Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Ikkunanpesijä putosi – sakot toimitusjohtajalle ja yhtiölle

Jaa

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi työturvallisuusrikoksesta rakennusalan yrityksen 6 000 euron yhteisösakkoon ja kyseistä työtä johtaneen yhtiön toimitusjohtajan 20 päiväsakon sakkorangaistukseen. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 27.9.2022.

Tuomio koski Helsingissä 28.8.2020 sattunutta työtapaturmaa. Yhtiön työntekijä oli maalaustyön jälkeen pessyt kerrostalon alakerran ikkunoita. Työntekijä käytti yli kahden metrin korkeudessa työskentelyalustanaan koottavaa ja pyörillä liikuteltavaa telinettä. Tässä yhteydessä teline oli kaatunut, ja siltä pudonnut työntekijä oli loukkaantunut.

Käräjäoikeus katsoi käytetyn telineen monin eri tavoin rakennustyön turvallisuutta koskevan asetuksen vastaiseksi. Telineellä oli riittämätön seisontavakavuus, sen kaiteet ja nousutiet olivat puutteelliset sekä pyörät kiinnittämättä asianmukaisesti, ja sitä ei ollut asianmukaisesti tarkastettu ennen käyttöä.

Käräjäoikeus katsoi, että työtä johtaneen yhtiön toimitusjohtaja oli huolimattomuudesta rikkonut työturvallisuusvelvoitteitaan ja jättänyt riittävästi huolehtimatta loukkaantuneen työntekijän turvallisuudesta.

Kun yhtiön johtoon kuuluva henkilö tuomittiin, oli tapauksessa edellytykset tuomita myös tämän edustama ja pääosin omistama yhtiö yhteisösakkoon.

Teline oli toimitusjohtajan määräyksestä hävitetty pian tapaturman jälkeen.

”Rakennustelineitä koskee huomattava määrä erilaisia ehdottomia määräyksiä. Kaikkien niiden tarkoituksena on edistää turvallisuutta ja torjua erityisesti putoamisvaaraa. Niitä noudattamalla kukaan ei olisi loukkaantunut, eikä tätäkään oikeudenkäyntiä olisi tarvittu”, muistuttaa työsuojelun lakimies Matti Nissinen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

Helsingin käräjäoikeuden tuomio R 22/2005. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lakimies Matti Nissinen, puh. 02950 16139, etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketTyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Ylijohtaja Savolaisen delegaatio Pohjois-Suomesta vieraili Baden-Württembergissa25.11.2022 08:24:56 EET | Tiedote

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Terttu Savolaisen johtama delegaatio on ollut viikolla 47/2022 vierailulla Baden-Württembergin osavaltiossa Saksassa. Delegaatioon kuuluu pohjoissuomalaisia kuntajohtajia, alueellisten organisaatioiden ja elinkeinoelämän edustajia, poliittisia vaikuttajia sekä koulutusalan asiantuntijoita, jotka ovat tavanneet paikallisia oman alansa edustajia.

Rättelse av intervjun om tillsynen över småbarnspedagogiken i Yles nyhet 21.11.202221.11.2022 16:20:00 EET | Tiedote

Regionförvaltningsverket rättar de uppgifter om regionförvaltningsverket som getts till Yle och som använts i Yles nyhet 21.11.2022. Nyheten gällde födelsedagsfester inom småbarnspedagogiken i Kajana (Barnen firar födelsedag fastspända i stolar – tiotals bilder på sociala medier visar daghemmets kutym som även överraskar barnombudsmannen (yle.fi). Inom småbarnspedagogiken tillämpas inte sådana begränsningar som enligt barnskyddslagen används inom vård utom hemmet. Regionförvaltningsverket lämnar en begäran om utredning till anordnaren av småbarnspedagogik i Kajana för att utreda de missförhållanden som kommit fram i programmet med tanke på lagen om småbarnspedagogik. Tillsynsmyndigheterna behandlar varje anmälan om missförhållanden som de fått och de missförhållanden som de själva upptäcker. Om eventuella påföljder beslutar tillsynsmyndigheterna enligt den gällande lagen. Mer information: Marja-Liisa Keski-Rauska, direktör, tfn 0295 018 815, fornamn.efternamn@rfv.fi

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme