Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Iisalmelaisen metallifirman tuotannon esihenkilölle sakot työturvallisuusrikoksesta

Jaa

Pohjois-Savon käräjäoikeus on tänään 4.1.2023 tuominnut Iisalmessa toimivan metalliyrityksen tuotannonohjaajan työturvallisuusrikoksesta ja vammantuottamuksesta sakkoihin sekä työnantajan vahingonkorvauksiin työntekijälle sattuneesta tapaturmasta, koska tuotannonjohtaja oli laiminlyönyt huolehtia yhtiön työpajalla valmistetun teräsrakenteen nostotyön turvallisuuden suunnittelusta.

Työturvallisuuslaiminlyönnit tulivat ilmi, kun työsuojelutarkastaja meni tutkimaan työpaikalla toukokuussa 2020 sattunutta tapaturmaa. Tapaturma oli sattunut, kun yhtiössä vuokratyöntekijänä työskennellyt virolainen hitsaaja oli nostanut nosturilla isoa teräsrakennetta siihen kiinni hitsaamastaan nostolenkistä. Nostolenkin hitsaussauma oli pettänyt ja teräsrakenne pudonnut lattialle ja osunut toiseen lattialla olleeseen teräsrakenteeseen, joka oli osunut sen luona työskennelleeseen yhtiön työntekijään, joka sai vammoja.

Käräjäoikeus totesi, että yhtiön tuotannon esihenkilö oli laiminlyönyt nostotyön huolellisen suunnittelun, johon sisältyy vaarojen arviointi. Jos kyseisen nostotyön vaarojen selvittäminen ja suunnittelu olisi tehty huolellisesti, olisi nostolenkkien lukumäärä ja kiinnitystapa voitu mitoittaa niin, että ne kestävät nostettavan kappaleen painon.

Käräjäoikeus tuomitsi yhtiön tuotannon esihenkilön työturvallisuusrikoksesta ja vammantuottamuksesta 25 päiväsakkoon, joista hänelle tulee maksettavaa noin 1 200 euroa. Oikeus tuomitsi lisäksi työnantajan maksamaan tapaturmaan joutuneelle työntekijälle vahingonkorvauksia ja oikeudenkäyntikuluja yhteensä 18 500 euroa.

Ylitarkastaja Sampo Pelkonen muistuttaa, että jokaisesta nostotyöstä on tehtävä riittävän yksityiskohtainen suunnitelma, johon sisältyy vaarojen arviointi ja suunnitelma toimintatavoista niiden poistamiseksi. Käytännössä on huomattu, että työnantajilla, jotka eivät huolehdi nostotyön asianmukaisesta suunnittelussa, sattuu tapaturmia, joiden seurauksena on usein työntekijän vakava vammautuminen ja aina toisinaan myös kuolema.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ylitarkastaja Sampo Pelkonen, 029 501 6995, sampo.pelkonen@avi.fi
Itä-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketTyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston johto kaksipäiväisellä maakuntamatkalla Kainuussa27.1.2023 17:37:03 EET | Tiedote

Tapaamiset Kainuun hyvinvointialueen, Kainuun maakunnan sidosryhmien ja alueen yritysten ja median kanssa olivat ohjelmassa Pohjois-Suomen aluehallintoviraston johdon vierailulla 26.-27.1.2023. Koronan vuoksi läsnäolotapaamisia ei ole kolmeen vuoteen järjestetty. Esillä olivat maakunnan hyvinvoinnin, sivistystoimen, elinvoiman, kriiseihin varautumisen, saavutettavuuden ja työsuojelun kysymykset.

Vi förändrar världen tillsammans - utvecklingsprojekten ökar de ungas delaktighet och samhörighetskänsla24.1.2023 10:00:00 EET | Tiedote

För att utveckla ungdomssektorn delade regionförvaltningsverken under 2022 ut nästan tre miljoner euro i understöd till sammanlagt 91 projekt. Inom utvecklingsprojekten kan man snabbt reagera på fenomen och på konsekvenserna av världsläget i de ungas liv. I målen för de projekt som understödes 2022 nämndes de ungas delaktighet, jämlikhet och stärkande av samhörigheten.

Maailmaa muutetaan yhdessä - kehittämishankkeilla lisätään nuorten osallisuutta ja yhteisöllisyyden tunnetta24.1.2023 10:00:00 EET | Tiedote

Aluehallintovirastot jakoivat avustusta nuorisoalan kehittämiseen vuoden 2022 aikana lähes kolme miljoonaa euroa yhteensä 91 hankkeelle. Kehittämishankkeissa pystytään nopeasti reagoimaan ilmiöihin ja vaikkapa maailmantilanteen heijastamiin vaikutuksiin nuorten elämässä. Vuonna 2022 avustettujen hankkeiden tavoitteissa näkyivät nuorten osallisuuden, yhdenvertaisuuden ja yhteisöllisyyden vahvistaminen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme