Savonlinnan kaupunki

Ikonit ja pääsiäismunat valtaavat Savonlinnan Riihisaaren

Jaa

Savonlinnalaisen ikonimaalari Tuula Ahosen näyttelyyn on valikoitunut pääsiäiseen liittyviä ikoneita, Jumalansynnyttäjän ja Kristuksen henkilöikoneita sekä kirkon pyhiä kuvaavia ikoneita. Näyttelyssä nähdään myös koristemunia, joita Ahonen on toteuttanut eri tekniikoilla. Mukana on olkikoristeisia ja helmikirjailtuja munia sekä vahatekniikalla koristeltuja munia eli pisankoja. Savonlinnan maakuntamuseon Valo valosta – Ikoneita ja pääsiäismunia –näyttely on esillä Savonlinnan Riihisaaressa 15.2.–22.4.2019.

Kristus ja Pyhä Magdalan Maria. Teos: Tuula Ahonen. Kuva: Anssi Taskinen.
Kristus ja Pyhä Magdalan Maria. Teos: Tuula Ahonen. Kuva: Anssi Taskinen.

Ikonit maalataan aina perinteisten esikuvien mukaan, eikä maalari voi asettaa etusijalle henkilökohtaisia mieltymyksiään ja taiteellisia näkemyksiään. Ikonimaalaus ei ole siis taiteellista työskentelyä maallisen, tekijän omaperäisyyttä korostavan taiteen mielessä. Maalaamista voisi pikemminkin verrata entisaikojen käsikirjoitusten jäljentämiseen. Jokainen ikonin ”jäljentäjä” jättää kuitenkin oman persoonallisen käsialansa maalaamiinsa ikoneihin.

–Ikoneissa keskitytään kuvatun pyhän mielentilaan, rukouksellisuuteen, kärsivällisyyteen ja lempeyteen, ilman inhimillistä lihallisuutta ja kärsimystä. Näkymättömän maailman ja sen asukkaiden kuvaaminen näkyväksi vaatii selkeän ja pelkistetyn kuvakielen, kertoo jo 30 vuotta ikoneita maalannut Ahonen.

Ahonen aloitti ikonimaalausopinnot Savonlinnassa Linnalan kansalaisopiston ryhmässä vuonna 1985. Myöhemmin hän hakeutui Valamon kansanopiston kirkkotaiteen linjalle, missä opettajana toimi Tuula Murtola. Vuonna 1993 Ahonen opiskeli Pietarin Taideakatemian konservointiosastolla Yaroslav Onufrievzin johdolla. Taitojaan hän on täydentänyt säännöllisesti Valamon opistossa järjestettävillä mestarikursseilla, muun muassa Svjatoslav Mihailenkon ja Natalia Aldoshinan johdolla. Ahosen merkittävin työ on vuonna 2009 valmistuneet Savonlinnan ortodoksisen kirkon ikonostaasin uudet ikonit.

Monien merkitysten munat

Ortodoksisen kirkon perinteessä munat kuuluvat pääsiäiseen. Niitä annetaan lahjaksi ystäville. Legenda kertoo, että pyhä Magdalan Maria antoi Rooman keisari Tiberiukselle munan kertoessaan Kristuksen ylösnousemuksesta. Pääsiäismunien väreihin ja kuvioihin liittyy paljon symboliikkaa ja niillä viestitään munan saajalle erilaisia onnentoivotuksia.

Olkikoristeisissa munissa rukiin oljet työstetään ensin silkinohuiksi, minkä jälkeen ne leikataan ja liimataan värjätyn kananmunankuoren pinnalle. Helmikirjailluissa munissa helmet ommellaan kankaalla päällystetylle styrox-munalle. Vahatekniikalla toteutetut munat ovat ikivanha ukrainalainen menetelmä, missä munan pinnalle piirretään sulalla vahalla kuvioita. Muna värjätään välillä väriliuoksessa, minkä jälkeen vahaamista jatketaan. Tämä toistuu useita kertoja. Lopuksi vaha poistetaan munan pinnalta ja lopputulos yllättää niin tekijän kuin katsojankin väriloistollaan.

Valo valosta – Ikoneita ja pääsiäismunia, 15.2.–22.4.2019, Savonlinnan maakuntamuseo, Riihisaari – Saimaan luonto- ja museokeskus.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

- Tuula Ahonen, ikonimaalari, puh. 050 587 6321, ahonentu@gmail.com

- Anssi Taskinen, museoamanuenssi, Savonlinnan maakuntamuseo, puh. 0440 417 4469, anssi.taskinen@savonlinna.fi

Kuvat

Kristus ja Pyhä Magdalan Maria. Teos: Tuula Ahonen. Kuva: Anssi Taskinen.
Kristus ja Pyhä Magdalan Maria. Teos: Tuula Ahonen. Kuva: Anssi Taskinen.
Lataa
Tuula Ahonen  koristemunien äärellä. Kuva: Anssi Taskinen.
Tuula Ahonen koristemunien äärellä. Kuva: Anssi Taskinen.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Savonlinnan kaupunki
Savonlinnan kaupunki
Olavinkatu 27
57130 Savonlinna

(015) 527 4000http://www.savonlinna.fi/

Riihisaari on kohtaamispaikka ja näyttelykeskus Savonlinnan keskustassa, Olavinlinnan naapurissa. Riihisaari tarjoaa elämyksiä ja tietoa Saimaan kulttuurihistoriasta ja luonnosta - koko perheelle, ympäri vuoden. Riihisaaressa ovat Savonlinnan maakuntamuseon ja Metsähallituksen näyttelyt sekä Savonlinnan seudun matkailu- ja retkeilyinfo. Historiallinen ympäristö ja luonnonkaunis sijainti Saimaan ympäröimänä muodostavat Riihisaaren ainutlaatuisen kokonaisuuden.

Riihisaari – Saimaan luonto- ja museokeskus, Savonlinnan maakuntamuseo. Avoinna päivittäin klo 10–17. Asiakaspalvelu, puh. 044 417 4466.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Savonlinnan kaupunki

Japani-Suomi 100 – paperitaidetta Savonlinnan Riihisaaressa29.5.2019 13:13:53 EESTTiedote

Savonlinnan Riihisaaressa avautuu Japani–Suomi-diplomaattisuhteiden satavuotisjuhlavuoden kunniaksi Japani-Suomi 100 -paperitaidenäyttely. Näyttelyn silkki- ja paperikukkataiteilijana toimii japanilainen Yuko Sato. Japanilainen Yoshiko Shimada tekee fusumapaperimaalauksia. Puurakenteiset, paperilla päällystetyt fusumat ovat japanilaisessa arkkitehtuurissa käytettäviä, huonetilaa jakavia seinäkkeitä. Savonlinnalaisen Chieko Okabe-Silvastin kuratoima näyttely on esillä Riihisaaressa 31.5.–1.9.2019.

Mullankaivajat Saimaalla – koululaiset arkeologeina17.4.2019 10:32:18 EESTTiedote

Mullankaivajat Saimaalla –hanke innosti Savonlinnan seudun sadat koululaiset arkeologian maailmaan sekä mahdollisti esihistoriallisen näyttelyn toteuttamisen. Arkeologian ja historian tutkimukseen sekä kotiseutunsa kulttuuriperinnön taltiointiin osallistui hankkeen kautta yhteensä noin 300 lasta ja nuorta Enonkosken, Kerimäen ja Punkaharjun kouluista. Hyvä työ palkittiin ja Suomen Kulttuurirahaston rahoittama hanke sai myös jatkoa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme