Jyväskylän yliopisto

Ilmoittautuminen Tutkijoiden yön koululaisohjelmaan käynnistynyt vilkkaana

Jaa

Tervetuloa tieteen ja tutkimuksen maailmaan! Tutkijoiden yö 2019 saapuu jälleen Jyväskylän yliopistoon syyskuussa perjantaina 27.9.2019. Tutkijat avaavat ovensa suurelle yleisölle koko päivän kestävässä tapahtumassa, jossa tiedettä ja sen saavutuksia juhlistetaan yhdessä 11 paikkakunnan ja koko Euroopan kanssa.

Opettaja, haluatko tuoda luokkasi tutustumaan tieteeseen ja osallistumaan erilaisiin työpajoihin? Tänäkin vuonna ohjelmastamme löytyy erityisesti eskarilaisille, koululaisille ja kouluryhmille suunnattua erilaista tiedetehtäviä. Tervetuloa mukaan!

Kaikenikäisille oppilasryhmille on tarjolla monipuolista ohjelmaa niin työpajojen kuin laboratoriovierailujen muodossa. Tutkijat johdattelevat koululaiset tieteen uusimpien saavutusten äärelle, kun lapset ja nuoret pääsevät kokeilemaan itse, miten tiedettä tehdään.

Jyväskylän yliopisto tarjoaa tänä vuonna työpajoja muun muassa rikospaikkatutkinnasta kemian keinoin ja mahdollisuuden tutustua kiihdytinlaboratorioon. Lisäksi lapset ja nuoret pääsevät näkemään, miltä ilmapallon räjähdys näyttää hidastettuna ja miten kuituvaahtoa tehdään. Isoimpiin yhteiskunnallisiinkin kysymyksiin etsitään vastauksia, kun selvitetään, miten mustasotilaskärpäsiä voidaan hyödyntää kiertotaloudessa.

Osa näistä lapsille ja nuorille suunnatuista työpajoista vaatii ennakkoilmoittautumisen. Helpoiten ennakkoilmoittautuminen tapahtuu Jyväskylän Tutkijoiden yön sivuilta: https://www.jyu.fi/tutkijoiden-yo. Ilmoittautumiset ryhmiin ovat nyt auenneet ja ryhmät täyttyvät ilmoittautumisjärjestyksessä. Osa pajoista on jo täynnä!

Tutkijoiden yö on hauska ja innostava tapa juhlistaa tiedettä, oli sitten eskarissa tai abi! Tapahtuma tarjoaa mielenkiintoisen lähestymiskulman tieteeseen, kun pääsee itse tekemään sitä.

Tutkijoiden yö -projekti rahoitetaan Euroopan komission Marie Skłodowska-Curie toimien alaisena sopimusnumerolla 817987.

Jyväskylän Tutkijoiden yön ohjelmaan voit tutustua tarkemmin osoitteessa:

https://www.jyu.fi/tutkijoiden-yo

Yhteyshenkilöt

Tapahtumakoordinaattori Riikka Heiskanen, 040 805 4134, riikka.m.heiskanen@jyu.fi

Viestintäharjoittelija Reetta Kalliola, 040 664 0612, reetta.j.kalliola@jyu.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Kävelyn tauottaminen ja hidastaminen voi auttaa ikääntynyttä jatkamaan ulkona liikkumista19.8.2019 07:30:00 EESTTiedote

Kävelyn mukauttaminen toimintakyvyn heikentyessä esimerkiksi kävelyn tauottamisella, liikkumalla hitaammin tai käyttämällä apuvälineitä tukee iäkkäiden ihmisten ulkona liikkumista. Tämä näkyy laajempana elinpiirinä ja tyytyväisyytenä ulkona liikkumisen mahdollisuuksiin. Tulokset kävivät ilmi Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa tehdyssä tutkimuksessa.

Albumiini virittää enteroviruksen tehokkaaseen infektioon – tieto auttaa viruslääkkeiden kehittämisessä16.8.2019 09:56:59 EESTTiedote

Enterovirukset ovat yleisimpiä ihmisiä infektoivia patogeenejä ja aiheuttavat vuosittain suuren määrän sekä akuutteja että kroonisia infektioita. Näiden virusten infektiomekanismeissa on vielä paljon tuntemattomia seikkoja. Jyväskylän yliopiston Nanotiedekeskuksen ja Helsingin yliopiston yhteistutkimus toi merkittävää uutta tietoa albumiini-proteiinin ja solun vesikkeleissä olevien ionien roolista enteroviruksen perimän vapautumisessa isäntäsoluun. Tutkimustulokset voivat edistää uusien viruslääkkeiden löytämistä. Tutkimus julkaistiin Journal of Virology-julkaisusarjassa elokuussa.

Vi­ri­keym­päris­tö ka­lankas­va­tuk­ses­sa edis­tää ka­lo­jen sel­viy­ty­mis­tä tau­tie­pi­de­mioista15.8.2019 08:30:00 EESTTiedote

Jyväskylän yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen (Luke) yhteistyötutkimuksessa kävi ilmi, että kalanpoikasten virikekasvatus parantaa merkitsevästi kalojen selviytymistä kasvatusoloissa yleisesti esiintyvistä bakteeri-infektioista. Näin kalat myös voivat selvitä luonnossa paremmin istutuksen jälkeen. Tutkimus on julkaistu kansainvälisessä Journal of Applied Ecology –julkaisusarjassa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme