Influensa är inte en harmlös sjukdom – Finns det utrymme på intensiven också för influensapatienter?

Dela

Coronaviruset belastar fortfarande sjukhusen och man har varit tvungen att flytta på ingrepp till senare skeden. Vårdskulden växer samtidigt som influensasäsongen är runt hörnet. Sjukhusens och vårdplatsernas bärkraft kan försvagas ytterligare om influensasäsongen är svår. Influensan är inte en harmlös sjukdom och den orsakar samhället kostnader också som en latent sjukdomsbörda.

Influensasäsongen kan bli svår: vår immunitet d.v.s. vår motståndskraft mot influensa har sjunkit då sjukdomen inte spred sig i befolkningen under förra influensasäsongen och många också lät bli att ta vaccin. 

 ”Vaccinering är ett effektivt sätt att förstärka sjukvårdens och äldreomsorgens bärkraft då en del av sjukdomsfallen och kostnaderna orsakade av dem samt mänskligt lidande faller bort. Detta är speciellt viktigt då vi arbetar oss igenom anhopningen av vårdskulden som coronaviruset orsakat. Det är viktigt att vi snabbt får en linjedragning från våra myndigheter om att ge coronavaccin och influensavaccin samtidigt samt att bättre ta med arbetshälsovården med i arbetet. Detta är speciellt viktigt då vi börjar med den tredje vaccineringsrundan av vår arbetsföra befolkning", säger riksdagsledamot Sari Sarkomaa

 ”Vi kan skydda oss mot influensa med hjälp av vaccin precis som mot corona. Med att vaccinera sig skyddar man förutom sig själv också andra och den finska sjukvården. Det är inte förnuftigt att belasta omsorgen och sjukhusen om man kan förhindra det genom att vaccinera sig. Vacciner har en oändligt stor effekt”, säger ordförande för riksdagens vaccingrupp, riksdagsledamot Veronica Rehn-Kivi.

Det är viktigt att se till att vaccinprogrammets finansiering och tillgången till vacciner gäller för samtliga vacciner så att det till exempel finns tillräckligt av influensavacciner till dem som behöver dem. 

Influensans sjukdomsbörda förblir delvis dold 

”Influensa är en av de allmännaste infektionssjukdomarna och sjukdomsbilden varierar från mild till allvarlig. För riskgrupper kan influensan vara rätt svår och leda till sjukhus- eller intensivvård. Sjukdomsbördan kan avlastas med hjälp av vacciner, vilket är speciellt viktigt för riskgrupper", säger expertöverläkare Tuuli Heinikari från Filha Ry.

Under en normal influensasäsong insjuknar tiotusentals finländare i influensa och för vissa kan konsekvenserna vara allvarliga. Influensa kan förvärra primärsjukdomar, som till exempel kronisk obstruktiv lungsjukdom, diabetes, hjärtsjukdomar och njursjukdomar. 

I normala fall cirkulerar säsongsinfluensan runt jorden och orsakar många sjukdomsfall. Förra vintern (2020-2021) började influensasäsongen aldrig delvis på grund av coronarestriktioner. Influensan har ändå inte försvunnit någonstans, utan cirkulerar fortfarande runt jorden. 

Riksdagsledamöter, patientorganisationer och läkemedelsbolag ordnade den 17 november ett webinarium där det påmindes om influensans konsekvenser och vikten av influensavaccin och det nationella vaccinprogrammet. 

Mer information och intervjuförfrågningar:

Medicinalråd Anni Virolainen-Julkunen, Social- och hälsovårdsministeriet, 

+358 50 361 9343, anni-riitta.virolainen-julkunen@gov.fi

Överläkare Tuuli Heinikari, Filha ry, +358 44 901 6033, tuuli.heinikari@filha.fi

Intercjuförfrågningar för andra talare: 

Senior Consultant Karoliina Heimo, +358 40 509 0437, karoliina.heimo@kingstreetpr.fi

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Rud Pedersen Public Affairs
Annankatu 12 A 17
00120 Helsinki

https://www.rudpedersen.com/

Rud Pedersen Group

Rud Pedersen Group on noin 350 asiantuntijan voimin kymmenessä maassa toimiva eurooppalainen konsulttiryhmä. Rud Pedersen Public Affairs keskittyy yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen ja päättäjäviestintään. Tytäryhtiö King Street täydentää palveluvalikoimaa viestinnässä ja strategiakonsultoinnissa. Palvelemme yrityksiä, julkisyhteisöjä ja organisaatiota. Suurin osa asiakkaistamme on kansainvälisiä toimijoita.

Följ Rud Pedersen Public Affairs

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Rud Pedersen Public Affairs

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum