Ilmarinen

Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärä kasvoi lähes koko Suomessa

Jaa
Työntekijämäärä nousi maaliskuussa Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä 1,5 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Toimialoista vahvimmin kehittyivät majoitus- ja ravitsemusala, viestintä ja tietotekniikka sekä teollisuus. Rakentaminen, henkilöstövuokraus ja kaupan ala olivat laskussa. Alueellisesti tarkasteltuna työntekijämäärä nousi eniten Etelä- ja Länsi-Suomessa.

Ilmarisen suhdanneindeksi kertoo ajantasaista tietoa Suomen talouden kehityksestä. Se kuvaa muutosta yhteensä yli 60 000 yrityksen ja noin 500 000 työntekijän joukossa.

Työntekijämäärä kasvoi maaliskuussa +1,5 prosenttia (helmikuu +2,1 %) verrattuna vuoden takaiseen ajankohtaan. Toimialoista majoitus- ja ravitsemusala (+7,3 %), viestintä- ja tietotekniikka (+5,0 %) ja teollisuus (+4,1 %) olivat vahvimmassa kasvussa.

– Ilmarisen suhdanneindeksin kasvuvauhti on vuoden 2022 lopun hitaamman jakson jälkeen taas piristynyt. Vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana työntekijämäärä nousi 2,1 prosenttia. Suhdanneindeksi on kaikkiaan kehittynyt positiivisesti lähes kahden vuoden ajan. Majoitus- ja ravitsemusalalla kulutuksen siirtyminen tavaroista palveluihin on ollut yksi kasvun tekijöistä. Tämä on näkynyt hyvänä vuotena muun muassa hiihtokeskuksille, Ilmarisen tutkija Jouni Vatanen sanoo.

– Taloudessa on myös positiivisia pilkahduksia, kuten inflaatioon kääntyminen maaliskuussa laskuun helmikuuhun verrattuna. Toisaalta kansainvälinen valuuttarahasto (IMF) varoitti uudessa suhdanne-ennusteessaan maailmantalouden kasvaneista riskeistä, kuten inflaation ennakoitua hitaammasta vaimenemisesta ja heikosta talouskasvusta.

Ilmarisen seuraamista toimialoista laskussa olivat rakentaminen (-3,4 %), henkilöstövuokraus (-3,2 %) ja kauppa (-1,1 %).

– Rakentamisen osalta laskua on jatkunut jo usean kuukauden ajan. Taustatekijänä on inflaation vaikutus, kun rakennuskustannukset nousivat maaliskuussa 6,5 prosenttia vuodentakaisesta ja 0,3 prosenttia edellisestä kuukaudesta. Rakennusteollisuus ennakoi viimeisimmässä suhdannekatsauksessaan rakentamisen supistuvan tänä vuonna 3,5 prosenttia. Erityisesti asuntorakentamisen väheneminen on vetänyt rakentamisen laskuun, Vatanen sanoo.

Työntekijämäärät laskussa vain Itä-Suomessa

Alueellinen kehitys oli positiivista lähes kaikilla alueilla, kun laskua tuli vain Itä-Suomessa (-1,0 %). Vahvinta kehitys oli Etelä-Suomessa (+2,9 %) ja Länsi-Suomessa (+1,4 %).

Maaliskuun työntekijämäärien kehitys alueittain:

Etelä-Suomi (+2,9 %): Seuratuista toimialoista kasvua oli majoitus- ja ravitsemusalalla (+11,2 %), teollisuudessa (+6,9 %), viestintä- ja tietotekniikassa (+5,2 %) ja kuljetuksessa (+0,4 %). Laskussa olivat rakentaminen (-3,0 %), henkilöstövuokraus (-1,9 %) ja kauppa (-0,1 %).

Länsi-Suomi (+1,4 %): Kasvua oli majoitus- ja ravitsemusalalla (+5,4 %), viestintä- ja tietotekniikassa (+5,1 %), teollisuudessa (+3,0 %) ja kuljetuksessa (+0,9 %). Laskussa olivat kauppa (-3,3 %), henkilöstövuokraus (-3,0 %) ja rakentaminen (-1,7 %).

Itä-Suomi (-1,0 %): Kasvussa olivat viestintä- ja tietotekniikka (+6,4 %) ja teollisuus (+1,1 %). Laskussa olivat henkilöstövuokraus (-15,7 %), kauppa (-4,5 %), rakentaminen (-3,3 %), kuljetus (-0,9 %) ja majoitus- ja ravitsemusala (-0,1 %).

Pohjois-Suomi (+0,5 %): Seuratuista toimialoista kasvua oli kuljetuksessa (+4,3 %), viestintä- ja tietotekniikassa (+2,7 %) ja majoitus- ja ravitsemusalalla (+1,7 %). Laskussa olivat henkilöstövuokraus (-21,4 %), rakentaminen (-6,8 %), teollisuus (-2,8 %) ja kauppa (-2,1 %).

Suhdanneindeksiä on julkaistu vuodesta 2013 lähtien. Suhdanneindeksin seurantaryhmä koostuu yli 60 000:sta eri toimialoilla toimivasta Ilmarisen asiakasyrityksestä, jotka ilmoittavat palkkatietonsa tulorekisteriin. Suhdanneindeksi kuvaa yritysten työntekijämäärän muutosta edellisvuoteen verrattuna. Indeksissä on huomioitu koko tarkastelujakson ajan Ilmarisen asiakkaina olleet yritykset, joten tulevat tai lähtevät asiakasyritykset eivät vaikuta indeksin kehitykseen.

Tutustu tarkemmin

Lisätietoja

Jouni Vatanen, tutkija, p. 050 5712 309, jouni.vatanen@ilmarinen.fi
Sami Kelhä, viestintäpäällikkö, 050 587 8464, sami.kelha@ilmarinen.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Ilmarinen
Ilmarinen
Porkkalankatu 1
00018 ILMARINEN (HELSINKI)

010 195 000http://www.ilmarinen.fi

Ilmarisen tehtävänä on varmistaa, että asiakkaamme saavat työstään ansaitsemansa eläkkeen. Edistämme parempaa työelämää ja näin autamme asiakkaitamme menestymään. Kaikkiaan vastaamme noin 1,1 miljoonan ihmisen eläketurvasta. Eläkevastuiden katteena on yli 57 miljardin euron sijoitusvarallisuus.
Lisätietoja: www.ilmarinen.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ilmarinen

Ilmarinen’s Interim Report 1 January to 31 March 2023: Positive return on investments, premiums written grew and cost-effectiveness improved28.4.2023 13:11:51 EEST | Press release

The return on Ilmarinen’s investment portfolio was +2.2 (-2.2) per cent, i.e. EUR 1.3 billion, as a result of rising stock prices. The market value of investments grew to EUR 57.5 (56.3) billion. The long-term average return on investments from 1997 onwards was 5.8 per cent. This corresponds to an annual real return of 3.8 per cent.

Ilmarinens delårsrapport 1.1–31.3.2023: Placeringsintäkterna var positiva, premieinkomsten ökade och kostnadseffektiviteten förbättrades28.4.2023 13:08:19 EEST | Tiedote

Avkastningen på Ilmarinens placeringsportfölj var +2,2 (-2,2) procent, dvs. 1,3 miljarder euro som en följd av kursstegringen på aktier. Placeringarnas marknadsvärde steg till 57,5 (56,3) miljarder euro. Den långfristiga medelavkastningen på placeringarna från 1997 och framåt var 5,8 procent. Detta motsvarar en realavkastning på 3,8 procent.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme