Ilmarinen

Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärä nousi jälleen – koko vuosi vielä hiukan miinuksella

Jaa

Työntekijämäärä nousi marraskuussa Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä yli kaksi prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Marraskuu oli seitsemäs kuukausi peräkkäin, jolloin työntekijämäärä jatkoi kasvuaan. Positiivinen kehitys näkyi erityisesti henkilöstövuokrauksen, majoituksen ja ravitsemuksen sekä tietotekniikan ja viestinnän aloilla. Alueellisessa vertailussa kaikki Suomen alueet lisäsivät työntekijämääriään Etelä-Suomen johtaessa kehitystä.

Ilmarisen suhdanneindeksi antaa ajantasaista tietoa Suomen talouden kehityksestä. Se kuvaa muutosta yhteensä yli 60 000 yrityksen ja noin 500 000 työntekijän joukossa.

Suhdanneindeksin työntekijämäärä nousi marraskuussa 2,2 prosenttia verrattuna vuoden takaiseen ajankohtaan.

– Positiivinen kehitys työntekijämäärissä on nyt jatkunut seitsemän kuukautta putkeen. Ja myös koko vuotta tarkasteltaessa ollaan enää -0,2 prosenttia miinuksella, sanoo Ilmarisen tutkija Jouni Vatanen.

Lähes kaikki Ilmarisen seuraamista toimialoista olivat plussan puolella vastaavaan, vuoden takaiseen ajankohtaan verrattuna.

– Plussan puolelle toimialoista nousivat henkilöstövuokraus (+8,2 %), majoitus- ja ravitsemusala (+5,7 %) tietotekniikka ja viestintä (+5,2 %), teollisuus (+1,9 %), kauppa (+1,4 %) ja kuljetus (+0,9 %). Pakkasella seuraamistamme toimialoista oli ainoastaan rakentaminen (-0,9 %).

– Talouden ja samalla työntekijämäärän kehitys näyttää siis edelleen kulkevan oikeaan suuntaan uutta vuotta kohti mennessä. Pilviä Suomen talouden ympärillä toki riittää, kuten esimerkiksi vielä epäselvät omikron-virusvariantin vaikutukset, inflaation kiihtyminen ja teollisuutta osittain vaivaava komponenttipula, Jouni Vatanen sanoo.

Myös alueilla kehitys vahvaa

Suhdanneindeksi on kehittynyt myös alueellisesti tarkasteltuna suotuisasti seitsemän kuukauden ajan. Koko vuoden vertailussa Itä-Suomi ja Etelä-Suomi ovat hieman plussalla viime vuoteen verrattuna. Länsi-Suomi on tällä hetkellä viime vuoden tasossa ja Pohjois-Suomi hivenen miinuksella. Marraskuun tarkastelussa viestinnän ja tietotekniikan sekä teollisuuden alat olivat jälleen plussalla kaikilla alueilla.

Marraskuun työntekijämäärien kehitys alueittain:

Etelä-Suomi (+3,2 %): Seuratuista toimialoista kasvua oli henkilöstövuokrauksessa (+10,2 %), majoitus- ja ravitsemusalalla (8,3 %), viestintä- ja tietotekniikassa (+5,0 %), kuljetuksessa (+2,1 %), teollisuudessa (+1,1 %) ja kaupan alalla (+1,1 %). Laskussa oli rakentaminen (-2,9 %).

Länsi-Suomi (+1,8 %): Kasvua työntekijämäärissä tuli viestintä- ja tietotekniikassa (+6,8 %), majoitus- ja ravitsemusalalla (+4,6 %), teollisuudessa (+2,0 %) ja rakentamisessa (+1,9 %). Laskua oli henkilöstövuokrauksessa (-1,2 %), kuljetuksessa (-0,7 %) ja kaupan alalla (-0,2 %).

Itä-Suomi (+2,7 %): Itä-Suomessa erityisen hyvin kasvoivat henkilöstövuokraus (+27,6 % - huom. suuri luku, koska alalla on alueella pienehkö työntekijämäärä), teollisuus (+5,9 %), kauppa (+4,4 %) ja viestintä- ja tietotekniikka (+3,9 %). Laskua oli vain majoitus- ja ravitsemusalalla (-3,4 %).

Pohjois-Suomi (+2,8 %): Seuratuista toimialoista kasvu oli vahvinta majoitus- ja ravitsemusalalla (+5,3 %), kaupan alalla (+3,8 %) sekä viestintä- ja tietotekniikassa (+3,3 %). Laskua tuli henkilöstövuokrauksessa (-10,6 % - huom. pieni työntekijämäärä vaikuttaa lukuun) ja kuljetuksessa (-0,7 %).

Suhdanneindeksiä on julkaistu vuodesta 2013 lähtien. Suhdanneindeksin seurantaryhmä koostuu yli 60 000:sta eri toimialoilla toimivasta Ilmarisen asiakasyrityksestä, jotka ilmoittavat palkkatietonsa tulorekisteriin. Suhdanneindeksi kuvaa yritysten työntekijämäärän muutosta edellisvuoteen verrattuna. Indeksissä on huomioitu koko tarkastelujakson ajan Ilmarisen asiakkaina olleet yritykset, joten tulevat tai lähtevät asiakasyritykset eivät vaikuta indeksin kehitykseen.

Tutustu tarkemmin

Suhdanneindeksin kuvaliite (pdf)
Suhdanneindeksi

Lisätietoja

Jouni Vatanen, tutkija, p. 050 5712 309, jouni.vatanen@ilmarinen.fi
Liina Aulin, viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja, p. 040 7709 400, liina.aulin@ilmarinen.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Ilmarinen
Ilmarinen
Porkkalankatu 1
00018 ILMARINEN (HELSINKI)

010 195 000http://www.ilmarinen.fi

Ilmarisen tehtävänä on varmistaa, että asiakkaamme saavat työstään ansaitsemansa eläkkeen. Edistämme parempaa työelämää ja näin autamme asiakkaitamme menestymään. Kaikkiaan vastaamme noin 1,1 miljoonan ihmisen eläketurvasta. Eläkevastuiden katteena on yli 58 miljardin euron sijoitusvarallisuus.
Lisätietoja: www.ilmarinen.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ilmarinen

Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärä nousi kahdeksatta kuukautta peräkkäin17.1.2022 09:20:33 EET | Tiedote

Työntekijämäärä nousi joulukuussa Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä 2,7 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Joulukuu oli kahdeksas kuukausi peräkkäin, jolloin työntekijämäärä jatkoi kasvuaan. Myös koko vuoden 2021 työntekijämäärä kasvoi hiukan edelliseen vuoteen verrattuna. Alueellisessa vertailussa kaikki alueet lisäsivät joulukuussa työntekijämääriään Pohjois- ja Etelä-Suomen johtaessa kehitystä.

Mediakutsu iAreenaan 4.2. Eläkeläisenä Euroopassa - Millainen on eläkeläisten talous ja vireys 2020-luvulla?17.1.2022 08:00:00 EET | Kutsu

Tervetuloa vuosittaiseen ajankohtaisfoorumiin iAreenaan 4.2. klo 9-11. Teemana on Eläkeläisenä Euroopassa – eläkeläisten vireys ja talous 2020-luvulla. Julkaisemme webinaarin yhteydessä tutkimuksen eläkeläisten vireydestä ja taloudesta 2020-luvulla. Tuloksista selviää, miten eläkeläiset kokevat rahojensa riittävän, miten aktiivisia eläkeläiset ovat ja mitä eläkeläisten mielestä Suomessa voitaisiin oppia muilta mailta.

Poikkeuksellinen aika vähensi työkyvyttömyyseläkkeitä kahdeksan prosenttia – yleisimmin työkyvyttömyyseläkkeelle vie masennus13.1.2022 08:43:17 EET | Tiedote

Työkyvyttömyyseläkkeelle hakeuduttiin vuonna 2021 edellisvuotta vähemmän. Ilmariseen tulleiden työkyvyttömyyseläke- ja kuntoutushakemusten määrät vähenivät jo toista vuotta peräkkäin. Useimmiten työkyvyttömyyseläkkeelle vievät edelleen mielenterveyden häiriöt, ja yksittäisistä sairauksista yleisin on masennus. Pitkittyneen koronataudin vuoksi myönnettiin neljä työkyvyttömyyseläkettä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme