Iijoelta akatemiaan: Tutkijat pohtivat Kalle Päätalon tuotantoa
Kalle Päätalo on ilmiö. Hän kirjoitti Suomen laajimman romaanisarjan ja kuvasi yhden miehen näkökulmasta lähes koko itsenäisen Suomen historian. Lisäksi Päätalo tallensi kirjoihinsa rehevää puhesuomea ja on maamme kaikkien aikojen luetuin kirjailija. 11. marraskuuta hänen syntymästään tulee kuluneeksi 100 vuotta. On aika laajentaa näkemystämme kirjailijasta, jonka kansa otti omakseen, mutta joka jakoi kriitikkojen näkemyksiä välistä jyrkästikin.

Oulun yliopiston humanistinen tiedekunta järjestää Oulussa 8. marraskuuta monitieteisen symposiumin, jossa Päätalon tuotantoa tarkastellaan eri tieteenalojen näkökulmasta. Laajasta tuotannosta esittelevät havaintonsa niin suomen kielen, historian kuin lääketieteenkin tutkijat. Omasta isästä ja isoisästä tutkimuskohteena kertoo Päätalon jälkikasvu.
Arjen historia ja kansan kieli saavat tulkkinsa eri tutkijoiden esitelmissä. Yksilön kokemus maailman ja kotimaan myllerryksissä avautuu paitsi terapeuttisessa mielessä myös historiallisten tositapahtumien kautta. Kansankieli nousee esiin useassakin esitelmässä. Päätaloa on kiitelty koillismaalaisen murteen tallentamisesta, mutta hän tallensi Iijoki-sarjassaan hyvin tarkasti myös hämäläismurteita.
Päätalon tuotanto sisältää mittaamattomat määrät eri elämänalojen tietoa, kokemusta ja näkemystä. Kuvatuksi tulee kansanomainen lääkintä, työtavat tukinuitosta kerppuhaasion pystyttämiseen ja tietysti rakentaminen eri vaiheissaan. Miten tämä kaikki taipui kirjallisuudeksi, jota on käännetty muille kielille ja jonka pohjalta on tehty elokuvia? Mikä oli menestyksen resepti?
Akateemisen maailman tunnustus Kalle Päätalolle tuli vuonna 1994, jolloin Oulun yliopiston humanistinen tiedekunta kutsui hänet kunniatohtorikseen.
Päätalo tutkijoiden silmin -symposium Oulun kaupunginkirjaston Pakkalan salissa perjantaina 8.11. kello 9 alkaen. Tervetuloa! Tilaisuuteen on vapaa pääsy.Oulun yliopiston humanistinen tiedekunta järjestää symposiumin yhteistyössä Oulun kaupunginkirjaston kanssa. Kaupunginkirjasto järjestää Päätalo-juhlamatinean heti symposiumia seuraavana päivänä eli lauantaina 9.11.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Yliopistonlehtori Maija Saviniemi, maija.saviniemi@oulu.fi, p. 0294 483481
Anna-Maria HietapeltoViestintäasiantuntija
tiedeviestintä: humanistiset tieteet, kasvatustieteet, kauppatieteet ja taloustiede.
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Kutsu: Oulun yliopisto tuo tiedettä Oulun keskustaan22.1.2021 14:07:48 EET | Kutsu
Oulun yliopisto avaa kevääksi pop-up-tilan Oulun keskustaan osoitteeseen Kauppurienkatu 12. Tilassa järjestetään ohjelmaa ja virtuaalilähetyksiä kolmen kuukauden ajan helmi-huhtikuussa 2021, alkaen 2. helmikuuta. Tilaan voi myös tulla pistäytymään aukioloaikoina.
Polku yrittäjyyteen ja korkeakoulutukseen alkaa varhain – lapsuudenaikaiset tekijät yhteydessä työuraan ja työhyvinvointiin keski-iässä22.1.2021 07:00:00 EET | Tiedote
Lapsuudenaikaiset sosiaaliset investoinnit, kuten panostukset koulutukseen sekä kasvuympäristön asenneilmasto, muovaavat tulevaa työuraa. Varhaislapsuudessa äidin kannustava asenne taloudelliseen itsenäisyyteen ennustaa päätymistä yrittäjän tai korkeakoulutetun uralle. Maanviljelijäperheessä kasvaminen ennustaa yrittäjyyttä ja oma hyvä koulumenestys korkeakoulutusta.
Oulun yliopiston englanninkieliset tutkinto-ohjelmat kiinnostivat jälleen hakijoita21.1.2021 11:59:41 EET | Tiedote
Yhteensä 2961 hakijaa jätti hakemuksensa Oulun yliopiston kansainvälisiin tutkinto-ohjelmiin keskiviikkona 20.1.2021 päättyneessä kevään ensimmäisessä yhteishaussa. Hakijamäärä kasvoi noin 28 prosenttia viime vuodesta (2020: 2314). Hakijoita oli yhteensä yli 100 maasta ympäri maailmaa.
Luonnontuotteiden jalostaminen kasvussa Suomessa. Uhkana ulkomaiset tuoteväärennökset20.1.2021 08:30:41 EET | Tiedote
Luonnontuotteiden ja terveysperusteisten elintarvikkeiden kasvava suosio maailmalla houkuttelee tuoteväärennöksiä kansainvälisille markkinoille. Oulun yliopistossa luonnontuotteita tutkivassa mittaustekniikan yksikössä törmättiin hiljattain ulkomailta tuotuun väärennettyyn mustikkajauheeseen. Tutkija suosittaakin alalle tarkempien laboratoriotutkimusten hyödyntämistä paitsi laadun varmistamiseksi myös tuotekehityksen edistämiseksi. Kainuussa tutkijoiden ja yritysten tiivis yhteistyö on poikinut runsaasti uusia tuoteinnovaatioita.
Jäte- ja valumavesien puhdistukseen uusia ratkaisuja yhdistämällä biopohjaisia menetelmiä18.1.2021 09:35:00 EET | Tiedote
Uudenlaisilla biopohjaisilla ratkaisuilla, ja yhdistämällä erilaisia puhdistusyksiköitä, on pystytty poistamaan typpeä ja raskasmetalleja jäte- ja valumavesistä pohjoisilla alueilla. Juuri päättyneessä Oulun yliopiston ja SYKEn hankkeessa on yhdistelty esimerkiksi sammalaltaita, puuhakkeeseen lisättyä sienirihmastoa, bioreaktoreita ja kosteikkoja.
Suomen Akatemialta lähes 13 miljoonaa euroa Oulun yliopiston tutkimuksen profiilialojen vahvistamiseen14.1.2021 09:13:46 EET | Tiedote
Suomen Akatemia on tehnyt rahoituspäätökset yliopistojen tutkimuksen profiloitumisen vahvistamiseksi vuosille 2021-2026. Oulun yliopistolle myönnettiin 12,79 miljoonaa euroa tukemaan sen ennestään vahvoja tutkimusaloja, jotka liittyvät arktisuuteen, elinikäiseen terveyteen ja 6G:hen. Kansainvälinen asiantuntijapaneeli arvioi Oulun yliopiston hakemuksen erinomaiseksi.
Muinais-DNA kertoo poronhoidon leviämisestä 500 vuotta sitten12.1.2021 11:45:00 EET | Tiedote
Oulun yliopiston arkeologian ja genetiikan tutkijat ovat saaneet selville, että poro korvasi villipeuran Suomen alueen saamelaisten käyttämillä uhripaikoilla 1400–1600-lukujen aikana ja sen jälkeen. Tutkimusryhmä tutki arkeologisia peuranluunäytteitä neljältä saamelaisten uhripaikalta. Näytteet ajoittuivat 1100-luvun lopulta 1600-luvulle.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme