IkäinstituuttiIkäinstituutti

Ikäihmisille lisää tietoa ja mahdollisuuksia liikkumiseen

Jaa
Lihasten käyttö, liikkuminen ja liikunta ovat iäkkäille luontainen ja kustannustehokas terveyden edistämiskeino. Se luo mahdollisuuden itsenäiseen kotona asumiseen ja pitää mielen vireänä. Selvitysten mukaan vain muutama prosentti eläkeikäisistä liikkuu sekä kestävyys- että lihaskuntosuositusten mukaisesti. Toimintakyvyiltään heikentyneet ikäihmiset tarvitsevat lisää tietoa liikunnan hyödyistä ja mahdollisuuksia liikkumiseen.

”Tällä hetkellä ikäihmisten liikuntatarjonta ei ole tasa-arvoista alueellisesti eikä suhteessa muihin väestöryhmiin. Liian vähän liikkuvien tunnistaminen on vaativaa, eikä heille ole riittävästi tarjolla liikuntaneuvontaa. Liikuntatoiminta on myös usein kohdennettu vain hyväkuntoisille ikäihmisille,” toteaa Ikäihmisten liikunnan toimenpideohjelman ohjelmajohtaja Elina Karvinen Ikäinstituutista. 

Päivittäinen liikkuminen on ikäihmiselle elinehto. Liikunta ei estä vanhenemista, mutta sen avulla säilytetään ja parannetaan lihasvoimaa, tasapainoa, liikkuvuutta ja kävelykykyä. Arkikävely muodostaa tärkeän päivittäisen liikkumisen perustan, jota ohjattu liikunta täydentää.

Kaikkien ikäihmisten tulisi välttää liikkumattomuutta, myös toimintakyvyiltään heikentyneiden ikäihmisten kotihoidossa tai palvelukodeissa. Viikoittainen kestävyysliikuntasuositus täyttyy helposti kävelemällä tai polkemalla kuntopyörällä tai pyörällä päivittäin. Sen lisäksi tarvitaan voima-, tasapaino- ja nivelliikkuvuusharjoittelua vähintään kaksi kertaa viikossa.

”Liikkumisen hyödyt ikäihmisille eivät ole yleisesti tiedossa, eikä liikuntaa käytetä riittävästi terveyden edistämisessä. On ehkä helpompaa määrätä lääkkeitä kuin kannustaa liikunnalliseen elämäntapaan”, pohtii Karvinen.

Kuntien eri hallintokuntien ja järjestöjen yhteistyötä tiivistettävä

Ikäihmisten terveyden edistämisen toimenpiteet ovat kunnissa usein pilkottu liikunta-, sosiaali- ja terveystoimen omiin toimintasuunnitelmiin ja budjetteihin, ja yhteistyö näiden hallintokuntien välillä on vähäistä. Edistyneimmissä kunnissa terveydenedistämisen toimenpiteet on kirjattu yhteiseen hyvinvointistrategiaan, jonka tavoitteet ohjaavat kaikkien hallintokuntien työtä ja lisäävät yhteistyömahdollisuuksia.

”Paikallisten järjestöjen elinvoimaisuuden varmistaminen on tulevaisuudessa tärkeää. Liikuntaseurat, eläkeläis- ja kansanterveysjärjestöt tarjoavat moninaisen kirjon liikuntapalveluita, jotka täydentävät merkittävällä tavalla kunnan omaa tarjontaa. Järjestöjen ja kunnan yhteistyötä on lisättävä ja liikuntatiloja on tarjottava maksutta järjestöjen käyttöön”, linjaa Karvinen.

Maaseutukunnissa haasteena liikuntapalveluiden saavutettavuus

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun pienissä maaseutukunnissa pitkät matkat liikuntapalveluihin heikentävät ikäihmisten osallistumista ohjattuihin liikuntaryhmiin sekä vaikeuttavat liikuntapaikkojen omatoimista käyttöä. Oulun seudulla puolestaan iäkkäiden liikuntamahdollisuudet ovat hyvät. Tästä hyvänä esimerkkinä KunnonLähde -toiminta, jossa vertaisohjaajat ohjaavat maksuttomia liikunta- ja toimintaryhmiä yli 65-vuotiaille oululaisille.

"Yksi hyvä ratkaisu liikuntapalvelujen saavutettavuuteen haja-asutusalueella olisi suunnitella palveluliikenteen reitit niin, että ne veisivät myös liikuntapaikoille. Apteekissa ja terveyskeskuksessa asioimisen lisäksi, iäkkäät voisivat samalla reissulla käydä vaikka uimahallissa", ideoi liikuntatoimen asiantuntija Ulla Silventoinen Pohjois-Suomen aluehallintovirastosta.

Liikkeellä voimaa vuosiin -seminaarit kannustavat yhteistyöhön

Tänään Oulussa pidettävässä Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun Liikkeellä voimaa vuosiin -seminaarissa kootaan ikäihmisten terveysliikuntaverkostoja, esitteellään hyviä ikäihmisten terveysliikunnan toimintatapoja ja ideoidaan runsaan sadan terveysliikunnan kehittäjän, toimijan ja päättäjän kanssa, miten saadaan lisättyä liian vähän liikkuville ikäihmisille liikuntaneuvontaa ja -toimintaa sekä esteettömiä ja turvallisia liikkumisympäristöjä. Tuloksellinen työ ei välttämättä edellytä uusia resursseja vaan sitä, että osataan yhdistää ja kohdentaa olemassa olevat voimavarat parhaalla mahdollisella tavalla.

Ikäinstituutti järjestää vuonna 2014 aluehallintovirastojen kanssa yhteistyössä maksuttomat Liikkeellä voimaa vuosiin -seminaarit kuudella paikkakunnalla (17.3. Tampere, 29.4. Oulu, 6.5. Joensuu, 14.5. Vantaa, 16.9. Turku ja 2.10. Rovaniemi). Seminaarit ovat osa Ikäihmisten liikunnan kansallista toimenpideohjelmaa (2013-2015), jonka tavoitteena on edistää liian vähän liikkuvien ikäihmisten tasa-arvoisia mahdollisuuksia liikkua suositusten mukaisesti. Kohderyhmänä 60+ eläkkeelle siirtyvät, 75+ itsenäisesti asuvat, joilla on alkavia toimintakyvyn ongelmia sekä kotihoidon, palveluasumisen ja pitkäaikaisen laitoshoidon piirissä olevat ikäihmiset.  Toimenpideohjelmaa koordinoi Ikäinstituutti yhteistyössä asiantuntijaorganisaatioiden sekä liikunta-, eläkeläis- ja vanhustyöjärjestöjen kanssa. Ohjelmaa rahoittavat Raha-automaattiyhdistys, opetus- ja kulttuuriministeriö ja sosiaali- ja terveysministeriö.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ikäihmisten liikunnan toimenpideohjelma:
viestintäsuunnittelija Anne Honkanen, 040 081 4550 tai anne.honkanen@ikainstituutti.fi


Pohjois-Suomen aluehallintovirasto:
liikuntatoimen asiantuntija Ulla Silventoinen, 0295 017 663 tai ulla.silventoinen@ikainstituutti.fi

Kuvat

Ikäihmisten liikunnan toimenpideohjelman logo CMYK jpg
Ikäihmisten liikunnan toimenpideohjelman logo CMYK jpg
Lataa
Ikäihmisten liikunnan toimenpideohjelman logo VMYK jpg.
Ikäihmisten liikunnan toimenpideohjelman logo VMYK jpg.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ikäinstituutti
Ikäinstituutti
Jämsänkatu 2
00520 HELSINKI

09 612 2160http://www.ikainstituutti.fi
Ikäinstituutti toimii hyvän vanhenemisen puolesta edistämällä toimintakykyisyyttä ja osallisuutta. Ikäinstituutti tuottaa ja välittää tietoa ikääntymisestä ja ikäihmisten elämästä, kehittää ja juurruttaa hyviä toimintatapoja ikäihmisten hyväksi, antaa asiantuntemusta ikäpolitiikan suunnitteluun ja osallistuu yhteiskunnalliseen ikäkeskusteluun. Elämänvoimaa vanhuuteen - elämänvoimaa vanhuudesta, www.ikainstituutti.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ikäinstituutti

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye