EMMA – Espoo Museum of Modern ArtEMMA – Espoo Museum of Modern Art

Ilona Niemen uusi teos Personae mythologicae tuo 28 sielukasta otusta rakennustyömaa-aitaan WeeGeen edustalle

Jaa

Personae mythologicae on teos, joka nostaa esiin suomalaisen mytologian hieman vieraampia hahmoja. Näyttelykeskus WeeGeen tilaama teos on esillä rakennustyömaata reunustavassa aidassa ainakin koko vuoden 2020. Teos tulee osaksi EMMA-kokoelmaa.

Ilona Niemi: Personae mythologicae, 2020.
Kuva / Photo: Ella Tommila / EMMA
Ilona Niemi: Personae mythologicae, 2020. Kuva / Photo: Ella Tommila / EMMA

Kuvataiteilija Ilona Niemen (s. 1975) luomat hahmot perustuvat jo ennen Kalevalaa julkaistuun, Christfried Gananderin kirjoittamaan teokseen Mythologia Fennica (1789). Hahmot ovat kollaaseja, joissa yhdistyvät eläimien ja ihmisen osat nykyaikaisin vivahtein. 28 mytologista “tyyppiä” on jaettu ryhmiin neljää klassista elementtiä – ilmaa, maata, vettä ja tulta – mukaillen.

”Myyttiset hahmot ovat ajattomia ja käsittelen niiden kautta nykyhetken teemoja, kuten sukupuolta, ihmisen ja eläimen välistä suhdetta ja ympäristöasioita. Pidän erityisesti siitä, että myytit linkittyvät toisiin kulttuureihin. Teoksessa historia ja nykyhetki, eri sukupuolet, eläin ja ihminen, luonnollinen ja keinotekoinen sekoittuvat. Esimerkiksi Veen emosen yliampuvan keinotekoisen näköinen kruunu on saanut muotonsa Tyynenmeren syvyyksissä elävältä säde-eläimeltä (Lychnosphaera regina).” kertoo Niemi.  

Ilona Niemi on Yhdysvalloissa ja Skotlannissa kouluttautunut kuvataiteilija, jonka teoksia on ollut esillä muun muassa osana ryhmänäyttelyitä Lontoon National Portrait Galleryssa (2002), Gescheidle galleriassa Chicagossa (2007) ja Turun Taidemuseossa (2007). Taiteilijan yksityisnäyttelyjä on nähty esimerkiksi Joensuun ja Salon taidemuseoissa (2018 ja 2014). Niemi on eritoten kiinnostunut naiseudesta konstruktiona ja käsittelee aihetta taiteessaan. Maalaamisen lisäksi hänelle ominaista on materiaalin pilkkominen ja yhteen liittäminen uusilla tavoilla. 

Teos on esillä Merimieseläkekassan Kulttuurimajakka -rakennushankkeen työmaa-aidassa. ”Tapiolan puutarhakaupunki-ideologia on vahvasti mukana alueen kulttuuritarjonnassa. Tapiolassa yhdistyy hienosti suomalaisen mytologian ja puutarhakaupungin perintö sekä urbaani asuminen. Tätä yhtälöä Ilonan Niemen teos tulkitsee raikkaalla ja modernilla tavalla”, kertoo Espoon tapahtuma- ja kulttuuripalvelupäällikkö Lea Rintala

EMMA toimii asiantuntijana Espoon kaupungin julkisen taiteen hankkeissa. Monet uusimmat julkisen taiteen teokset Espoossa sijoittuvat julkisen ja kevyen liikenteen kulkureiteille tehden näistä tiloista viihtyisämpiä ja kiinnostavampia. Personae mythologicae, on hyvä esimerkki konseptiteoksesta osana museon kokoelmaa. Taiteilijan kanssa sovittujen periaatteiden mukaan teoksen elementtejä voidaan käyttää uudelleen ja kierrättää myös muissa kohteissa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Ilona Niemi: Personae mythologicae, 2020.
Kuva / Photo: Ella Tommila / EMMA
Ilona Niemi: Personae mythologicae, 2020. Kuva / Photo: Ella Tommila / EMMA
Lataa
Ilona Niemi: Personae mythologicae -teoksen luonnostelua. Kuva / Photo: Ilona Niemi
Ilona Niemi: Personae mythologicae -teoksen luonnostelua. Kuva / Photo: Ilona Niemi
Lataa
Ilona Niemi: Personae mythologicae, 2020.
Kuva / Photo: Ella Tommila / EMMA
Ilona Niemi: Personae mythologicae, 2020. Kuva / Photo: Ella Tommila / EMMA
Lataa
Ilona Niemi: Personae mythologicae, 2020.
Kuva / Photo: Ella Tommila / EMMA
Ilona Niemi: Personae mythologicae, 2020. Kuva / Photo: Ella Tommila / EMMA
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

EMMA – Espoo Museum of Modern Art
Ahertajantie 5
02100 Espoo

http://www.emmamuseum.fi

EMMA – Espoon modernin taiteen museon kokoelma- ja näyttelytoiminta profiloituu kotimaiseen ja kansainväliseen modernismiin, nykytaiteeseen sekä designiin. EMMA sijaitsee Espoon Tapiolassa, professori Aarno Ruusuvuoren suunnittelemassa betoniarkkitehtuuria edustavassa Näyttelykeskus WeeGeessä. Näyttelytilat ovat pinta-alaltaan Suomen suurimmat, ja pelkistetty moderni arkkitehtuuri tukee EMMAn, Saastamoisen säätiön ja Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiön kokoelmien sekä vaihtuvien näyttelyiden kokemuksellista esittämistä. Tervetuloa!

@emmamuseum

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta EMMA – Espoo Museum of Modern Art

Programmet för barnens museifestival har publicerats – Sisidiskos och buktalaren Sari Aaltos nya föreställningar har premiär!12.2.2020 14:59:51 EETTiedote

Barnens museifestival firas den 21–22.3 i Utställningscentret WeeGee. Evenemanget hör till de mest populära under året och det riktar sig till hela familjen. Årets tema är Rymdäventyret 2020. WeeGee förvandlas till en rymdstation och Kapten Futuros rymdfarkost, som har landat på bakgården, har med sig festivalens stjärnor.

Lasten museofestareiden ohjelma on julkaistu – ensiesityksessä nähdään Sisidiskon ja vatsastapuhuja Sari Aallon uudet esitykset!12.2.2020 14:55:00 EETTiedote

Lasten museofestareita vietetään Näyttelykeskus WeeGeellä 21.–22.3. Tapahtuma on yksi pääkaupunkiseudun suosituimmista lapsille suunnatuista tapahtumista ja näyttelykeskus WeeGeellä huippusuosittu viikonloppu. Tänä vuonna teemana on Avaruusseikkailu 2020. WeeGee muuttuu avaruusasemaksi ja takapihalle laskeutunut kapteeni Futuron alus tuo esiintyjät mukanaan festareille.

Programme for Children’s Museum Festival is out – premiering new shows by Sisidisko and ventriloquist Sari Aalto!12.2.2020 14:55:00 EETPress release

The Children’s Museum Festival is arranged at WeeGee Exhibition Centre during 21–22 March. It is one of the most popular children’s events of the year in the greater Helsinki area. This year’s theme is Space Odyssey 2020. WeeGee will transform into a space station, as Captain Futuro’s ship lands in the backyard and brings performers into the festival.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme