Ikäihmisten eteisvärinän seulontakokeilusta hyviä kokemuksia: seulonta toteutui luotettavasti ilman asiakaskäynnin pidentämistä

Salakavala rytmihäiriö
Eteisvärinä eli flimmeri on yleisin sydämen rytmihäiriö. Hoitamattomana se altistaa aivoinfarktille, mutta tutkimusten mukaan jopa kaksi kolmasosaa eteisvärinän aiheuttamista aivoinfarkteista voitaisiin estää verenohennuslääkityksellä.
Eteisvärinä lisääntyy ikääntymisen myötä. Jopa puolella potilaista se ei aiheuta oireita, ja piilevän eteisvärinän löytämiseksi Euroopan kardiologiyhdistys suosittelee yli 75-vuotiaiden sydämen rytmin systemaattista seurantaa. Ideaalisin seurannan toimintamalli istuisi osaksi normaalia työn kulkua.
Laukkuun mahtuva mittalaite
Kokeilun käytännön toteutuksesta vastasi Tampereen kotihoito neljällä lähipalvelualueella yritysyhteistyökumppaninaan Heart2Save Oy. Pilotti tapahtui Kalevan, Tammelan, Tammerkosken ja Tesoman alueilla.
Seulonta toteutettiin pienellä hoitajan työlaukkuun mahtuvalla EKG-mittalaitteella. Mittaus tehtiin joko rintakehältä tai kainalon alta.
Mittaustapahtuma kestää vain minuutteja, ja tulokset ovat heti näkyvissä hoitajan työpuhelimen sovelluksella. Tekoäly tunnistaa poikkeavan sydämen rytmin, jolloin hoitaja pyytää lääkäriltä hoito-ohjeen vain poikkeaviin löydöksiin. Lääkäri varmistaa diagnoosin lähetetystä EKG:sta eli sydänfilmistä ja määrää jatkohoidon.
Yli 1200 seulontaa
Pilotissa koulutettiin 17 sairaanhoitajaa ja 34 lähihoitajaa käyttämään uutta teknologiaa. Pilotin aikana kotihoidon hoitajat tekivät yhteensä 1215 rytmin seulontaa 223 kotihoidon asiakkaalle.
Kokeiluun osallistunut henkilöstö piti toimintamallia toimivana. Hankkeessa käytetty teknologia toimi luotettavasti ja mittaaminen oli pääosin sujuvaa. Sydämen rytmihäiriöiden seulontaa toteuttaessa ilmeni vain vähäisiä määriä tietoliikenneyhteyksistä johtuvia teknisiä haasteita. Ikäihmiset itse tai heidän omaisensa kokivat sydämen rytmin seulonnan tärkeäksi ja turvallisuuden tunnetta lisääväksi.
Kolmelta prosentilta löytyi piilevä eteisvärinä
Pilotin aikana kolmelta prosentilta asiakkaista löytyi piilevä eteisvärinä. Kotihoidon lääkärit suunnittelivat heille jatkohoidon, ja yhdelle prosentille aloitettiin aivoinfarktia estävä verenohennushoito.
Kokeilun perusteella seulonta voi tuoda myös kustannussäästöjä, sillä yhden aivoinfarktin ensimmäisen vuoden kustannukset Suomessa ovat 21 000 euroa ja loppuelämän yli 80 000. Tämän pilotin seulonnan kustannukset taas olivat 563 euroa yhtä löydettyä eteisvärinää kohti.
Sydämen eteisvärinän seulonnan laajentamisen mahdollisuuksia selvitellään parhaillaan Pirkanmaan hyvinvointialueella. Kotihoidon henkilöstön kokemusten ja pilotin tuloksien perusteella palvelua on potentiaalista laajentaa yli 65-vuotiaille ikäihmisille Pirkanmaalla. Palvelu soveltuu niin kotihoitoon, terveyskeskuksiin kuin tulevaisuuden sotekeskuksen palveluihinkin.
THL:n kotona asumisen teknologiat ikäihmisille (KATI) -ohjelmassa edistetään uusien teknologioiden hyödyntämistä kotona asumisessa, kotihoidossa ja kotiin tuotavissa palveluissa. Ohjelma on käynnissä vuosina 2021-2023. Pirkanmaalla toteutettu PirKATI-hanke kuuluu tähän laajempaan kokonaisuuteen.
Kirjoittajat:
Pirkanmaan KATI-hanke: projektipäällikkö Pia Turunen, projektisuunnittelija Mari Kovanen & projektisuunnittelija Saku Suominen
Heart2Save Oy: toimitusjohtaja Helena Jäntti, asiakkuuspäällikkö Eevi Kallioruusu & markkinointipäällikkö Susan Haanpää
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja medialle:
Pirkanmaan KATI -hanke, projektipäällikkö Pia Turunen,
041 731 2119, pia.turunen@pirha.fi
Heart2Save, LT ensihoito, toimitusjohtaja Helena Jäntti,
helena.jantti@heart2save.com
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Olemme Suomen suurin hyvinvointialue ja vastaamme pirkanmaalaisten sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluista. Meille tärkeintä on ihminen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan hyvinvointialue
Aluehallituksella tilinpäätöskokous 28.3.23.3.2023 16:12:20 EET | Tiedote
Pirkanmaan hyvinvointialueen aluehallitus kokoontuu seuraavan kerran tiistaina 28.3. klo 8.30. Kokouksessa käsitellään sekä sairaanhoitopiirin että hyvinvointialueen tilinpäätöksiä, toimintakertomuksia ja henkilöstökertomuksia viime vuodelta.
Lapsille ja nuorille etsitään vapaaehtoisia tukihenkilöitä koko Pirkanmaalle21.3.2023 14:46:06 EET | Tiedote
Pirkanmaalla koulutetaan huhtikuussa uusia tukihenkilöitä lapsille ja nuorille. Koulutus kestää kaksi iltaa. Tukihenkilöksi etsitään tasapainoisia, turvallisia ja pitkäjänteisiä aikuisia, erityisesti miehiä. Tukihenkilö tapaa lasta tai nuorta pari kertaa kuukaudessa mukavan yhteisen tekemisen parissa.
Pirkanmaan hyvinvointialue tarjoaa kesätyötä 15–17-vuotiaille nuorille20.3.2023 16:43:36 EET | Tiedote
Pirkanmaan hyvinvointialue hakee palkalliseen kesäharjoitteluun noin sataa nuorta. Hakuaika palkallisiin harjoitteluihin on 20.3.–2.4.2023.
Kiireellisen hammashoidon ilta-, viikonloppu- ja arkipyhäpäivystyksen puhelinnumero muuttuu Pirkanmaalla20.3.2023 14:40:18 EET | Tiedote
Kiireellistä hammashoitoa iltaisin, viikonloppuisin tai pyhäpäivinä tarvitsevat voivat jatkossa soittaa Pirkanmaan yhteisen hammaslääkäripäivystyksen puhelinnumeroon 03 384 5335. Numero palvelee maanantaista perjantaihin kello 15–21 sekä viikonloppuisin ja arkipyhinä kello 8–21.
Aluehallitus käynnisti psykiatrian epäkohtia käsittelevän selvitystyön20.3.2023 11:35:56 EET | Tiedote
Pirkanmaan aluehallitus käynnisti maanantaina psykiatrian epäkohtia koskevan selvityksen, hyväksyi tietohallinnon muutosohjelman ja päätti väärinkäytösten sisäisen ilmoituskanavan toimintaohjeesta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme