Gummerus

Ikipuut-romaanillaan Pulitzer-palkinnon voittaneen ja Suomessakin bestseller-listoille nousseen Richard Powersin Hämmästys on vahva ekologinen kannanotto

Jaa

Yhdysvaltalaiskirjailija Richard Powersilla on kyky yhdistää ekologisuus, tieteen visiot, yhteiskuntakritiikki sekä syvät tunteet nautittavaksi ja erittäin korkeatasoiseksi kaunokirjallisuudeksi. Heti ilmestyttyään myyntilistojen kärkeen kivunnut Hämmästys (Gummerus) näyttää maailman tilan, lajikadon ja ilmastokriisin lapsen silmin ja kysyy, miksi ihmiskunta antaa sen tapahtua.

”Kuinka me kadotimme vaistomme elää tällä planeetalla? Miten vieraannuimme niin kauas kaikesta muusta elävästä? Miksi vakuutuimme siitä, että olemme ainoa kiinnostuksen arvoinen asia, ainoa laji, joka on pyhä?”
– Richard Powers New York Timesin haastattelussa 

Intiimi ja koskettava Hämmästys kuvaa vanhemman rakkauden ehdottomuutta.

Yhdeksänvuotias Robin on herkkä ja älykäs lapsi, joka uppoutuu yksityiskohtaisiin, uhanalaisia eläimiä esittäviin piirustuksiinsa. Hän on onnellisimmillaan luonnossa eikä käsitä, miksi ihmiset eivät toimi, vaikka planeettamme on hälytystilassa. Robinin yksinhuoltajaisä, astrobiologi Theo etsii työkseen elämän edellytyksiä kosmoksestamme. Helpottaakseen poikansa raivokohtauksia hän turvautuu psyykelääkkeiden sijasta tuttuun tiedemieheen. Kokeellisen menetelmän avulla Robin harjoittaa omien tunteidensa säätelyä seuraamalla edesmenneen äitinsä dokumentoituja aivotoimintoja.

Niillä on paljon yhteistä, tähtitieteellä ja lapsuudella. Molemmissa matkataan suunnattomia etäisyyksiä. Molemmat etsivät tietoa, jota eivät pysty käsittämään. Molemmissa luodaan villejä teorioita ja annetaan mahdollisuuksien kertautua rajattomasti. Molempia nöyryytetään harva se viikko. Molemmat toimivat tietämättömyydestä käsin. Aika hämmentää molempia. Molemmat ovat aina alussa.

Richard Powers (s. 1957) on englanninkielisen nykykirjallisuuden kiitetyimpiä nimiä. Hänelle myönnettiin vuonna 2006 Yhdysvaltain arvostetuin kirjallisuuspalkinto National Book Award romaanista Muistin kaiku. Vuonna 2019 hän sai Pulitzer-palkinnon teoksestaan Ikipuut.

Richard Powers: Hämmästys
alkuteos Bewilderment
suomentanut Antero Tiittula
367 sivua
myös äänikirjana, lukija Jukka Pitkänen

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja sekä haastattelu-, arvostelukappale- ja kuvapyynnöt:
Eeva Herrainsilta, viestintäpäällikkö, p. 040 514 6360, eeva.herrainsilta@gummerus.fi

Kuvat

Lataa
Richard Powers (kuva: Dean D. Dixon)
Richard Powers (kuva: Dean D. Dixon)
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Gummerus
Gummerus
PL 1000 / Käenkuja 3 A
00501 HELSINKI

*010 6836 200http://www.gummerus.fi

Gummerus

Vuonna 1872 perustettu Gummerus on Suomen vanhin yleiskustantamo. Toteutamme edelleen perustajamme Kaarle Jaakko Gummeruksen alkuperäistä visiota julkaista kirjallisuutta ”huviksi ja hyödyksi”. Omaperäiset ja uskaliaat kustannuspäätökset ovat aina olleet Gummeruksen toiminnan ydin. Suhtaudumme kirjallisuuteen rakastavasti ja intohimoisesti, ja meitä ohjaavat yhteiset arvot: rohkea mieli, avara katse ja vapaa sana.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Gummerus

Halun politiikka päivittää feministisen keskustelun #metoon jälkeiseen aikaan6.10.2022 09:09:50 EEST | Tiedote

Mitä tarkoittaa feminismi 2020-luvulla? Filosofi Amia Srinivasan pohtii esseekokoelmassaan Halun politiikka – 2020-luvun feminismi (Gummerus) muun muassa suostumusta, intersektionaalista feminismiä, pornoa, incel-kulttuuria sekä halun suhdetta valtaan ja vapauteen. Srinivasan osoittaa kirjassaan, että seksuaalinen halu ja se, keihin tunnemme vetoa ja keihin emme, on poliittista ja vaikutuksille altista.

Liian nätti lavalle on Suomen eturivin koomikoiden hulvaton vuoropuhelumuistelma28.9.2022 07:54:35 EEST | Tiedote

Kuinka hyvä vitsi syntyy? Mitä tarkoittaa tag line, punch line, LPM tai etuliitekoomikko? Saako millekään enää nauraa? Liian nätti lavalle – Mitä kaikkea opimmekaan stand upin maailmassa (Gummerus) on Anna Rimpelän ja Ida Grönlundin muistelmateos huumorin kirjoittamisesta, vitsien kehittelystä, hauskuuttajan roolista ja hauskan naisen asemasta Suomen stand up –maailman kulisseissa.

Suosikkietsivät Maria Wernin ja Kristoffer Barkin luonut ruotsalaisdekkaristi Anna Jansson vierailee Helsingin kirjamessuilla lokakuussa27.9.2022 12:29:10 EEST | Tiedote

Ruotsalaisdekkaristi Anna Janssonin 17 kielelle käännettyjä rikosromaaneja on myyty yli neljä miljoonaa kappaletta, ja Suomessakin jo yli puoli miljoonaa. Juuri suomeksi ilmestynyt Maria Wern -sarjan uutuus Synnin vartijat (Gummerus) on viiltävän ajankohtainen dekkari kuolinavusta ja hakkeroinnista. Anna Jansson vierailee Helsingin kirjamessuilla lokakuussa 27. –30.9.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme