HUS

Influenssa- ja koronavirusrokotteiden ottamisella on kiire

Jaa

Influenssarokotteiden menekki on ollut tätä syksynä viime vuotta vähäisempää ja ilmaisia rokotteita uhkaa jäädä käyttämättä. Ilmaisen rokotteen saavat myös rokotettavien lähipiiriin kuuluvat. Koronavirusrokotteen kolmannet annokset ovat nyt erityisen tärkeitä omikronvariantin vuoksi.

Influenssarokotteita hyvin saatavilla riskiryhmiin kuuluville ja lähipiirille

Maksuttoman influenssarokotteen saavat vakavan influenssataudin riskiryhmiin kuuluvat ja heidän lähipiirinsä. Heitä ovat muun muassa kaikki yli 65-vuotiaat, 6 kuukauden – 6 vuoden ikäiset lapset, raskaana olevat, merkittävästi ylipainoiset sekä henkilöt, joilla on riski sairautensa tai lääkityksensä takia sairastua vakavasti.

Myös rokotettavien lähipiiriin kuuluvat saavat ilmaisen rokotteen. ”Käytännössä meillä kaikilla on riskiryhmiin kuuluvia läheisiä, ja sen vuoksi kehotan heitä hakeutumaan matalalla kynnyksellä rokotukseen. Rokotteita on hyvin saatavilla. Olisi todella sääli, jos maksuttomia rokotteita jäisi käyttämättä ja influenssaepidemia pääsisi epidemiakauden aikana vaikeaksi”, sanoo apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen.

Kolmannet koronavirusrokotukset ovat erityisen tärkeitä yli 60-vuotiaille ja riskiryhmiin kuuluville

Kolmansia koronavirusrokotuksia aloitettiin antamaan Uudellamaalla syyskuussa. ”Kolmannet rokoteannokset ovat erityisen tärkeitä kaikille 60 vuotta täyttäneille, voimakkaasti immuunipuutteisille, riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluville sekä laitoksissa ja hoivakodeissa asuville”, sanoo Ruotsalainen.

Noin 145 000 henkilöä on ottanut kolmannen koronavirusrokotteen Uudellamaalla. ”On tärkeää, että yli 60-vuotiaat ja riskiryhmiin kuuluvat hakeutuvat kolmanteen rokotukseen heti suositeltuna ajankohtana. Kolmannen annoksen merkitys korostuu omikronvariantin vuoksi, sillä alustavien tietojen mukaan se tehostaa suojaa myös omikronvarianttia vastaan”, kertoo Ruotsalainen.

Viime viikolla THL suositteli, että kolmannet koronavirusrokoteannokset aloitetaan aiempien ryhmien lisäksi kaikille 18 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille vähintään viiden kuukauden kuluttua toisesta rokoteannoksen jälkeen. Samalla aiemmin rokotusten piiriin kuuluneiden kuuden kuukauden annosvälillä rokotettavien rokotusväli lyheni viiteen kuukauteen.

HUSin alueen kunnat tiedottavat alle 60-vuotiaiden kolmansien koronavirusrokotusten etenemisestä ja järjestelyistä asukkailleen. Kunnat etenevät tässä eritahtisesti. Kunnat pyrkivät lisäämään rokotusresursseja, jotta kaikilla rokotettavilla saadaan annosväli siirrettyä viiteen kuukauteen ja alle 60-vuotiaiden kolmannet rokotukset hyvään vauhtiin. Osassa Uudenmaan kunnissa tämä jo toteutuu. Koronarokotusaika.fi-palvelussa on nyt mahdollista varata aika aikaisintaan viiden kuukauden (153 vuorokauden) päähän toisesta rokoteannoksesta.

Täysin rokottamattomia HUSin alueen koko väestöstä on edelleen yli 400 000. Ensimmäisten ja toisten koronavirusrokoteannosten antaminen jatkuu kolmansien rokotusten rinnalla. Riskiryhmiin kuuluvien 5–11-vuotiaiden lasten rokotuksia valmistellaan. Kunnat tiedottavat lasten rokotusten aloituksesta.

Koronarokotusaika.fi-palvelusta löytyy kootusti linkit Uudenmaan kuntien koronarokotussivuille ja sivustolla on myös tietoa koronavirusrokotusten edistymisestä HUSin alueella.

Auta iäkästä saamaan influenssa- ja koronavirusrokotteet

Ikääntyneet ovat suurimmassa riskissä saada vaikea tauti, ja heillä rokotteiden teho jää matalammaksi kuin terveillä työikäisillä. ”Suosittelemme, että ikääntyneen läheiset auttavat ajan varaamisessa ja rokotuksiin hakeutumisessa”, sanoo Ruotsalainen.

 

Lisätietoja medialle: 

HUSin mediapalvelun yhteystiedot 

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme