Keski-Uudenmaan hyvinvointialue (Keusote)

Ikäihmisten kokemuksia hyödynnetään hyvinvointialueen palvelujen kehittämisessä

Jaa
Keski-Uudenmaan hyvinvointialue (Keusote) selvitti alueen ikääntyneiden asukkaiden sosiaali- ja terveyspalveluiden käyttöä ja palvelutarpeita: ikäihmiset kokivat palvelut pääosin sujuviksi, mutta tyytymättömyyttä palveluissa aiheuttivat pitkät odotusajat.

Viime vuoden puolella toteutettu kysely lähetettiin postitse kaikille alueen vähintään 70-vuotiaille asukkaille, ja siihen vastasi lähes puolet kyselyn saaneista. Heistä useampi myös soitti Keusoteen kertoakseen tarkemmin kokemuksistaan ja kehitysideoistaan.

– Olemme todella kiitollisia asukkaiden aktiivisesta osallistumisesta ja paneutumisesta kyselyymme. Saimme sen avulla runsaasti tietoa alueen ikäihmisten näkemyksistä. Tätä arvokasta tietoa hyödynnämme palveluidemme kehittämisessä, asiakasohjauksen päällikkö Leena Säkäjärvi kertoo.

Suun terveydenhuolto ja kotiin vietävät palvelut saivat eniten kiitosta

Valtaosa (89 %) kyselyyn vastanneista oli käyttänyt Keusoten palveluita edellisen vuoden aikana. Käytetyimmät palvelut olivat hoitajan tai lääkärin vastaanotto (64 %) ja suun terveydenhuolto (47 %).

Palvelut koettiin pääosin sujuviksi. Parhaiten tässä onnistuttiin suun terveydenhuollon palveluissa ja kotiin saatavissa palveluissa, kuten kotisairaanhoidossa. Molemmissa asioinnin koki sujuvaksi 87 % palveluita käyttäneistä. Vastaajat antoivat kiitosta erityisesti palveluiden laadusta ja henkilökunnan ystävällisyydestä.

Tyytymättömyyttä palveluissa aiheuttivat erityisesti pitkät odotusajat. Eniten odotusajat aiheuttivat tyytymättömyyttä akuuttiosastojen ja kotisairaalan palveluita käyttäneissä (13 %). Lisäksi tyytymättömyyttä kohdistui mm. verkkosivujen käytettävyyteen ja sairaalasta kotiuttamisen prosessiin.

– Vastaajat toivoivat esimerkiksi, että Keusote postittaisi jatkossakin tärkeimmät tiedotteet suoraan kuntalaisten kotiin. Lisäksi pyydettiin huomioimaan ikäihmisten erilaiset mahdollisuudet ja valmiudet sähköisessä asioinnissa, Säkäjärvi kertoo.

Kyselyn tulokset huomioitu jo useissa kehittämishankkeissa

Kyselyn tuloksia hyödynnetään laajasti eri palveluiden kehittämisessä sekä hankkeissa että arjen kehitystyössä. Kohdennettu kysely on antanut erinomaisen näkymän juuri ikäihmisten kokemuksiin ja tarpeisiin.

Ikäihmisten toivomaa monikanavaista asiointia on vahvistettu esimerkiksi lähineuvontapalveluilla. Järvenpään JUSTissa avattiin loppuvuodesta lähineuvontapiste ja nyt toimintaa on laajennettu Nurmijärvelle. Jos toiminta koetaan hyväksi, arvioidaan palvelupisteiden avaamista myös muihin kuntiin.

Keusote kehittää voimakkaasti myös sähköisiä palveluita. Kaikessa kehitystyössä kiinnitetään erityistä huomiota ikäihmisten tarpeisiin. Sähköisten palveluiden kehittämisen rinnalla huomioidaan myös vaihtoehtoiset asiointitavat.

Kotiutumisen kehittämiseksi hyvinvointialue on käynnistänyt Kotoa kotiin -projektin, jolla sujuvoitetaan entisestään asiakkaiden siirtymistä sairaalasta kotiin.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Keski-Uudenmaan hyvinvointialue (Keusote)
Keski-Uudenmaan hyvinvointialue (Keusote)
Suutarinkatu 2
05900 Hyvinkää

http://www.keusote.fi

Keski-Uudenmaan hyvinvointialue vastaa sosiaali- ja terveyspalveluista sekä pelastustoimen ja erikoissairaanhoidon järjestämisestä Hyvinkään, Järvenpään, Nurmijärven, Pornaisten, Tuusulan ja Mäntsälän alueella.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keski-Uudenmaan hyvinvointialue (Keusote)

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye