Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Iltapäivätreffeillä museossa konservoinnin saloja ja Helsinki-tietoutta eri aiheista

Jaa

Helmikuun Iltapäivätreffeillä Helsingin kaupunginmuseon konservaattorit kertovat työstään. Maaliskuussa kaupunginmuseon tutkijat pitävät asiantuntijaluentoja Helsinki-aiheista. Iltapäivätreffeille on vapaa pääsy, kuten museoon aina.

Falkmanin ateljee sijaitsee kaupunginmuseon uumenissa. Kuva: Maija Astikainen
Falkmanin ateljee sijaitsee kaupunginmuseon uumenissa. Kuva: Maija Astikainen

Oletko eläkkeellä, opiskelija, vuorotöissä tai muuten vain vapaalla iltapäivisin? Iltapäivätreffeillä voit tulla kaupunginmuseoon viihtymään, rentoutumaan ja jutustelemaan inspiroivassa ympäristössä ja samalla osallistua työpajoihin, muisteluhetkiin ja tietoiskuihin. Treffeillä on kuukausittain vaihtuva teema, ja jokainen kerta on erilainen. Iltapäivätreffeille on vapaa pääsy, kuten museoon aina, eikä ennakkoilmoittautumista tarvita. Mukaan voi tulla kuka tahansa, jolla on iltapäivisin aikaa. 

Helmikuun Iltapäivätreffeillä Helsingin kaupunginmuseon konservaattorit kertovat työstään. Maaliskuussa kaupunginmuseon tutkijat pitävät asiantuntijaluentoja Helsinki-aiheista. Iltapäivätreffeille on vapaa pääsy, kuten museoon aina.

ke 7.2.klo 14–15.30

Iltapäivätreffit: Kokoelmien säilytys museossa

Kaikki museon kokoelmiin kuuluvat esineet eivät ole yhtä aikaa näyttelyissä. Esinekonservaattorit Leena Lehto ja Sanna Niemi-Pynttäri kertovat, miten näitä esineitä säilytetään.

ke 14.2.klo 14–15.30

Iltapäivätreffit: Huonekalujen konservointi museossa

Huonekalukonservaattori Elviira Heikkilä kertoo konservoinnin ja restauroinnin eroista sekä omasta työstään esimerkkeinä museon seuraavaan näyttelyn tulevat huonekalut.

ke 21.2.klo 14–15.30

Iltapäivätreffit: Esineiden konservointi museossa

Keramiikka-, metalli- ja muoviesineet kuuluvat kaikki esinekonservaattorin vastuulle. Esinekonservaattori Sanna Niemi-Pynttäri kertoo iltapäivätreffeillä työstään.  

ke 28.2.klo 14–15.30

Iltapäivätreffit: Paperi- ja tekstiilikonservointi museossa

Paperikonservaattori Marja Parisi ja tekstiilikonservaattori Maarit Jones kertovat työstään ja siitä, mitä esineille ennen näyttelyä tehdään sekä konservaattorien materiaaleista ja työvälineistä.

ke 7.3.klo 14–15.30

Iltapäivätreffit: Vanhastakaupungista Senaatintorille

Miten Helsinki on rakennettu? Vanhin Helsingistä säilynyt kuva on 1700-luvun lopulta. Kaupunki piirtyi kuitenkin kartalle jo paljon aikaisemmin. Kartat, vanhat litografiat ja maalaukset kertovat Helsingin rakentumisesta. Tutkija Eva Packalén kertoo Helsingin rakentumisesta.

ke 14.3. klo 14–15.30

Iltapäivätreffit: Helsinkiläistä kartanomaisemaa

Tutkija Mikko Lindqvist alustaa kartanoiden noususta ja muutoksesta kasvavassa kaupungissa. Ennen Helsingin rajojen ulkopuolella avautui maaseutu, talonpoikien kyliä ja säätyläisten kartanoita viljelysmaineen. Aikojen saatossa suuri joukko kartanoista on liittynyt kasvavaan kaupunkiin. Miten helsinkiläiset kartanot ovat syntyneet ja muuttuneet kehittyvän Helsingin mukana? Kartanot tarjoavat edelleen näköalan historialliseen säätyläiselämään ja sen arvoihin.

ke 21.3.klo 14–15.30

Iltapäivätreffit: Kasari

Tutkimuspäällikkö Minna Sarantola-Weiss kertoo, miltä 80-luku näytti Helsingissä. Luennolla pohditaan 80-luvun aineellisia ulottuvuuksia ja ajankuvaa Ruututysistä topattuihin olkapäihin.

ke 28.3.klo 14–15.30

Iltapäivätreffit: Falkmanin ateljee – kaupunginmuseon kruununjalokivi

Kaupunginmuseon keskellä sijaitsee vanhin Suomessa säilynyt taiteilija-ateljee. Ruotsalaissyntyisen kuvataiteilija Severin Gabriel Falkmanin (1831–1889) itselleen rakennuttama ateljee tarjoaa osin alkuperäisine sisustuksineen ainutlaatuisen kurkistuksen aikanaan ylenkatsotun historia- ja laatukuvamaalarin elämään. Tutkija Tommi Uutela kertoo Falkmanin elämästä, ja kierroksella myös käydään upeassa Falkmanin ateljeessa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Viestintäasiantuntija Reeta Holma, 050 545 5533, reeta.holma@hel.fi

Kuvat

Falkmanin ateljee sijaitsee kaupunginmuseon uumenissa. Kuva: Maija Astikainen
Falkmanin ateljee sijaitsee kaupunginmuseon uumenissa. Kuva: Maija Astikainen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/
Helsingin kaupunginmuseo

Helsingin kaupunginmuseo on maailman ainoa museo, jonka aiheena on Helsinki. Keskiössä ovat kaupunkilaisten omakohtaiset kokemukset ja tavallinen arki, jota museon esineet ja valokuvat heijastavat. Kiss-kiss-karkkipaperi, natiseva heteka ja valokuva kotilähiön pihalta ovat museossa kallisarvoisia aarteita.

Helsingin kaupunginmuseo sijaitsee Senaatintorin kulmalla kaupungin vanhimmissa kortteleissa ja sinne on aina vapaa pääsy. Vuonna 2017 museo valittiin sekä Suomen Vuoden museoksi että Museums + Heritage Awards -palkintojen kansainvälisen sarjan voittajaksi. Kaupunginmuseossa jokaisella on mahdollisuus rakastua Helsinkiin.

Kaupunginmuseon museoperheeseen kuuluu myös neljä muuta helsinkiläistä museota – Hakasalmen huvilaRuiskumestarin taloTyöväenasuntomuseo ja Ratikkamuseo. Museon kokoelmissa on noin miljoona valokuvaa ja 450 000 esinettä, ja se vaalii myös kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennuksia ja ympäristöjä sekä toimii Keski-Uudenmaan maakuntamuseona.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Pyhäinpäivänä Maunula-talossa vietetään kekrijuhlaa12.10.2018 10:00Tiedote

Pyhäinpäivänä 3.11. Maunula-talossa vietetään kekrijuhlaa. Vuoden viimeisissä festivaaleissa on ohjelmaa ja toimintaa etenkin nuorille ja lapsiperheille. Maunulakekrissä voit tavata muun muassa Kekri Kaisan, Mimin ja Kukun sekä Roskis Nallen. Perheen pienimmät voivat myös osallistua työpajoihin, joissa askarrellaan kekrihimmeleitä ja rakennetaan kauhea kummitussokkelo. Maunulakekriin on vapaa pääsy.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme