Ilmarinen

Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärä putosi toukokuussa 11,6 prosenttia – pudotus jyrkempi kuin finanssikriisissä

Jaa

Työntekijämäärät laskivat Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä toukokuussa 11,6 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Yli kaksi kuukautta jatkunut pudotus työntekijämäärissä on indeksin mittaushistorian jyrkin ja suurempi kuin finanssikriisin pahimpina hetkinä. Suurin lasku oli ravitsemus- ja majoitusalalla, missä pudotusta oli yli 58 prosenttia.

Ilmarisen suhdanneindeksi antaa ajantasaista tietoa Suomen talouden kehityksestä. Se kuvaa muutosta yhteensä yli 40 000 yrityksen ja noin 500 000 työntekijän joukosta.

Työntekijämäärä laski toukokuussa 11,6 prosenttia verrattuna vuoden takaiseen ajankohtaan. Huhtikuussa laskua oli 5,4 prosenttia, joten koronapandemian vaikutus kiihtyi edelleen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä.

– Tarkastelussamme myös Ilmarisen asiakasyritysten palkkasumma eli työntekijöille maksettujen bruttopalkkojen summa laski toukokuussa noin 11 prosenttia, eli palkkasumman lasku vastaa työntekijämäärän muutosta, sanoo Ilmarisen tutkija Jouni Vatanen.

Työntekijämäärän pudotus on Ilmarisen suhdanneindeksin historian jyrkin ja suurempi kuin finanssikriisissä.

– Finanssikriisin aikana laskusuhdanteen vaikutus näkyi työpaikkojen vähenemisenä suhdanneherkillä aloilla. Nyt moni työntekijä on ollut toistaiseksi lomautettuna. Uskon finanssikriisiä nopeampaan paluuseen positiiviseen kehitykseen, kunhan yritysten näkymät eivät oleellisesti heikkene, Vatanen arvioi.

Erityisen kovasti koronasta on kärsinyt majoitus- ja ravitsemusala, missä liiketoiminta loppui kuin seinään rajoitusten tultua voimaan.

– Majoitus- ja ravitsemusalan työntekijämäärä laski jo huhtikuussa 23 prosenttia. Toukokuussa lasku jyrkkeni vielä odotettua enemmän ja työntekijämäärä oli nyt yli 58 prosenttia pienempi kuin vuosi sitten. Syynä jatkuvaan laskuun on arvioni mukaan se, että osa toimialan henkilöistä sai vielä palkkaa huhtikuun puolella, vaikka moni oli jo lomautettuna. Vastaavasti uskon, että pahin syöksy alalla on nyt nähty ja on mahdollista siirtyä positiivisempaan kehitykseen rajoituksia purettaessa.

Toukokuun tarkastelussa ei yksikään suhdanneindeksin toimialoista ollut plussan puolella.

– Vähiten laskua työntekijämäärissä oli tietotekniikka- ja viestintäalalla: noin kaksi prosenttia. Myös teollisuusalan työntekijämäärän viiden prosentin lasku oli monia muita toimialoja vähemmän.

Taloudelliset vaikutukset näkyvät kaikkialla Suomessa

Ilmarisen suhdanneindeksin huhtikuun alueellisissa tuloksissa oli mielenkiintoista, että vaikka koronan sairastavuus on suurinta nimenomaan Etelä-Suomessa, niin taloudelliset vaikutukset näkyvät erityisesti Itä- ja Pohjois-Suomessa.

– Nyt toukokuun suhdanneindeksin tuloksia tarkasteltaessa yksikään alue ei ole selvinnyt oleellisesti muita paremmin. Kaikilla alueilla työntekijämäärä laski toukokuussa vähintään noin kymmenen prosenttia vuoden takaisesta. Kaikkein heikoin tilanne oli kuitenkin yhä Pohjois-Suomessa, jossa työntekijämäärä väheni 15 prosenttia.

Suhdanneindeksiä on julkaistu vuodesta 2013 lähtien. Suhdanneindeksin seurantaryhmä koostuu tulorekisteriuudistuksen jälkeen yli 40 000:sta eri toimialoilla toimivasta Ilmarisen asiakasyrityksestä, jotka ilmoittavat palkkatietonsa tulorekisteriin. Suhdanneindeksi kuvaa yritysten työntekijämäärän muutosta edellisvuoteen verrattuna. Indeksissä on huomioitu koko tarkastelujakson ajan Ilmarisen asiakkaina olleet yritykset, joten tulevat tai lähtevät asiakasyritykset eivät vaikuta indeksin kehitykseen. 

Lue lisää ja tutustu tarkemmin:

Lisätietoja:
Jouni Vatanen, tutkija, p. 050 5712 309, jouni.vatanen@ilmarinen.fi
Liina Aulin, viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja, p. 040 7709 400, liina.aulin@ilmarinen.fi

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ilmarinen
Ilmarinen
Porkkalankatu 1
00018 ILMARINEN (HELSINKI)

010 195 000http://www.ilmarinen.fi

Ilmarisen tehtävänä on varmistaa, että asiakkaamme saavat työstään ansaitsemansa eläkkeen. Edistämme parempaa työelämää ja näin autamme asiakkaitamme menestymään. Kaikkiaan vastaamme lähes 1,2 miljoonan ihmisen eläketurvasta. Eläkevastuiden katteena on lähes 49 miljardin euron sijoitusvarallisuus.
Lisätietoja: www.ilmarinen.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ilmarinen

Ilmarisen suhdanneindeksi: Lasku tasaantuu – Työntekijämäärä putosi elokuussa kuitenkin lähes seitsemän prosenttia15.9.2020 12:10:58 EESTTiedote

Työntekijämäärät laskivat Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä elokuussa lähes seitsemän prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Lasku on tasoittunut, mutta työntekijämäärä on selvästi matalammalla tasolla kuin ennen korona-aikaa. Suurin lasku oli henkilöstövuokrausalalla, missä pudotusta tuli 18 prosenttia. Majoitus- ja ravitsemusalalla lasku hidastui selkeästi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme