Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Iltapäivätreffeillä museossa konservoinnin saloja ja Helsinki-tietoutta eri aiheista

Jaa

Helmikuun Iltapäivätreffeillä Helsingin kaupunginmuseon konservaattorit kertovat työstään. Maaliskuussa kaupunginmuseon tutkijat pitävät asiantuntijaluentoja Helsinki-aiheista. Iltapäivätreffeille on vapaa pääsy, kuten museoon aina.

Falkmanin ateljee sijaitsee kaupunginmuseon uumenissa. Kuva: Maija Astikainen
Falkmanin ateljee sijaitsee kaupunginmuseon uumenissa. Kuva: Maija Astikainen

Oletko eläkkeellä, opiskelija, vuorotöissä tai muuten vain vapaalla iltapäivisin? Iltapäivätreffeillä voit tulla kaupunginmuseoon viihtymään, rentoutumaan ja jutustelemaan inspiroivassa ympäristössä ja samalla osallistua työpajoihin, muisteluhetkiin ja tietoiskuihin. Treffeillä on kuukausittain vaihtuva teema, ja jokainen kerta on erilainen. Iltapäivätreffeille on vapaa pääsy, kuten museoon aina, eikä ennakkoilmoittautumista tarvita. Mukaan voi tulla kuka tahansa, jolla on iltapäivisin aikaa. 

Helmikuun Iltapäivätreffeillä Helsingin kaupunginmuseon konservaattorit kertovat työstään. Maaliskuussa kaupunginmuseon tutkijat pitävät asiantuntijaluentoja Helsinki-aiheista. Iltapäivätreffeille on vapaa pääsy, kuten museoon aina.

ke 7.2.klo 14–15.30

Iltapäivätreffit: Kokoelmien säilytys museossa

Kaikki museon kokoelmiin kuuluvat esineet eivät ole yhtä aikaa näyttelyissä. Esinekonservaattorit Leena Lehto ja Sanna Niemi-Pynttäri kertovat, miten näitä esineitä säilytetään.

ke 14.2.klo 14–15.30

Iltapäivätreffit: Huonekalujen konservointi museossa

Huonekalukonservaattori Elviira Heikkilä kertoo konservoinnin ja restauroinnin eroista sekä omasta työstään esimerkkeinä museon seuraavaan näyttelyn tulevat huonekalut.

ke 21.2.klo 14–15.30

Iltapäivätreffit: Esineiden konservointi museossa

Keramiikka-, metalli- ja muoviesineet kuuluvat kaikki esinekonservaattorin vastuulle. Esinekonservaattori Sanna Niemi-Pynttäri kertoo iltapäivätreffeillä työstään.  

ke 28.2.klo 14–15.30

Iltapäivätreffit: Paperi- ja tekstiilikonservointi museossa

Paperikonservaattori Marja Parisi ja tekstiilikonservaattori Maarit Jones kertovat työstään ja siitä, mitä esineille ennen näyttelyä tehdään sekä konservaattorien materiaaleista ja työvälineistä.

ke 7.3.klo 14–15.30

Iltapäivätreffit: Vanhastakaupungista Senaatintorille

Miten Helsinki on rakennettu? Vanhin Helsingistä säilynyt kuva on 1700-luvun lopulta. Kaupunki piirtyi kuitenkin kartalle jo paljon aikaisemmin. Kartat, vanhat litografiat ja maalaukset kertovat Helsingin rakentumisesta. Tutkija Eva Packalén kertoo Helsingin rakentumisesta.

ke 14.3. klo 14–15.30

Iltapäivätreffit: Helsinkiläistä kartanomaisemaa

Tutkija Mikko Lindqvist alustaa kartanoiden noususta ja muutoksesta kasvavassa kaupungissa. Ennen Helsingin rajojen ulkopuolella avautui maaseutu, talonpoikien kyliä ja säätyläisten kartanoita viljelysmaineen. Aikojen saatossa suuri joukko kartanoista on liittynyt kasvavaan kaupunkiin. Miten helsinkiläiset kartanot ovat syntyneet ja muuttuneet kehittyvän Helsingin mukana? Kartanot tarjoavat edelleen näköalan historialliseen säätyläiselämään ja sen arvoihin.

ke 21.3.klo 14–15.30

Iltapäivätreffit: Kasari

Tutkimuspäällikkö Minna Sarantola-Weiss kertoo, miltä 80-luku näytti Helsingissä. Luennolla pohditaan 80-luvun aineellisia ulottuvuuksia ja ajankuvaa Ruututysistä topattuihin olkapäihin.

ke 28.3.klo 14–15.30

Iltapäivätreffit: Falkmanin ateljee – kaupunginmuseon kruununjalokivi

Kaupunginmuseon keskellä sijaitsee vanhin Suomessa säilynyt taiteilija-ateljee. Ruotsalaissyntyisen kuvataiteilija Severin Gabriel Falkmanin (1831–1889) itselleen rakennuttama ateljee tarjoaa osin alkuperäisine sisustuksineen ainutlaatuisen kurkistuksen aikanaan ylenkatsotun historia- ja laatukuvamaalarin elämään. Tutkija Tommi Uutela kertoo Falkmanin elämästä, ja kierroksella myös käydään upeassa Falkmanin ateljeessa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Viestintäasiantuntija Reeta Holma, 050 545 5533, reeta.holma@hel.fi

Kuvat

Falkmanin ateljee sijaitsee kaupunginmuseon uumenissa. Kuva: Maija Astikainen
Falkmanin ateljee sijaitsee kaupunginmuseon uumenissa. Kuva: Maija Astikainen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/
Helsingin kaupunginmuseo

Helsingin kaupunginmuseo on maailman ainoa museo, jonka aiheena on Helsinki. Keskiössä ovat kaupunkilaisten omakohtaiset kokemukset ja tavallinen arki, jota museon esineet ja valokuvat heijastavat. Kiss-kiss-karkkipaperi, natiseva heteka ja valokuva kotilähiön pihalta ovat museossa kallisarvoisia aarteita.

Helsingin kaupunginmuseo sijaitsee Senaatintorin kulmalla kaupungin vanhimmissa kortteleissa ja sinne on aina vapaa pääsy. Vuonna 2017 museo valittiin sekä Suomen Vuoden museoksi että Museums + Heritage Awards -palkintojen kansainvälisen sarjan voittajaksi. Kaupunginmuseossa jokaisella on mahdollisuus rakastua Helsinkiin.

Kaupunginmuseon museoperheeseen kuuluu myös neljä muuta helsinkiläistä museota – Hakasalmen huvilaRuiskumestarin taloTyöväenasuntomuseo ja Ratikkamuseo. Museon kokoelmissa on noin miljoona valokuvaa ja 450 000 esinettä, ja se vaalii myös kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennuksia ja ympäristöjä sekä toimii Keski-Uudenmaan maakuntamuseona.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Chinese New Year to be celebrated in Helsinki at Kansalaistori and in Oodi on 4 February 201921.1.2019 09:01Tiedote

Dancing dragons and lions abound in the Chinese New Year outdoor event on Monday 4 February 16:00–20:00 as the Year of the Dog changes to the Year of the Pig in accordance with the Chinese zodiac. In addition to dragons and lions, the celebrations at Kansalaistori and in Helsinki Central Library Oodi will feature performances from skilled groups of artists arriving from Beijing. Naturally, the wintry festivities will also include a Chinese New Year market, complete with food stalls. During the event, participants will also have the opportunity to watch a live broadcast of the Chinese New Year’s celebration in Beijing. The festivities culminate in fireworks at Töölönlahti.

Det kinesiska nyåret firas i Helsingfors på Medborgartorget och i Ode 4.2.201921.1.2019 09:00Tiedote

Måndagen den 4 februari kl. 16–20 dansar drakar och lejon för att fira det kinesiska nyåret i ett utomhusevenemang, då Hundens år byter till Grisens år enligt det kinesiska horoskopet. Festen sprider sig från Medborgartorget till centrumbiblioteket Ode och utöver de dansande drakarna och lejonen ser vi också uppträdanden av skickliga konstnärsgrupper från Peking. Det kinesiska nyårets marknad med sina matstånd är också en väsentlig del av denna vinterkarneval. Vid evenemanget kan man också följa med de kinesiska nyårsfestligheterna i direktsändning från Peking. Festligheterna kulminerar i fyrverkeri vid Tölöviken.

Kiinalaista uuttavuotta vietetään Helsingissä Kansalaistorilla ja Oodissa 4.2.201921.1.2019 08:59Tiedote

Lohikäärmeet ja leijonat tanssivat kiinalaisen uudenvuoden ulkoilmatapahtumassa maanantaina 4. helmikuuta klo. 16–20 kun Koiran vuosi vaihtuu Sian vuodeksi kiinalaisessa horoskoopissa. Kansalaistorille ja keskustakirjasto Oodiin levittäytyvässä juhlassa nähdään tanssivien lohikäärmeiden ja leijonien lisäksi Pekingistä saapuvien taidokkaiden taiteilijaryhmien esityksiä. Kiinalaiset uudenvuoden markkinat ruokakojuineen ovat nekin olennainen osa talvista karnevaalia. Tapahtumassa voi myös seurata kiinalaisen uudenvuoden juhlallisuuksia suorana lähetyksenä Pekingistä. Juhlan huipennuksena ilotulitukset paukkuvat Töölönlahdella.

Nuorten tuottamassa Signaali Goes Live -tapahtumassa keskustellaan somesta – keskustakirjasto Oodissa järjestettävä tapahtuma lähetetään livenä YouTubessa18.1.2019 09:18Tiedote

Signaali Goes Live on toimitus- ja tuotantoyhteisö Signaalimedian nuorten suunnittelema ja tuottama tapahtumasarja. Ensimmäinen neljästä tapahtumasta järjestetään lauantaina 26.1.2019 keskustakirjasto Oodissa. Tapahtuman teemana on sosiaalinen media ja sen moninaiset ilmiöt. Tapahtumassa vierailevat mm. tubettaja PakolaiShow ja somevaikuttaja Sami Kieksi ja se huipentuu helsinkiläisyhtye Vanillan livekeikkaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme