HUS

Införandet av Apotti inom de bilddiagnostiska funktionerna på HUS har gått enligt planerna

Dela

Den största delen av de bilddiagnostiska funktionerna vid HUS Diagnostikcentrum övergick till patientdatasystemet Apotti i morse, 24.4. Bilddiagnostiska funktioner är till exempel röntgen- och ultraljudsundersökningar.

Övergången har på det stora hela gått som förväntat. Orsaken till de problem som kom fram på förmiddagen 24.4 inom Kymsotes område har klarnat under dagen och den största delen har man redan lyckats lösa. Under veckoslutet söker man också lösningar på övriga problem som gör verksamheten inom bilddiagnostiken långsammare.   

Då Apotti tagits i bruk innebär det att de tidsbokningar patienten själv gör överförs till patientportalen Maisa från och med måndag, 26.4. Tidsbokningen förutsätter alltid en remiss till en bilddiagnostisk undersökning. Maisa kan användas av alla de invånare i Nylands kommuner, som via den egna hälsocentralen fått en remiss till en bilddiagnostisk undersökning vid HUS. Maisa finns på adressen www.maisa.fi.  

Det går fortsättningsvis att komma på konventionella röntgenundersökningar såsom röntgen av skelett och lungor utan att boka tid i förväg.  

Ett mindre införande av Apotti görs inom HUS Diagnostikcentrum under maj månad. Då övergår också enheten för klinisk fysiologi och isotopmedicin (KFI) samt enheten för klinisk neurofysiologi (KNF) till Apotti. Detta påverkar inte patienterna. Dessutom övergår de bilddiagnostiska funktionerna vid Södra Karelens sjukvårdsdistrikt (Eksote) till Apotti senare i år. 

Apotti togs i bruk som planerat i dag, 24.4, också inom hälsovården, hemvården, tjänster för äldre och missbrukarvården i Helsingfors, Grankulla och Kervo.  

Läs också: Apotti togs i bruk inom HUS Diagnostikcentrum

Bakgrund

Inom HUS pågår en omfattande reform av verksamheten, som hänför sig till hanteringen av patientdata. Det nya enhetligare sättet att dokumentera och använda data förbättrar kvaliteten och stärker patientsäkerheten. Det betydande utvecklingsprojektet är möjligt tack vare övergången till det nya patientdatasystemet Apotti i alla HUS enheter senast i slutet av år 2020. Dessutom har en ny e-tjänst öppnats för HUS kunder, Maisa.

Apotti-systemet har tagits i bruk i tre steg: i november 2018, februari 2020 och oktober 2020. HUS Bilddiagnostik tar i bruk Apotti som sista enhet våren 2021.

Det Epic-baserade systemet som används i nästan 500 sjukhus runtom i världen har levererats till HUS av Oy Apotti Ab.

Nyckelord

Kontakter

Mera information för medier:

Lasse Lehtonen
Direktör för diagnostik
HUS Diagnostikcentrum
intervjuförfrågningar per textmeddelande tfn 050 427 2468

Om

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

På HUS Helsingfors universitetssjukhus vårdas årligen cirka 680 000 patienter. Våra nästan 27 000 proffs arbetar för alla patienters bästa. Vi har ansvaret för den specialiserade sjukvården för invånarna i våra 24 medlemskommuner. Dessutom har behandlingen av flera sällsynta och svåra sjukdomar koncentrerats riksomfattande till oss.

HUS är Finlands största aktör inom hälso- och sjukvårdsbranschen och den näst största arbetsgivaren i landet. Vår kompetens är internationellt känd och erkänd. Som universitetssjukhus utvärderar och utvecklar vi ständigt våra behandlingsmetoder och vår verksamhet.

Följ HUS

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från HUS

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum