Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Ilmastonmuutos huomioidaan entistä vahvemmin Saimaan ja Vuoksen juoksutuksissa

Jaa

Saimaalla esiintyy entistä useammin tulva- ja kuivuustilanteita ilmastonmuutoksen myötä. Poikkeuksellisten vesitilanteiden lisääntymisen vuoksi suomalais-venäläinen rajavesistökomissio on sopinut yhteistoimintakäytännöstä, joka lisää ennakointia ja tiedonvaihtoa Saimaan ja Vuoksen juoksutusten hoitamisessa.

Ilmastonmuutos vaikuttaa myös Saimaan vedenkorkeuden vaihteluihin
Ilmastonmuutos vaikuttaa myös Saimaan vedenkorkeuden vaihteluihin

Saimaan ja Vuoksen juoksutussääntöä koskeva sopimus solmittiin Suomen ja Neuvostoliiton välille vuonna 1989, ja sopimus on edelleen voimassa Suomen ja Venäjän välisenä. Juoksutussäännön mukaan Saimaan vedenkorkeus ja Vuoksen virtaama pidetään mahdollisimman normaaleina. Saimaata ei säännöstellä normaalitilanteessa eli silloin, kun Saimaan vedenkorkeus poikkeaa vähemmän kuin 0,5 metriä ajankohdan keskimääräisestä.

Juoksutussäännön tarkoituksena on alentaa Saimaan poikkeuksellisia tulvahuippuja ja nostaa poikkeuksellisen matalia vedenkorkeuksia. Juoksutusta Vuokseen voidaan lisätä tai vähentää, jos vedenkorkeus nousee tai uhkaa nousta normaalin vedenkorkeuden vaihtelun yläpuolelle tai laskea sen alapuolelle. Poikkeusjuoksutusten toteutuksessa huomioidaan niiden vaikutukset Suomessa ja Venäjällä.

Viime vuosina etenkin talviaikaiset sateet ovat olleet Saimaalla aiempaa runsaampia. Juoksutussääntö on osoittautunut toimivaksi ja juoksutukset tapahtuvat jatkossakin sen määrittämissä puitteissa. Ennakointia lisätään kuitenkin siten, että poikkeusjuoksutukset pyritään aloittamaan aiempaa aikaisemmin vesistöennusteita hyödyntäen. Näin voidaan varautua entistä paremmin ilmastonmuutoksen lisäämiin tulva- ja kuivuustilanteisiin.

”Saimaan ja Vuoksen juoksutusten yhteistoimintakäytäntö on historiallinen askel Suomen ja Venäjän rajavesistöyhteistyössä ja osoittaa, että olemme yhdessä valmiita vastaamaan ilmastonmuutoksen tuomiin haasteisiin”, toteaa maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio, joka on myös rajavesistökomission Suomen osapuolen puheenjohtaja.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vesistöpäällikkö Visa Niittyniemi, Kaakkois-Suomen ELY-keskus
P. 0295 029 260
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Vesitalousjohtaja Olli-Matti Verta, maa- ja metsätalousministeriö
P. 0295 162 123
etunimi.sukunimi@gov.fi

Kuvat

Ilmastonmuutos vaikuttaa myös Saimaan vedenkorkeuden vaihteluihin
Ilmastonmuutos vaikuttaa myös Saimaan vedenkorkeuden vaihteluihin
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Salpausselänkatu 22 (PL 1041)
45101 Kouvola

0295 029 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kaakkois-suomi

Kaakkois-Suomen ELY-keskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. ELY-keskus hoitaa elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, liikenteeseen ja infrastruktuuriin sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Kaakkois-Suomen ELY-keskus kehittää ja tukee taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia. ELY-keskus toimii tiiviissä yhteistyöverkostossa alueen, kansalaisten, yritysten, yhteisöjen ja muiden toimijoiden hyväksi tavoitteenaan kestävä ja elinvoimainen Kaakkois-Suomi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Kaakkois-Suomen työllisyyskatsaus, lokakuu 202123.11.2021 08:23:49 EET | Tiedote

Työttömyys on laskenut vuoden 2020 lokakuusta 17 prosentin verran ja on kaksi prosenttia matalampaa kuin vuoden 2019 lokakuussa. Kaakkois-Suomen työllisyyden kehitys on koko maan keskitasoa. Lomautettujen määrä on noussut syyskuusta 14 prosenttia, mutta on selvästi matalampi kuin vuosi sitten. Pitkäaikaistyöttömiä on seitsemän prosenttia viime vuotta enemmän, mutta määrä on laskussa edelliskuukausista. Nuorten työttömien määrän kehitys on Kaakkois-Suomessa koko maata parempi – alle 25-vuotiaden työttömien määrä laski edellisvuodesta 32 prosenttia ja alle 20-vuotiaiden määrä laski 21 prosenttia. Uusia työpaikkoja oli Kaakossa lokakuun aikana auki 72 prosenttia vuodentakaista enemmän.

Kaakkois-Suomen työllisyyskatsaus, syyskuu 202126.10.2021 08:24:55 EEST | Tiedote

Työttömyys on laskenut vuoden 2020 syyskuusta 19 prosentin verran ja on kolme prosenttia matalampaa kuin vuoden 2019 syyskuussa. Kaakkois-Suomen työllisyyden kehitys on koko maahan verrattuna parempi. Lomautettujen määrä on laskenut edelleen sekä edellisvuodesta että edelliskuukausista. Pitkäaikaistyöttömiä on yhdeksän prosenttia viime vuotta enemmän, mutta määrä on laskussa edelliskuukausista. Nuorten alle 25-vuotiaiden työttömyys laski viime vuodesta 35 prosentilla. Uusia työpaikkoja oli Kaakossa syyskuun aikana auki 45 prosenttia vuodentakaista enemmän.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme