Turun Messukeskus Oy/Turun Messu- ja Kongressikeskus

Ilmiöitä ja keskusteluja - Monta ääntä on Turun Kirjamessujen ohjelmallinen teema vuonna 2017

Jaa

Tiedote 4.9.2017. Turun Kirjamessujen tämän vuoden ohjelma koostuu erilaisista Suomen äänistä. Maamme monet äänet kaikuvat Turun Messukeskuksessa 6.-8.10.

Kuvatekst 1: Suomen vanhimmat Kirjamessut esittelevät tänä vuonna n. 770 esiintyjää Turun Messukeskuksessa. Kuvaaja Harri A. Sundell.
Kuvatekst 1: Suomen vanhimmat Kirjamessut esittelevät tänä vuonna n. 770 esiintyjää Turun Messukeskuksessa. Kuvaaja Harri A. Sundell.

Suomen vanhimmat alan messut järjestetään nyt jo 26:nnen kerran. Mukana on 770 esiintyjää, 500 ohjelmanumeroa ja yli 100 ohjelmatuottajaa. Uutta messuilla ovat mm. tekstiretriitti ja cosplay. Messuille osallistuvat suuret ja pienemmät kustantamot sekä lukuisat liitot ja yhdistykset. 

Tämän vuoden tapahtuman ohjelmatuotannosta ovat vastanneet kirjailijat Tommi Kinnunen ja Salla Simukka. Heitä on työssä avustanut kirjailija Siri Kolu.

Samaan aikaan Turun Kirjamessujen kanssa järjestetään myös Turun Ruoka- ja Viinimessut.

Messujen avajaisia vietetään perjantaina 6.10. kello 13. Esiintyjinä ovat mm. akateemikko Eva-Mari Aro ja Tanssiteatteri Eri. 

Suomen Kirjailijaliiton tunnustuspalkinto ja Tirlittan-palkinto jaetaan messuilla sunnuntaina. Messuilla julkistetaan myös mm. Runo-Kaarina -kilpailun voittaja ja Nihil Interit.

Suomen juhlavuosi on tämän vuoden punainen lanka

- Johtoajatuksemme vuoden 2017 messujen ohjelmaa laadittaessa on ollut teema Yksi maa - monta ääntä. Olemme pyrkineet saamaan ohjelmakattaukseen mukaan mahdollisimman paljon niitä erilaisia ääniä, joista 100-vuotiaan maamme kirjallisuus on muodostunut historiassa ja nykyään. Myös sellaisia ääniä, joita ei ehkä aiemmin ole niin usein kuunneltu, kuvailevat Simukka ja Kinnunen ohjelmatyötään.

Turun Kirjamessuilla esiintyvät päivien aikana mm. Lenita Airisto, Jenni Haukio, Koko Hubara, Tuomas Kyrö, Miki Liukkonen, Leena Lehtolainen, Mikko Saarela & Martti Syrjä  ja Kjell Westö.

Lisäksi saadaan kirjailijavieraita mm. Ruotsista ja Virosta. Muun muassa ruotsalaisen dekkaritaivaan uusin tähti Mattias Edvarsson, Denise Rudberg ja Martin Österdahl. Palkittu sarjakuvataiteilija Liv Strömquist on tulossa Turkuun. Elokuvan ja teatterin maailmasta tunnettu virolainen Ilmar Taska osallistuu niin ikään Turun Kirjamessuille.

Cosplay, scifi, kauhu, spefi ja sarjakuva

Erottuvaa messuohjelmaa tuottava Turun Kirjamessut on tänä vuonna poikkeuksellisen persoonallinen. Sunnuntaina 8.10. messuilla on nimittäin cosplay-päivä, ja kaikki rooliasussa paikalle tulevat ”cossaajat” pääsevät maksuttomasti tapahtumaan. Asiantuntijaraati myös palkitsee parhaat asut.

- Erityisen paljon on luvassa spekulatiiviseen fiktioon painottuvaa ohjelmaa. Mukana ovat kotimaisen spekulatiivisen fiktion kiinnostavat nimet kuten Johanna Sinisalo, Helena Waris, Pasi Ilmari Jääskeläinen, Tiina Raevaara, Marko Hautala, Elina Rouhiainen ja Siiri Enoranta.

Lapsille tarinoiden kylä

Lapsiyleisölle messuilla on uusi alueensa, jossa eräänlainen tarinoiden kylä kutsuu lapset luokseen kuulemaan kirjallisuudesta ja tekemään itsekin sanataidetta. Lasten alueella on koko messujen ajan ohjelmaa ääneenluvusta sanataidetyöpajoihin ja laululeikkituokioista suosikkikirjailijoiden kohtaamisiin. Alueella on mm. messukirjasto, jonka kirjoja voi lukea ja katsella alueella.

- Koululaisperjantaina on paljon nuortenkirjallisuusohjelmaa, ja sitä löytyy myös Nuorisokirjailijoiden ja Äidinkielen opettajien osastoilta, sanoo Simukka ja kannustaa koululaisia mukaan.

Turun koululaiset osallistuvat nyt toisen kerran suurella joukolla Suunnista kirjaan -tempaukseen. Tietokirjallisuuden edistämiskeskus, Turun kaupunki Suomen tietokirjailijat ja Äidinkielen opettajien liitto ovat mukana tässä koululaisten messuille sijoittuvassa kulttuurielämyksessä.

Suuri lukuseikkailu on mukana ohjelmassa Topeliuksen koulun kuudesluokkalaisten haastattelutilaisuutena kirjailijoille. Messuilla puhutaan myös poikien lukemisesta, sateenkaariaiheista lasten- ja nuortenkirjallisuudessa ja siitä, saako nuortenkirjoissa kiroilla.

Mistä yhteiskunta haluaa puhua ja mistä kannattaisi puhua?

Kun tietoa tulvii joka puolelta, voi olla vaikea hahmottaa, mikä kaikki tieto on tärkeää ja mikä vähemmän olennaista.

- Turun Kirjamessujen tietokirjallisuusohjelma pyrkii omalta osaltaan vastaamaan kysymykseen siitä, mitä meidän tulisi tietää juuri nyt. Sellaiset aiheet kuten ilmastonmuutos, eettinen ruuantuotanto, väestön ikääntyminen, tiedon luotettavuus, rasismin ja nationalismin nousu ja internetin vihapuhe tulevat lähelle meitä jokaista, tahdoimme tai emme. Siksi on merkityksellistä, että niistä on olemassa tutkittua tietoa ymmärrettävässä muodossa, kuvailee Salla Simukka.

Muun muassa messujen Vihapaneelissa perjantaina 6.10. toimittaja Johanna Vehkoo ja sarjakuvataiteilija Emmi Nieminen käsittelevät vihan ja inhon internetiä. Puhetta kuullaan mm. siitä, ketkä joutuvat herkimmin vihapuheen kohteiksi.

Mihin maailma on menossa? kyselevät messuohjelmassa puolestaan arkkipiispa Kari Mäkinen, toimittaja ja kirjailija Heikki Aittokoski ja teatterinjohtaja Tiina Lindfors.

Kirjailijaliiton ohjelmassa lauantaina keskustellaan mm. kustannusalan murroksesta ja lapsen lukuinnosta. Suomalainen kirjallisuus maailmalla -aiheesta keskustelevat Paula Havaste, Petri Tamminen ja J.S. Meresmaa.

Diakonia-ammattikorkeakoulun neljännen vuoden tulkkiopiskelijat tulkkaavat osan Kirjamessujen esityksistä viitotulle puheelle.

Messujen aikaan on myös monia oheistapahtumia. Uutuutena on mm. Pienen Kirjapuodin runousaamiainen lauantai- ja sunnuntaiaamuna. Arkkipiispan työryhmä Valoa yössä järjestää puolestaan Turun Tuomiokirkossa perjantaina Sanaa kuulemassa” -lukuillan.

Turun Kirjamessut 6.-8.10.
Avoinna 6.-7.10. klo 10-18 ja 8.10. klo 10-17


Messuohjelma: www.kirjamessut.fi sekä TS Opus

Lisätiedot messuista:

#Kirjamessut #Turku #MontaÄäntä

IG turunmessukeskus
Twitter @ Kirjamessut @ turunmessukesku
Facebook: facebook.com/turunkirjamessut

Jos et ole vielä akkreditoitunut messuille: median edustajien ennakkoakkreditointi on käynnissä 28.9. asti:

www.turunmessukeskus.fi/medialle/akkreditointi

Yhdet messut, yksi maa, seitsemän äänimaailmaa

Uudet äänet ovat nuorten, kertovat nuorista tai kuuluvat alkuvaiheessa uraa oleville kirjailijoille. Myös pienkustantamojen äänet ovat mukana.
Sitkeät äänet ovat ääniä, joita ei ole aina kuunneltu mutta jotka eivät ole silloinkaan vaienneet. Mukana ovat mm. erilaisten vähemmistöjen äänet ja kirjallisuus sekä sananvapaus ja sensuuri.
Mahdolliset äänet taas haastavat pohtimaan, mikä kaikki on mahdollista maailmassa ja kirjallisuudessa. Mukana on mm. spekulatiivista fiktiota, kokeellista kirjallisuutta ja nykyrunoutta.
Järjen äänet puhuvat tiedosta, tieteestä, tutkimuksesta ja ymmärryksestä. Kuulijoille on luvassa mm. tietokirjallisuutta ja kirjallisuudentutkimusta.
Sukupolvien äänet valottavat Suomen ja maailman historiaa eri aikakausina. Otsikon alla tutustutaan myös elämäkertoihin sekä kirjoihin, jotka ovat vaikuttaneet myöhempiin kirjoihin.
Korkeammat äänet puolestaan ylittävät tiedon ja tieteen rajat ja puhuvat uskosta, hengestä ja havaitsemattomasta.
Lasten äänet sisältävät uuden, kasvavan lukijasukupolven äänet niin lukijoina, kokijoina kuin sanataiteen tekijöinäkin.

Tiedote ja kuvat: http://www.turunmessukeskus.fi/monta-aanta-turun-kirjamessujen-ohjelmallinen-teema-vuonna-2017/

Yhteyshenkilöt

Turun Messukeskus, puh. (02) 337 111, projektijohtaja Päivi Järvelä, puh. 040 742 7920, paivi.jarvela@turunmessukeskus.fi
ohjelmapäälliköt Tommi Kinnunen tommi.kinnunen@turumessukeskus.fi ja salla.simukka@turunmessukeskus.fi

viestintäpäällikkö Taina Pärkö-Luotonen, puh. (040) 505 6424, taina.parko-luotonen@turunmessukeskus.fi

Kuvat

Kuvatekst 1: Suomen vanhimmat Kirjamessut esittelevät tänä vuonna n. 770 esiintyjää Turun Messukeskuksessa. Kuvaaja Harri A. Sundell.
Kuvatekst 1: Suomen vanhimmat Kirjamessut esittelevät tänä vuonna n. 770 esiintyjää Turun Messukeskuksessa. Kuvaaja Harri A. Sundell.
Lataa
Kuvaaja Harri A. Sundell. Uutuutena ohjelmassa on mm. tekstiretriitti.
Kuvaaja Harri A. Sundell. Uutuutena ohjelmassa on mm. tekstiretriitti.
Lataa
Persoonallinen Turun Kirjamessut esittelee tänä vuonna mm. cosplayta. Sunnuntaina pääsee messuille cosplay-asussa maksutta.
Persoonallinen Turun Kirjamessut esittelee tänä vuonna mm. cosplayta. Sunnuntaina pääsee messuille cosplay-asussa maksutta.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Turun Messukeskus Oy/Turun Messu- ja Kongressikeskus
Turun Messukeskus Oy/Turun Messu- ja Kongressikeskus
Messukentänkatu 9-13
20210 Turku

vaihde 02 337 111http://www.turunmessukeskus.fi

Turun Messu- ja Kongressikeskus on messu- ja näyttelytoimintaa harjoittava palveluyritys, jonka liiketoimintaan kuuluvat messujen ohella tilojen vuokraus erilaisia tapahtumia, kongresseja ja messuja varten sekä näihin liittyvän tekniikan ja osaamisen markkinointi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Turun Messukeskus Oy/Turun Messu- ja Kongressikeskus

Urbaani kaupunkikeidas avautuu Piha & Puutarha -messuilla19.2.2018 12:24Tiedote

Tiedote 19.2.2018. Turun Piha & Puutarha -messut 6.-8.4. hätkähdyttävät tänä vuonna yleisöä muun muassa vehreällä kaupunkipuutarhalla. Ammattiopisto Livian toteuttama yleiskoristelu sisältää mm. viihtyisän oleskelutilan, lyhtyjä, räsymattoja sekä upeita istutuksia. Piha & Puutarha -messut ovat kokonaisuutena jälleen omaperäinen ja uutuusarvoltaan tuore. Luvassa on mm. yllätyksellistä hyggeilyä lattiatasolta korkeuksiin.

Taidetta ja antiikkia maaliskuussa14.2.2018 11:49Tiedote

Tiedote 14.2.2018. Turun Taide- ja Antiikkimessuille kannattaa ottaa arviointia kaipaava esine mukaan. Taidetta tapahtumassa arvioi Helena Laakso ja designia Dan von Koskull. Molemmat ovat tunnettuja ja pitkän kokemuksen omaavia Stockholms Auktionsverkin asiantuntijoita. Messujen antiin kuuluvat myös Turun Rahan Päivä, Nukkekoti- ja Nukkemessut sekä Old Toy Swap Leikkikalumarkkinat. Turun Rahan Päivässä on esillä mm. uransa lopettaneen tennistähden Jarkko Niemisen mittava arvokisakokoelma. Nukkekoti- ja Nukkemessuille puolestaan osallistuu lähes 30 myyjää.

Rakenna & Sisusta -messut 9.-11.2. - Varsinais-Suomen rakentajat ja remontoijat koolla Turussa9.2.2018 12:55Tiedote

Tiedote 9.2.2018. Yli 260 yritystä on paikalla Turun Messukeskuksessa, kun alueen suurin rakennusalan tapahtuma Rakenna & Sisusta -messut järjestetään 9.-11.2. Rakentamisen ja remontoinnin näytteilleasettajien tuotevalikoimassa ovat mm. lattiat, tontit, keittiöt, kylpyhuoneet, saunat sekä lukuisat uutuustuotteet. Tämän vuoden tarjonnasta esille nousevat mm. kodin sisäpinnat sekä terveellinen koti.

Turun Messukeskuksella on noin 20 M€:n tulovaikutus Turun alueelle Turun Messukeskus modernisoi tilojaan tulevana kesänä1.2.2018 11:22Tiedote

Tiedote julkivapaa 1.2.2018. Turun Messukeskus Oy aloittaa messukiinteistön kohennuksen ja tilojen ilmeen modernisoinnin tulevana kesänä. Muutokset näkyvät pääsisäänkäynnissä, aulassa sekä kokoustiloissa. Hankkeen suunnittelusta vastaa LPR-arkkitehdit. Hankkeen investointikustannukset ovat 2,5 M€. Yhtiön talous on vakaalla pohjalla, ja hanke rahoitetaan itse ilman avustuksia. Messuyhtiön Turun Artukaisissa sijaitseva kiinteistö on rakennettu vuonna 1987.

Mässcentrets ekonomiska effekter i Åboregionen är cirka 20 miljoner euro Åbo Mässcentrum moderniserar sina lokaler i sommar1.2.2018 11:22Tiedote

Pressmeddelande 1.2.2018. Åbo Mässcentrum Ab kommer i sommar att renovera och modernisera sina mässlokaler. Särskilt huvudentrén, entréhallen och mötesrummen kommer att förändras. Projektet planeras av LPR-arkkitehdit och investeringskostnaderna uppgår till 2,5 miljoner euro. Företaget har en stabil ekonomi och finansierar projektet själv, helt utan några understöd. Mässcentret i Artukais i Åbo byggdes år 1987.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme