Helsingin yliopisto

Ihminen elää aina kohti kuolemaa, Teologia.fi:n uudessa numerossa todetaan

Jaa

Suomalaista yliopistoteologiaa esittelevän Teologia.fi-verkkojulkaisun vuoden ensimmäisessä teemanumerossa pohditaan kuolemaa ja kuolevaisuutta.

− Kuolema koskettaa.

Näin kiteyttää Teologia.fi:n vastaava toimittaja Johan Bastubacka uusimman julkaisun antia.

− Kuoleman ja kuolevaisuuden edessä joudutaan pohtimaan elämän syviä peruskysymyksiä: keitä ja mitä olemme, mistä tulemme ja minne menemme. Kuolema synnyttää toimintatapoja, rituaaleja ja kulttuuria. Näihin liittyvät erilaiset eettiset ja käytännölliset, yhteisölliset ja yksilölliset pohdinnat, hän jatkaa.

Yksilön kokemuksessa kuolema on ajan äärimmäinen horisontti, jonka edessä ihminen ajattelee olemistaan ja elämäänsä. Erilaiset uskonnot ja maailmankatsomukset ottavat kantaa kuolemaan, tulkitsevat kuolemaa, pyrkivät tarjoamaan lohtua, toivoa, rauhaa tai rohkeutta väistämättömän edessä.

− Teemanumeron tarkoituksena ei ole antaa tyhjentävää kuvaa kuolemasta tai sen tutkimuksesta. Artikkelit valaisevat erilaisia lähestymistapoja ja kysymyksenasetteluja, Bastubacka kertoo.

Mukana on historiallista analyysiä Kristuksen tuonelanmatkasta varhaiskristillisissä teksteissä sekä kuoleman kulttuurin avaamista. Lisäksi artikkelit tarjoavat katsauksen eri uskontokuntien kuolemantraditioihin ja pohdintaa eutanasiakysymyksestä. Lisäksi tarkastellaan parantumattomasti sairaiden elämänkokemusta, erilaisia suruteorioita ja kuolemanrajakokemuksia.

Kuolema-teemanumeron artikkelit:

Lisätietoja:

Johan Bastubacka, käytännöllisen teologian dosentti, Teologia.fi:n vastaava toimittaja, puhelin: 02941 22103, s-posti: johan.bastubacka@helsinki.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Teologia.fi-palvelua ylläpitävät Helsingin yliopiston teologinen tiedekunta, Fakulteten för humaniora, psykologi och teologi vid Åbo Akademi sekä Itä-Suomen yliopiston teologian osasto. Sivustolla julkaistaan suomalaista teologista tutkimusta ja teologisia puheenaiheita esittelevää materiaalia vuosittain kolmen eri teeman kautta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Gravitaatioaallot ja ajan suunnan kääntäminen; kaksi maailmankaikkeuden aihetta fysiikan nobelistien luennoidessa Helsingissä toukokuussa16.5.2018 14:04Tiedote

Helsingin yliopistossa luennoi toukokuun lopussa kaksi fysiikan nobelistia. Tilaisuudet ovat avoimia. Torstaina 24.5. kello 17.00 yliopiston juhlasalissa luennoi vuoden 2004 fysiikan nobelisti Frank Wilczek otsikolla The strange, unfinished story of time reversal. Viikon kuluttua torstaina 31.5. kello 10.00 Kumpulassa alkavassa symposiumissa vuoden 2017 fysiikan nobelisti Rainer Weiss puhuu otsikolla The beginnings of gravitational wave astronomy.

Att skyd­da Öster­sjön är inte helt och hål­let upp till oss – på­ver­kas även av kli­mat­för­änd­ring­en och sam­hälls­för­änd­ring­ar­na16.5.2018 07:00Tiedote

Urbaniseringen och den tekniska utvecklingen inom energiproduktionen gör det lättare att nå de nuvarande miljömålen gällande Östersjön. Å andra sidan skulle till exempel en ökad efterfrågan på animaliska proteiner göra det svårare att få Östersjön i gott skick. Att få livsmedelsproduktionens mål och de mål som gäller havsmiljöer att gå ihop kommer att bli en stor utmaning i framtiden.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme