Yliopiston Apteekki

Influenssarokotteet tulossa apteekkeihin ensi viikosta alkaen

Jaa

Koronatartuntojen kiihtyessä kannattaa mahdollista influenssatartuntaa torjua rokotteella. Influenssakausi ajoittuu tavallisesti joulu–huhtikuulle. Influenssarokotteen ottaminen hyvissä ajoin ennen tartuntakauden alkua on tehokkain keino suojautua kausi-influenssalta.

Suomessa influenssakauden tautihuippu ajoittuu yleensä tammihelmikuulle. Koronapandemiaan liittyvät toimenpiteet kuten käsihygienia ja lähikontaktien välttäminen saattavat vaikuttaa tulevan influenssakauden ajoitukseen.

– Influenssarokote kannattaa ottaa loka–marraskuussa ennen epidemian oletettua alkamisajankohtaa, jotta rokote antaisi parhaan mahdollisen suojan. Suojavaikutus muodostuu noin kahdessa viikossa rokottamisesta, farmaseuttinen johtaja Kati Vuorikallas Yliopiston Apteekista kertoo.

Influenssan ja koronavirusinfektion taudinkuvat muistuttavat paljon toisiaan. Influenssan oireita ovat äkillisesti nouseva kuume ja kuiva, hakkaava yskä. Myös lihaskipua, päänsärkyä ja huonovointisuutta voi esiintyä. Lapsilla saattaa esiintyä myös maha-suolikanavan oireita.

Aikuiset toipuvat influenssasta pääosin 1–2 viikon vuodelevolla ja oireenmukaisella lääkehoidolla. Riskiryhmään kuuluvat ovat taipuvaisempia sairastumaan influenssan jälkitauteihin, kuten keuhkokuumeeseen ja korvatulehdukseen.

– Influenssarokote vähentää kausi-influenssaan sairastumisen riskiä ja hoidettavien influenssapotilaiden määrää terveydenhuollossa. Rokotteen ottaminen on vastuullista, etenkin tässä koronatilanteessa, Vuorikallas sanoo.

Maailman terveysjärjestö WHO antaa vuosittain suosituksen rokotteessa käytettävistä viruskannoista. Nyt alkavalla influenssakaudella rokotteiden molemmat A-viruskannat ja toinen B-viruskanta on vaihdettu viime kauden rokotteeseen verrattuna. Rokotteet eivät sisällä eläviä viruksia, joten ne eivät aiheuta influenssaa.

Lääkärin reseptin vaativat kausi-influenssarokotteet ovat saatavilla viikoista 41–42 alkaen Yliopiston Apteekeista. Kaupungit ja kunnat tiedottavat erikseen julkisessa terveydenhuollossa annettavien riskiryhmien rokotuksien ajankohdista. Influenssarokote ei suojaa koronaviruksen aiheuttamalta taudilta eikä tavalliselta nuhakuumeelta eli flunssalta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Yliopiston Apteekki
Yliopiston Apteekki
Valimotie 7
00380 HELSINKI

09 542 046http://www.yliopistonapteekki.fi

Yliopiston Apteekki on Helsingin yliopiston omistama yhteiskunnallinen yritys, joka täyttää tänä vuonna 265 vuotta. Olemme huolehtineet suomalaisten hyvinvoinnista jo yli kaksi ja puoli vuosisataa. Koko tuottomme ohjataan suomalaiseen koulutukseen ja tutkimukseen. Palvelemme valtakunnallisesti kuluttajia sekä yli tuhatta terveydenhuollon yksikköä julkisella ja yksityisellä sektorilla. Asiakaskokemuksemme on palkittu Suomen kolmen parhaan joukossa vuosina 2018 ja 2019. Apteekkejamme on Suomessa 13 paikkakunnalla ja verkossa ya.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Yliopiston Apteekki

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme