Atradius

Inflaation odotetaan kääntyvän laskuun

Jaa

Atradiuksen uusimmassa talouskatsauksessa tarkastellaan euroalueen inflaatiota, joka oli kesäkuussa 2022 lähes yhdeksän prosenttia ylittäen siten selvästi Euroopan keskuspankin asettaman kahden prosentin tavoitteen.

Voimakas inflaatio johtuu sekä pandemiaan liittyvistä tekijöistä että Venäjän ja Ukrainan sodasta seuranneesta energiahintojen noususta.  

Inflaatio kääntyi nousuun vuoden 2021 jälkipuoliskolta alkaen aluksi pääasiassa siksi, että taloudellinen toiminta alkoi toipua pandemiasta. Valtiot olivat tukeneet kokonaiskysyntää pandemian aikana, mutta koska palvelut oli monin paikoin suljettu, kysyntä siirtyi tavaroihin. Tämä lisäsi paineita kansainvälisiin toimitusketjuihin, mikä näkyi asiakkaille toimitusviiveinä ja hintojen nousuna.

Olemme kuitenkin havainneet, etteivät inflaatio-odotukset ole vielä irrottautuneet EKP:n virallisesta tavoitetasosta, minkä johdosta ennustamme euroalueen inflaation kääntyvän laskuun lyhyellä aikavälillä.

Tärkein syy näkemykseemme on se, että energian hinnan rajun nousun toistuminen on epätodennäköistä. Lisäksi euroalueen työttömyysaste (7%) hillitsee palkankorotuspaineita, mikä osaltaan rajoittaa inflaatiota. Koska inflaatio vaikuttaa erityisesti alempien tuloluokkien ostovoimaan, myös kokonaiskysyntä vähenee. Myöskään maltillista inflaatiota viime vuosikymmeninä ylläpitäneet taustatekijät, kuten globalisaatio, digitalisaatio, heikko palkkakehitys ja väestön ikääntyminen, eivät ole kadonneet.

Tulevan inflaatiokehityksen kannalta on perusteltua estää talouden uusi epätasapaino. On tärkeää, ettei inflaation taakkaa sysätä kokonaan tai suurelta osin yritysten harteille, sillä se johtaisi hintojen ja palkkojen nousukierteeseen. Toinen keskeinen keino on palkankorotusten hillitseminen. Euroalueella tehdyt palkankorotukset ovatkin olleet pääosin maltillisia.

Atradius Suomen maajohtaja Juhani Laitala kommentoi:

– Markkinat ovat nyt murroksessa, ja yrityksen tulee olla valmis vastaamaan haasteisiin. Yritykset voivat nyt saada omalla toiminnallaan aikaan muutoksia, jotka edistävät talouselämää. Olemme nähneet, että menestyvät yritykset osaavat tarttua muutosten tuomiin mahdollisuuksiin, mukauttaa omaa liiketoimintaansa ja vastata muuttuneeseen kysyntään. Yritysten ei tarvitse tietenkään sinnitellä yksikseen, vaan osaavat yhteistyökumppanit voivat tarjota korvaamatonta kilpailuetua esimerkiksi digitalisaatiossa tai luottoriskien hallinnassa. 

Lataa koko talouskatsaus täältä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Atradius
Atradius
Mannerheimintie 4
00100 Helsinki

+ 358 96 811 240https://atradius.fi/

Luottovakuuttamisen, takausten ja perintäpalveluiden asiantuntijoina olemme sitoutuneet rakentamaan vahvoja asiakassuhteita.

Atradius on merkittävässä roolissa tukiessaan kansainvälisesti toimivien suomalaisten yritysten liiketoimintaa. Kansainvälinen verkostomme mahdollistaa sen, että pystymme vastaamaan suomalaisten asiakkaidemme moninaisiin tarpeisiin sekä koti- että vientimarkkinoilla.

Olemme kansainvälinen yritys; toimimme 52 eri maassa ja meillä on tiedot yli 240 miljoonan yrityksen maksutapakäyttäytymisestä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Atradius

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme