Helsingin yliopisto

Ihminen elää aina kohti kuolemaa, Teologia.fi:n uudessa numerossa todetaan

Jaa

Suomalaista yliopistoteologiaa esittelevän Teologia.fi-verkkojulkaisun vuoden ensimmäisessä teemanumerossa pohditaan kuolemaa ja kuolevaisuutta.

− Kuolema koskettaa.

Näin kiteyttää Teologia.fi:n vastaava toimittaja Johan Bastubacka uusimman julkaisun antia.

− Kuoleman ja kuolevaisuuden edessä joudutaan pohtimaan elämän syviä peruskysymyksiä: keitä ja mitä olemme, mistä tulemme ja minne menemme. Kuolema synnyttää toimintatapoja, rituaaleja ja kulttuuria. Näihin liittyvät erilaiset eettiset ja käytännölliset, yhteisölliset ja yksilölliset pohdinnat, hän jatkaa.

Yksilön kokemuksessa kuolema on ajan äärimmäinen horisontti, jonka edessä ihminen ajattelee olemistaan ja elämäänsä. Erilaiset uskonnot ja maailmankatsomukset ottavat kantaa kuolemaan, tulkitsevat kuolemaa, pyrkivät tarjoamaan lohtua, toivoa, rauhaa tai rohkeutta väistämättömän edessä.

− Teemanumeron tarkoituksena ei ole antaa tyhjentävää kuvaa kuolemasta tai sen tutkimuksesta. Artikkelit valaisevat erilaisia lähestymistapoja ja kysymyksenasetteluja, Bastubacka kertoo.

Mukana on historiallista analyysiä Kristuksen tuonelanmatkasta varhaiskristillisissä teksteissä sekä kuoleman kulttuurin avaamista. Lisäksi artikkelit tarjoavat katsauksen eri uskontokuntien kuolemantraditioihin ja pohdintaa eutanasiakysymyksestä. Lisäksi tarkastellaan parantumattomasti sairaiden elämänkokemusta, erilaisia suruteorioita ja kuolemanrajakokemuksia.

Kuolema-teemanumeron artikkelit:

Lisätietoja:

Johan Bastubacka, käytännöllisen teologian dosentti, Teologia.fi:n vastaava toimittaja, puhelin: 02941 22103, s-posti: johan.bastubacka@helsinki.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Teologia.fi-palvelua ylläpitävät Helsingin yliopiston teologinen tiedekunta, Fakulteten för humaniora, psykologi och teologi vid Åbo Akademi sekä Itä-Suomen yliopiston teologian osasto. Sivustolla julkaistaan suomalaista teologista tutkimusta ja teologisia puheenaiheita esittelevää materiaalia vuosittain kolmen eri teeman kautta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme