Ilmarinen

Ilmarisen suhdanneindeksi: Lasku hidastui – Työntekijämäärä putosi heinäkuussa kuitenkin noin seitsemän prosenttia

Jaa

Työntekijämäärät laskivat Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä heinäkuussa noin seitsemän prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Suurin lasku oli edelleen ravitsemus- ja majoitusalalla, missä pudotusta tuli yli 25 prosenttia. Käänne parempaan oli kuitenkin raskaan kevään jälkeen havaittavissa.

Ilmarisen suhdanneindeksi antaa ajantasaista tietoa Suomen talouden kehityksestä. Se kuvaa muutosta yhteensä yli 40 000 yrityksen ja noin 500 000 työntekijän joukosta.

Työntekijämäärä laski heinäkuussa noin seitsemän prosenttia verrattuna vuoden takaiseen ajankohtaan.

– Kevään jälkeen on ollut nähtävissä varovainen mutta selkeä muutos kohti parempaa. Työntekijämäärän lasku on huomattavasti loiventunut toukokuun luvuista, jolloin pudotus oli jyrkempää kuin finanssikriisin aikana: 11,6 prosenttia, sanoo Ilmarisen vakuutusjohtaja Tiina Nurmi.

– Moni työntekijä on edelleen lomautettuna, vaikka rajoitusten hellitettyä on osalle käynyt kutsu takaisin töihin. Uskon ja toivon positiiviseen kehityksen jatkuvan, kunhan koronaviruksen toinen aalto saadaan pidettyä aisoissa ja yritysten näkymät eivät tästä syystä oleellisesti heikkene, Tiina Nurmi arvioi.

Erityisen kovasti koronasta on tunnetusti kärsinyt majoitus- ja ravitsemusala.

– Majoitus- ja ravitsemusalan työntekijämäärä oli toukokuussa yli 58 prosenttia pienempi kuin vuosi sitten. Nyt heinäkuussa laskua kertyi noin 25 prosenttia. Arvelen, että erityisesti tällä toimialalla seurataan tarkasti ja huolestuneena koronaviruksen leviämisen mahdollista kiihtymistä.

Heinäkuun tarkastelussa ei yksikään suhdanneindeksin toimialoista ollut plussan puolella.

– Myös voimakkaasti koronasta kärsineellä henkilöstövuokrausalalla laskua kertyi noin 16 prosenttia. Kuljetusalalla vähennystä tuli lähes 12 prosenttia. Vähiten laskua työntekijämäärissä oli teollisuudessa (noin neljä prosenttia) ja tietotekniikka- ja viestintäalalla (noin 0,3 prosenttia).

Taloudelliset vaikutukset näkyvät kaikkialla Suomessa

Ilmarisen heinäkuun suhdanneindeksin alueellisissa tuloksissa työntekijämäärät laskivat suhteellisen tasaisesti koko Suomessa.

– Heinäkuussa työntekijämäärät laskivat vähimmillään Etelä-Suomessa kuusi prosenttia ja suurimmillaan Itä-Suomessa yhdeksän prosenttia. Tilanne on mennyt kohti parempaa suuntaa varsinkin Pohjois-Suomessa, jossa työntekijämäärä väheni toukokuussa peräti 15 prosenttia. Heinäkuussa pohjoisessa laskua tuli vain seitsemän prosenttia, Tiina Nurmi sanoo.                    

Suhdanneindeksiä on julkaistu vuodesta 2013 lähtien. Suhdanneindeksin seurantaryhmä koostuu tulorekisteriuudistuksen jälkeen yli 40 000:sta eri toimialoilla toimivasta Ilmarisen asiakasyrityksestä, jotka ilmoittavat palkkatietonsa tulorekisteriin. Suhdanneindeksi kuvaa yritysten työntekijämäärän muutosta edellisvuoteen verrattuna. Indeksissä on huomioitu koko tarkastelujakson ajan Ilmarisen asiakkaina olleet yritykset, joten tulevat tai lähtevät asiakasyritykset eivät vaikuta indeksin kehitykseen.

Lue lisää ja tutustu tarkemmin:

Lisätietoja:
Liina Aulin, viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja, p. 040 7709 400, liina.aulin@ilmarinen.fi
Tiina Nurmi, vakuutusjohtaja, p. 050 4029 275, tiina.nurmi@ilmarinen.fi

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ilmarinen
Ilmarinen
Porkkalankatu 1
00018 ILMARINEN (HELSINKI)

010 195 000http://www.ilmarinen.fi

Ilmarisen tehtävänä on varmistaa, että asiakkaamme saavat työstään ansaitsemansa eläkkeen. Edistämme parempaa työelämää ja näin autamme asiakkaitamme menestymään. Kaikkiaan vastaamme lähes 1,2 miljoonan ihmisen eläketurvasta. Eläkevastuiden katteena on lähes 49 miljardin euron sijoitusvarallisuus.
Lisätietoja: www.ilmarinen.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ilmarinen

Ilmarisen suhdanneindeksi: Lasku tasaantuu – Työntekijämäärä putosi elokuussa kuitenkin lähes seitsemän prosenttia15.9.2020 12:10:58 EESTTiedote

Työntekijämäärät laskivat Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä elokuussa lähes seitsemän prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Lasku on tasoittunut, mutta työntekijämäärä on selvästi matalammalla tasolla kuin ennen korona-aikaa. Suurin lasku oli henkilöstövuokrausalalla, missä pudotusta tuli 18 prosenttia. Majoitus- ja ravitsemusalalla lasku hidastui selkeästi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme