:10:00 EEST | Tiedote
Munasarjojen monirakkulaoireyhtymää eli PCOS:ää (polycystic ovary syndrome) sairastavat naiset yrittävät muita naisia useammin laihduttaa elämänsä aikana. Monet PCOS:ää sairastavat naiset myös kokevat itsensä ylipainoisiksi, vaikka olisivatkin todellisuudessa normaalipainoisia. Havainnot käyvät ilmi Oulun yliopiston ja ODL Liikuntaklinikan tuoreesta tutkimuksesta.
Pohjois-Pohjanmaan uudistettu yrittäjyyskasvatuksen strategia otetaan käyttöön27.3.2023 15:35:47 EEST | Tiedote
Pohjois-Pohjanmaalle on uudistettu yrittäjyyskasvatuksen strategia vuoteen 2027 asti laajana alueellisena yhteistyönä. Uudistustyötä on tehty VÄKEVÄ - Kestävä kehitys, digitalisaatio ja kansainvälisyys osana yrittäjyyskasvatusta -hankkeessa. Strategiaprosessiin on osallistunut lukuisia alueen koulutusorganisaatioiden edustajia, yrittäjyyskasvatuksen yhteistyökumppaneita ja yrittäjiä. Strategia julkistetaan VÄKEVÄ-hankkeen loppuseminaarissa 30.3. klo 9 - 15.30. Tapahtumassa keynote-puhujana on mm. kansanedustaja Mari-Leena Talvitie.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme