Jyväskylän yliopisto

Ikääntyvien fyysistä aktiivisuutta onnistuttiin tukemaan korona-aikana digitaalisen hyvinvointisovelluksen avulla

Jaa
Ikääntyvien fyysistä aktiivisuutta tukeva DigitalWells-ohjelma sekä siihen liittyvä mobiilisovellus auttoivat ohjelman osallistujia ylläpitämään ja jopa lisäämään omaa fyysistä aktiivisuuttaan kevään 2020 koronarajoituksista ja poikkeusoloista huolimatta.
Hyvinvointisovellus on auttanut osallistujia kehittämään ja ylläpitämään sellaisia arkirutiineja, jotka sisältävät riittävästi sopivan tehokasta, monipuolista ja pitkäjänteistä liikuntaa. Kuvituskuva: Mostphotos
Hyvinvointisovellus on auttanut osallistujia kehittämään ja ylläpitämään sellaisia arkirutiineja, jotka sisältävät riittävästi sopivan tehokasta, monipuolista ja pitkäjänteistä liikuntaa. Kuvituskuva: Mostphotos

Huoli liian vähäisestä liikunnasta kasvaa niin kansallisesti kuin globaalisti. Etenkin ikääntyville liikunnan tuomat positiiviset vaikutukset auttavat oman toimintakyvyn ylläpidossa. Lisäksi liikunnan ja hyvän fyysisen kunnon tiedetään tukevan vastustuskykyä sekä vähentävän riskiä sairastua eri pitkäaikaissairauksiin.

Tutkimus- ja kehitysohjelma DigitalWellsin keskiössä on terveyden kannalta riittämättömän liikunnan ja sen seurausten ennaltaehkäisy. Ohjelman kohderyhmä, nuorten ikäihmisten eli 60–75+ -vuotiaiden ikäryhmä, on Suomessa suuruudeltaan yli 1,5 miljoonaa. Keskeisenä tavoitteena on auttaa osallistujia kehittämään ja ylläpitämään sellaisia arkirutiineja, jotka sisältävät riittävästi sopivan tehokasta, monipuolista ja pitkäjänteistä liikuntaa positiivisten terveysvaikutusten aikaansaamiseksi. Tätä kautta tarkoituksena on ennaltaehkäistä riittämättömästä liikunnasta koituvia negatiivisia seurauksia ja tukea osallistujia kohti terveellisempää ikääntymistä. Isossa kuvassa ohjelmalla on myös mahdollisuus vähentää ikääntyvän väestön terveydenhuollon kustannuksia.

Ohjelman ohjausryhmän jäsen, yliopistotutkija Lauri Frank Jyväskylän yliopistosta kertoo ohjelman tutkimuspuolen keskittyvän fyysisen aktiivisuuden tukemiseen teknologian keinoin. Lisäksi tutkimuksen kohteena on osallistujien fyysinen aktiivisuus ja liikuntatottumukset, sekä liikuntateknologian käyttö ja kokeminen fyysisen aktiivisuuden tukena.

Sovellus tukee elämäntapojen muutoksessa

Ohjelmaan liittyessään osallistujat saavat veloituksetta käyttöönsä älypuhelimeen asennettavan DigitalWells-sovelluksen, jonka avulla he voivat seurata omaa fyysistä aktiivisuuttaan. Osallistujilla on myös mahdollisuus siirtää fyysistä aktiivisuutta koskevia tietojaan sovelluksesta Kelan ylläpitämän Omakannan hyvinvointitietoihin.

Kelan rooli ohjelmassa on keskeinen ja yksi yhteistyön tarkoituksista onkin kehittää Omakannan hyvinvointitietojen käyttöä. DigitalWells-sovellus on järjestyksessään toinen Kanta-palveluihin hyväksytty kansalaisille suunnattu hyvinvointisovellus.

– Ohjelma ja sovellus on otettu hyvin vastaan sekä olemme saaneet hyvää palautetta mukaan lähteneiltä osallistujilta. Ohjelman ja sovelluksen on koettu tukevan fyysisen aktiivisuuden lisäämistä omassa arjessa. Lisäksi datamme osoittaa, että keväällä kansallisten koronarajoitusten aikana osallistujat saivat poikkeusoloista huolimatta ylläpidettyä ja keskimäärin jopa lisättyä omaa fyysistä aktiivisuuttaan, kertovat Jyväskylän yliopiston IT-tiedekunnan vierailevina tutkijoina toimivat KTT Tuomas Kari sekä KTT Markus Makkonen.

– Luonnollisesti teknologiat ja sovellukset yksistään eivät muuta kenenkään elintapoja, mutta niiden avulla voidaan tukea elintapojen muutosta. DigitalWells-sovelluksen tarkoituksena onkin tukea osallistujia muodostamaan ja ylläpitämään riittävästi fyysistä aktiivisuutta sisältäviä arjen rutiineja. Tavoitteena on tuoda lisää hyviä vuosia elämään. Suurella osalla osallistujista tavoitteena ei ole kunnon kohottaminen sinällään, vaan oman fyysisen toimintakyvyn ylläpito, jotta pääsee luontoon ja tapaamaan ystäviä myös korkeammalla iällä, Kari lisää.

Ohjelman toteutuksesta vastaa IAMSR-tutkimusinstituutti. Ohjelma alkoi vuonna 2019 ja mukana ovat muun muassa Kela, Jyväskylän yliopiston IT-tiedekunta, kansallisia eläkeläisjärjestöjä, Kuntoutumis- ja liikuntasäätiö Peurunka, Ikäinstituutti, Folkhälsan ja Wellmo Mobile Wellness Solutions MWS Oy.

Lisätietoja

www.digitalwells.fi

JYU
Lauri Frank, yliopistotutkija, dosentti, KTT
050 376 1208, lauri.frank@jyu.fi

Tuomas Kari, vieraileva tutkija, KTT
040 8255 708, tuomas.t.kari@jyu.fi

IAMSR
Professori Christer Carlsson, DigitalWells-ohjelman johtaja
040 0520 346, christer.carlsson@abo.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kirke Hassinen
Viestinnän asiantuntija


Puh: 050 462 6920


kirke.m.hassinen@jyu.fi

Kuvat

Hyvinvointisovellus on auttanut osallistujia kehittämään ja ylläpitämään sellaisia arkirutiineja, jotka sisältävät riittävästi sopivan tehokasta, monipuolista ja pitkäjänteistä liikuntaa. Kuvituskuva: Mostphotos
Hyvinvointisovellus on auttanut osallistujia kehittämään ja ylläpitämään sellaisia arkirutiineja, jotka sisältävät riittävästi sopivan tehokasta, monipuolista ja pitkäjänteistä liikuntaa. Kuvituskuva: Mostphotos
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Vertailututkimus sai jatkoa: Onko suomalaisnuorten kuva yhteiskunnasta muuttunut?24.4.2024 13:39:02 EEST | Tiedote

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt Jyväskylän yliopiston Koulutuksen tutkimuslaitokselle noin 1,2 miljoonan euron rahoituksen kansainväliseen vertailevaan ICCS 2027 -tutkimukseen, jossa arvioidaan 8.-luokkalaisten nuorten yhteiskunnallisia tietoja, asennoitumista kansalaistaitoihin ja kansalaisuuteen sekä sitoutumista ja halukkuutta sitoutua aktiiviseen kansalaisuuteen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye