Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry

Ikääntyneiden hyvinvoinnin oltava osaavissa ja turvallisissa käsissä

Jaa

Ikääntyneiden sosiaalipalvelujen laadukkuus ja asiakasturvallisuus ovat ensisijaisia, korostaa Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia.

Talentia on antanut lausunnon lakiesitysluonnoksesta, joka koskee sosiaalihuoltolain sekä ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista annetun lain muuttamista. Ehdotettujen säännösmuutosten on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2023 alussa.

Talentian mielestä ehdotukset ovat pääosin onnistuneita, mutta vaativat täsmentämistä erityisesti asiakasturvallisuuden näkökulmasta.

– Jatkovalmistelussa säännösehdotuksia tulee tarkastella kattavasti asiakasturvallisuuden eri ulottuvuuksien – sosiaalisen, fyysisen, psyykkisen ja taloudellisen turvallisuuden – kautta. Näin iäkkäiden palvelujen laatu saadaan varmistettua, Talentian erityisasiantuntija Jaana Manssila tähdentää.

Asiakasturvallisuus on sosiaalihuollon kentällä vielä suhteellisen jäsentymätön käsite, eikä asiakasturvallisuutta toteuteta tai arvioida samalla tavalla kuin potilasturvallisuutta. Siksi lakimuutosten toimeenpanossa on syytä vahvistaa asiakasturvallisuusosaamista, Talentia painottaa.

Lisäksi lakiesityksessä on kiinnitettävä erikseen huomiota asiakkaiden sosiaalisen hyvinvoinnin varmistamiseen. Myös hoivan, hoidon ja huolenpidon käsitteet kaipaavat tarkempaa jäsennystä.

Työhyvinvoinnin ja työssä pysymisen keinot käyttöön

Talentia huomauttaa, että työssä jaksamisen ja asiakasturvallisuuden kannalta kotihoidon henkilöstössä on oltava riittävä määrä ammattihenkilöitä. Henkilöstövajetta ei tule paikata esimerkiksi pidentämällä ammattihenkilöiden työaikaa.

– Yleisesti vanhuspalveluissa tehtävää työtä on kehitettävä yhteisöllisesti sekä huolehdittava, että henkilöstöllä on tarvittava osaaminen monitarpeisten asiakkaiden kanssa työskentelyyn, Manssila sanoo.

Hyvä ja ammattitaitoinen johtaminen on myös varmistettava. Samoin on kiinnitettävä huomiota työntekijöiden työhyvinvointiin ja työturvallisuuteen. Yksiköissä, joissa henkilöstön vaihtuvuus on suurta, on myös suuremmat riskit asiakasturvallisuuden vaarantumiseen.

Koulutusta lääkehoidollisiin tehtäviin

Säännösehdotuksissa käsitellään myös työntekijän lääkehoidon pätevyyttä. Talentia korostaa, että sosiaalihuollon laillistettujen ammattihenkilöiden tarvitsema lääkehoidon lisäkoulutus ei saa olla sosiaalihuollon tehtävään rekrytoinnin este.

– Työnantajan on tarvittaessa täydennettävä työntekijän lääkehoidon osaamista tarjoamalla vaatimusten mukaista koulutusta.

Talentiasta on myös välttämätöntä, että sosiaalihuoltolaissa säädetään, että laillistetut sosiaalihuollon ammattihenkilöt tekevät päätökset sosiaalipalvelujen antamisesta asiakkaille.

– Näin vastuut sosiaalihuollon asiakkaiden palveluprosessin jatkumolla, aina asian vireille tulosta ja palvelutarpeen arvioinnista palvelujen antamiseen, asettuisivat pääasiassa sosiaalihuollon laillistetuille ammattihenkilöille. Heillä on tehtäviin vaadittava koulutus ja osaaminen, Manssila painottaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry
Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry
Ratamestarinkatu 11
00520 HELSINKI

Vaihde: +358 9 3158 6000, toimisto@talentia.fihttps://www.talentia.fi

Ammattijärjestö Talentia ajaa ja valvoo korkeasti koulutettujen sosiaalialan ammattilaisten palkkauksellisia ja ammatillisia etuja.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry

Lastensuojeluun viimein sosiaalityöntekijämitoitus – kuntien puutteellinen valmistautuminen voi vaarantaa lasten oikeudet8.12.2021 16:25:25 EET | Tiedote

Eduskunta on hyväksynyt lastensuojelun asiakasmäärän rajauksen, jota Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia, lastensuojelujärjestöt ja lastensuojelun työntekijät ja asiakkaat ovat toivoneet vuosikymmeniä. Laki tulee voimaan ensi vuoden alussa. Muutoksen tavoitteena on vahvistaa lasten etua ja oikeuksia sekä lastensuojelun tavoitteiden toteutumista rajaamalla lastensuojelun vastuusosiaalityöntekijän asiakasmäärä portaittain enintään 30 lapseen tai nuoreen. Talentian saamien tietojen mukaan kunnissa uudistukseen on varauduttu hyvin vaihtelevasti, ja monin paikoin tarve lastensuojeluasiakkuudelle saattaa muodostua suuremmaksi kuin nykyisellä työvoimalla kyetään hoitamaan. Säästösyistä virkoja ei ole kaikkialla tarpeeksi, työntekijöiden rekrytointi ei ole ollut riittävän houkuttelevaa, ja samaan aikaan lastensuojelun tarve kasvaa rytinällä. Lain noudattaminen edellyttää välittömiä vakanssilisäyksiä ja riittäviä toimia rekrytoinnin onnistumiseksi. – Mitoitus on ollut last

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme