Suomen NNKY-liitto ry

IKIOMA ensikirja on näkövammaisen lapsen ensikosketus tarinoiden maailmaan

Jaa

Ensimmäiset näkövammaisille lapsille valmistetut kosketeltavat ensikirjat, IKIOMA-kirjat, ovat valmistuneet. Ne luovutetaan Keikyän kyläpäivillä jaettavaksi Pirkanmaan alueella perheisiin, joissa on alle kaksivuotias näkö- tai monivammainen lapsi. IKIOMA koskettelukirjat ovat syntyneet kymmenien vapaaehtoisten käsissä Sastamalassa, Köyliössä, Kiikassa ja Nurmossa sekä Oulussa, joka on idean äidin Vuokko Keräsen kotikaupunki. Keikyän kyläjuhlassa 8.4. jaettavat kirjat ovat Tyrvään Tyykityttöjen aikaansaannos.

Suomessa arvioidaan syntyvän vuosittain noin seitsemänkymmentä näkövammaista lasta. Osa heistä on täysin sokeita, osa heikkonäköisiä ja osa monivammaisia (Näkövammaiset lapset ry). Näkövammaiset lapset eivät pysty käyttämään tavallisia kaupasta saatavia ensikirjoja. Äitiysavustuspakkauksessa oleva vauvakirjakaan ei sovellu heille.

Helsingissä toimii valtion ylläpitämä Celia, asiantuntijakeskus, joka tukee yhdenvertaisuutta kirjallisuudessa, lukemisessa ja oppimisessa. Sieltä lainataan koskettelukirjoja näkö- ja monivammaisille lapsille ympäri Suomen, mutta vasta kun lapsi on täyttänyt kaksi vuotta.

Vuodesta 2010 alkaen on vapaaehtoisena toimivan Vuokko Keräsen ohjauksessa valmistunut ja lahjoitettu lähes sata koskettelukirjaa Celiaan. Vuodesta 2013 koskettelukirjojen tekeminen on ollut osana Oulun NNKY:n vapaaehtoistoimintaa. Edelleen on koko ajan valmisteilla uusia kosketeltavia kuvatarinoita ja satukirjoja Celialle, mutta tällä hetkellä pienten lasten IKIOMA ensikirjat ovat pääosassa ja hankkeesta on muodostunut valtakunnallinen kampanja, joka on hyväksytty myös Suomi 100 vuotta -juhlavuoden ohjelmaan. Juhlavuoden aikana on tarkoitus valmistaa 100 ensikirjaa. Nyt näyttää siltä, että tavoite ylitetään reilusti, sillä kirjatalkoita pidetään ahkerasti ja kirjoja on valmistumassa tuplamäärä.

IKIOMA ensikirjassa on neljä eriväristä ja erilaisista materiaaleista koostuvaa sivua, joissa on molemmin puolin kosketeltava kuva. Kun IKIOMA ensikirjat luovutetaan lapselle, sen ohessa on pieni kirjanen vanhemmille. Siinä kerrotaan, miten ensikirja on syntynyt ja miten sitä voidaan lapsen kanssa käyttää. Kirjasesta löytyvät myös kuviin liittyvät riimit. Tänä vuonna ensikirjan mukana lahjoitetaan lapselle myös omat sinivalkoiset IKIOMA villasukat.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vuokko Keränen
puh. 040 0726178
vuokko@touchtale.com
www.facebook.com/ikioma

Lisätietoja NNKY:stä:
www.ywca.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen NNKY-liitto ry
Pohjoinen Rautatiekatu 23 B
00100 Helsinki

09 434 2290http://www.ywca.fi

Suomen NNKY-liitto ry

Pohjoinen Rautatiekatu 23 B
00100 Helsinki
09 434 2290 

NNKY (Nuorten Naisten Kristillinen Yhdistys) on kansainvälinen, ekumeeninen ja monikulttuurinen naisten ja tyttöjen liike. Tavoitteenamme on tyttöjen ja naisten voimaannuttaminen sekä tasa-arvon ja ekumenian edistäminen. Meille ovat kaikki tervetulleita taustastaan riippumatta. NNKY:n paikallisyhdistyksissä on tarjolla toimintaa kaikenikäisille naisille. Suomeen vuonna 1896 perustettu NNKY on yksi Suomen vanhimmista naisjärjestöistä.

www.ywca.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen NNKY-liitto ry

NNKY:n 10 000 euron tunnustuspalkinto Lukumummi- ja vaaritoiminnalle ja Laulukontti -hankkeelle25.4.2016 08:00:00 EESTTiedote

Suomen NNKY-liiton tunnustuspalkinto myönnettiin tänä vuonna teemalla sukupolvien välinen vuorovaikutus Niilo Mäki Instituutin ja Mannerheimin lastensuojeluliiton Lukumummi- ja vaaritoiminnalle (6 000 €) sekä Suomen Valkonauhaliiton Laulukontti -hankkeelle (4 000 €). Sekä Lukumummi- ja vaaritoiminta että Laulukontti -hanke kokoavat luontevasti eri sukupolvet yhteen, yhteisen tekemisen äärelle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme