Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Ikääntyneiden influenssarokotuskattavuus nousi merkittävästi – pikkulasten rokotuskattavuus laski hieman

Jaa

Viime influenssakaudella rokotusrekisteriin kirjattiin 65-vuotiaille ja sitä vanhemmille lähes 140 000 rokoteannosta enemmän kuin sitä edeltävällä kaudella.

Valtakunnallisen rokotusrekisterin mukaan 65 vuotta täyttäneistä lähes 63 prosenttia otti influenssarokotteen kaudella 2021–2022. Alle 3-vuotiaista lapsista influenssarokotteen sai 41 prosenttia ja 3–6-vuotiaista 31 prosenttia.

Kaikki alle 7-vuotiaat sekä 65-vuotiaat ja sitä vanhemmat ovat oikeutettuja kansallisen rokotusohjelman mukaiseen maksuttomaan influenssarokotukseen.

Ikääntyneiden rokotuskattavuus nousi 10 prosenttiyksikköä

Viime influenssakaudella rokotusrekisteriin kirjattiin 65-vuotiaille ja sitä vanhemmille lähes 140 000 rokoteannosta enemmän kuin sitä edeltävällä kaudella (2020–2021). Kaikkiaan ikääntyneiden rokotuskattavuus nousi 10 prosenttiyksikköä.

Ikääntyneiden influenssarokotuskattavuus on ollut noususuunnassa jo useiden vuosien ajan. Korona-aikana ikääntyneet ovat ottaneet influenssarokotteita erityisen ahkerasti. Osa noususta voi selittyä myös sillä, että tietoja saadaan aiempaa kattavammin rokotusrekisteriin.

Terveyskeskuksittain tarkasteltuna ikääntyneiden rokotuskattavuus vaihteli noin 28 prosentista 74 prosenttiin. Myös kunnittain tarkasteltuna kattavuuserot ovat edelleen suuria. Kaikkiaan yli 200 kuntaa ylsi kuitenkin yli 60 prosentin kattavuuteen.

Pikkulasten rokotuskattavuus on laskenut hivenen korona-aikana

Myös pikkulapsiperheiden innokkuus influenssarokotteen ottamiseen on kasvanut useiden vuosien ajan tasaisesti, mutta korona-aikana rokotuskattavuus on hivenen laskenut.

Valtakunnallisen rokotusrekisterin mukaan alle 3-vuotiaista lapsista 41 prosenttia ja 3–6-vuotiaista 31 prosenttia sai influenssarokotuksen viime syksyn tai talven aikana. Vuotta aiemmin vastaavat luvut olivat 43 prosenttia ja 35 prosenttia. Valtaosa 2–6-vuotiaista sai influenssarokotteensa nenäsumutteena.

Alle 3-vuotiaiden lasten influenssarokotusten kattavuus vaihteli terveyskeskusalueittain 5 prosentista 63 prosenttiin ja 3–6-vuotiaiden 4 prosentista lähes 59 prosenttiin. Rokotuksia otettiin Itä-Suomessa suhteellisesti huomattavasti enemmän kuin Länsi-Suomessa.

Rokotusintoon on voinut vaikuttaa muun muassa se, kuinka harmillisiksi influenssa ja sen jälkitaudit mielletään ja kuinka helposti rokotusajan on saanut korona-aikana. Osa lapsista on voinut jäädä rokottamatta, koska vanhemmat ovat voineet ajatella, että riski sairastua influenssaan on vähäinen koronan torjuntatoimien vuoksi.

Kartta kertoo influenssarokotusten kattavuudesta

Pikkulasten ja 65 vuotta täyttäneiden influenssarokotuskattavuustietoja voi katsoa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) interaktiivisen karttaesityksen avulla. Kartassa esitetään rokotusrekisteristä saatuja tietoja useilta eri kausilta, ja kattavuuksia voi tarkistella esimerkiksi sairaanhoitopiiri-, terveyskeskus- ja kuntatasolla. Eri alueiden kattavuuksia voi verrata myös koko maan tasoon.

Rokotusten kirjaamiseen ja tiedonsiirtoon liittyvien puutteiden vuoksi todelliset rokotuskattavuudet voivat olla rokotusrekisterin lukuja korkeampia. THL tekee yhteistyötä kuntien, yksityisten palveluntarjoajien, erikoissairaanhoidon toimijoiden sekä ohjelmistotoimittajien kanssa, jotta kattavuusluvut saataisiin mahdollisimman tarkoiksi.

Karttaesitys influenssarokotuskattavuuksista

Lisätiedot

Influenssa
Influenssarokote
Influenssarokotusten kattavuus

Ulpu Elonsalo
ylilääkäri
THL
etunimi.sukunimi@thl.fi

Mia Kontio
johtava asiantuntija
THL
etunimi.sukunimi@thl.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Mannerheimintie 166
00270 Helsinki

029 524 6000https://thl.fi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme