Rikosuhripäivystys

Ihmiskaupan uhrien määrä lisääntynyt merkittävästi Rikosuhripäivystyksen palveluissa

Jaa

Vuoden 2018 kesäkuun lopussa Rikosuhripäivystyksessä asiakkaana oli 106 ihmiskaupan tai sen kaltaisen rikoksen uhria. Ihmiskaupan uhrien määrä asiakkaina on lisääntynyt vuosittain.

Vuonna 2014 ihmiskaupan uhreja oli Rikosuhripäivystyksessä asiakkaina 15 ja viime vuonna 94. Vuonna 2018 pelkästään kesäkuun loppuun mennessä asiakkaita oli jo 105.

– Rikosuhripäivystyksessä asiakkaina olevista ihmiskaupan uhreista enemmistö on miehiä (65 miestä, 41 naista). Varsinaisista ihmiskauppatapauksista peräti 52 liittyy työperäiseen hyväksikäyttöön ja 21 seksuaaliseen hyväksikäyttöön. Joissakin tapauksissa hyväksikäyttö on ilmennyt useampana kuin yhtenä ihmiskaupan muotona, kertoo ihmiskaupan uhrien auttamistyön erityisasiantuntija Pia Marttila Rikosuhripäivystyksestä.

Suomessa ihmiskauppa voi ilmetä työperäisen ja seksuaalisen hyväksikäytön lisäksi muun muassa pakkoavioliittona tai muuna parisuhteisiin liittyvänä hyväksikäyttönä. Ihmiskauppaa voivat olla kaikki sellaiset tilanteet, joissa uhri on asetettu ihmisarvoa loukkaaviin olosuhteisiin. Rikosuhripäivystyksessä on asiakkaina 24 eri kansalaisuuden edustajia.

– Viime aikoina asiakkaaksi on tullut entistä enemmän turvapaikanhakijataustaisia henkilöitä, joita on hyväksikäytetty Suomessa työvoimana. Ihmiskaupan uhri voi olla myös Suomen kansalainen, joka on esimerkiksi pakotettu rikolliseen toimintaan. Heillä on erityisen korkea kynnys hakeutua viranomaisavun piiriin pelätessään joutuvansa itse syytteeseen, muistuttaa Marttila.

Video muistuttaa ihmiskaupan tunnistamisen tärkeydestä

Rikosuhripäivystys on julkaissut uuden videon, jonka tarkoituksena muistuttaa ihmiskauppailmiön moninaisuudesta ja siitä, että ihmiskaupan tunnistaminen voi olla vaikeaa.

– Asiakasmäärien lisääntymiseen vaikuttaa varmasti se, että ihmiskaupparikokset tunnistetaan aiempaa paremmin. Olemme järjestäneet eri puolilla maata koulutuksia esimerkiksi sosiaalialan ammattilaisille sekä muille järjestö- ja viranomaistoimijoille uhrien tunnistamisesta ja auttamisesta, kertoo ihmiskaupan uhrien auttamistyön erityisasiantuntija Pia Marttila.

Kampanjavideon on ohjannut Rikosuhripäivystykselle pro bono -työnä palkittu musiikkivideo-ohjaaja Ezra Gould. Video on tehty suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Tietoa ihmiskaupasta ja uusi video: riku.fi/ihmiskauppa

Yhteyshenkilöt

Ihmiskaupan uhrien auttamistyön erityisasiantuntija Pia Marttila, 040 630 9669, pia.marttila@riku.fi
Toiminnanjohtaja Leena-Kaisa Åberg, 050 3378 703, leena-kaisa.aberg@riku.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Rikosuhripäivystys
Maistraatinportti 4 A 4. krs
00240 Helsinki

http://www.riku.fi

Rikosuhripäivystys (RIKU) parantaa rikoksen uhrin, hänen läheisensä ja rikosasian todistajan asemaa tuottamalla matalan kynnyksen tuki- ja neuvontapalveluita. RIKUn palvelut on käytettävissä 31 palvelupisteessä ympäri maata – kasvokkain, puhelimitse ja verkossa. Palvelut ovat maksuttomia ja yhteyttä voi ottaa myös nimettömänä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Rikosuhripäivystys

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme