Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Ilmastonmuutos huomioidaan entistä vahvemmin Saimaan ja Vuoksen juoksutuksissa

Jaa
Saimaalla esiintyy entistä useammin tulva- ja kuivuustilanteita ilmastonmuutoksen myötä. Poikkeuksellisten vesitilanteiden lisääntymisen vuoksi suomalais-venäläinen rajavesistökomissio on sopinut yhteistoimintakäytännöstä, joka lisää ennakointia ja tiedonvaihtoa Saimaan ja Vuoksen juoksutusten hoitamisessa.
Ilmastonmuutos vaikuttaa myös Saimaan vedenkorkeuden vaihteluihin
Ilmastonmuutos vaikuttaa myös Saimaan vedenkorkeuden vaihteluihin

Saimaan ja Vuoksen juoksutussääntöä koskeva sopimus solmittiin Suomen ja Neuvostoliiton välille vuonna 1989, ja sopimus on edelleen voimassa Suomen ja Venäjän välisenä. Juoksutussäännön mukaan Saimaan vedenkorkeus ja Vuoksen virtaama pidetään mahdollisimman normaaleina. Saimaata ei säännöstellä normaalitilanteessa eli silloin, kun Saimaan vedenkorkeus poikkeaa vähemmän kuin 0,5 metriä ajankohdan keskimääräisestä.

Juoksutussäännön tarkoituksena on alentaa Saimaan poikkeuksellisia tulvahuippuja ja nostaa poikkeuksellisen matalia vedenkorkeuksia. Juoksutusta Vuokseen voidaan lisätä tai vähentää, jos vedenkorkeus nousee tai uhkaa nousta normaalin vedenkorkeuden vaihtelun yläpuolelle tai laskea sen alapuolelle. Poikkeusjuoksutusten toteutuksessa huomioidaan niiden vaikutukset Suomessa ja Venäjällä.

Viime vuosina etenkin talviaikaiset sateet ovat olleet Saimaalla aiempaa runsaampia. Juoksutussääntö on osoittautunut toimivaksi ja juoksutukset tapahtuvat jatkossakin sen määrittämissä puitteissa. Ennakointia lisätään kuitenkin siten, että poikkeusjuoksutukset pyritään aloittamaan aiempaa aikaisemmin vesistöennusteita hyödyntäen. Näin voidaan varautua entistä paremmin ilmastonmuutoksen lisäämiin tulva- ja kuivuustilanteisiin.

”Saimaan ja Vuoksen juoksutusten yhteistoimintakäytäntö on historiallinen askel Suomen ja Venäjän rajavesistöyhteistyössä ja osoittaa, että olemme yhdessä valmiita vastaamaan ilmastonmuutoksen tuomiin haasteisiin”, toteaa maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio, joka on myös rajavesistökomission Suomen osapuolen puheenjohtaja.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vesistöpäällikkö Visa Niittyniemi, Kaakkois-Suomen ELY-keskus
P. 0295 029 260
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi


Vesitalousjohtaja Olli-Matti Verta, maa- ja metsätalousministeriö
P. 0295 162 123
etunimi.sukunimi@gov.fi

Kuvat

Ilmastonmuutos vaikuttaa myös Saimaan vedenkorkeuden vaihteluihin
Ilmastonmuutos vaikuttaa myös Saimaan vedenkorkeuden vaihteluihin
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Salpausselänkatu 22 (PL 1041)
45101 Kouvola

0295 029 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kaakkois-suomi

Kaakkois-Suomen ELY-keskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. ELY-keskus hoitaa elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, liikenteeseen ja infrastruktuuriin sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Kaakkois-Suomen ELY-keskus kehittää ja tukee taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia. ELY-keskus toimii tiiviissä yhteistyöverkostossa alueen, kansalaisten, yritysten, yhteisöjen ja muiden toimijoiden hyväksi tavoitteenaan elinvoimainen, kestävä ja saavutettava Kaakkois-Suomi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Kesänopeuksiin aletaan siirtyä 8.4. alkaen Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa5.4.2024 08:33:02 EEST | Tiedote

Talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitusten poisto aloitetaan Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen alueella Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa maanantaina 8.4.2024, mikäli sää- ja keliolosuhteet sen sallivat. Koko maassa on määrä palata kesäajan nopeusrajoituksiin huhtikuun loppuun mennessä. Tielläliikkujien on otettava kevään mahdollisesti vaihtelevat olosuhteet huomioon niin ajamisessa kuin rengasvalinnassakin.

Imatran seutukunnalle valmistellaan äkillisen rakennemuutoksen suunnitelmaa4.4.2024 14:23:44 EEST | Tiedote

Stora Enso uutisoi keskiviikkona muutosneuvottelujen alkamisesta Imatran tehtailla ensi viikolla. Muutosneuvottelut kestävät alustavan arvion mukaan kuusi viikkoa ja niiden tuloksena vähennyksiä voidaan tehdä maksimissaan 120 henkilön verran. Useista toimijoista koostuva ryhmä kokoontui tänään torstaina keskustelemaan siitä, kuinka mahdollisesti työttömiksi jääviä henkilöitä voidaan tukea. Mukana olivat edustajat Stora Ensolta, Imatran kaupungilta, Kaakkois-Suomen ELY-keskuksesta, Kaakkois-Suomen TE-toimistosta, Etelä-Karjalan maakuntaliitosta, Imatran Seudun Kehitysyhtiöstä, Lappeenrannan kaupungilta, Etelä-Karjalan Yrittäjistä ja Etelä-Karjalan kauppakamarista sekä useita henkilöitä työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Kaakkois-Suomen maaseudun elinvoimaa parantaviin hankkeisiin on haettavissa tänä vuonna lähes 10 miljoonaa euroa2.4.2024 13:23:59 EEST | Tiedote

Kaupunkikeskustojen ulkopuolella sijaitsevien yritysten investointeihin ja kehittämiseen on haettavissa tänä vuonna runsaasti EU:n maaseuturahoitusta Kaakkois-Suomen ELY-keskuksesta ja alueen neljästä Leader-ryhmästä. Ympäristö- ja ilmastotoimiin liittyvät teemahaut tuovat oman lisänsä kehittämishankkeitten rahoituspalettiin. Euroopan maaseuturahastosta tuetaan yritysten sekä yhteisöjen investointeja ja kehittämistoimia, jotta maaseudulla palvelut ja elämänlaatu paranisivat ja kaupunkikeskustojen ulkopuolelle syntyisi lisää yritystoimintaa ja työpaikkoja.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye