Fingo ry – Suomalaiset kehitysjärjestöt

Innovaatioilla voidaan vähentää köyhyyttä maailmalla – osallistaminen tärkeää ratkaisujen löytämisessä

Jaa

Kehitysjärjestöjen kattojärjestö Fingon maanantaina 15.7. järjestämässä SuomiAreenan keskustelutilaisuudessa ”Loppuuko köyhyys maailmasta innovaatioilla” pohdittiin, kuinka innovaatiot voivat auttaa köyhyyden vähentämisessä. Keskustelijat korostivat paikallisten ihmisten ja yhteisöjen osallisuuden merkitystä ratkaisujen löytämisessä.

Innovaatioiden avulla voidaan vähentää köyhyyttä ja ratkoa myös maailman muita ongelmia. Näin arvioivat Fingon SuomiAreenan keskustelutilaisuuteen osallistuneet asiantuntijat: yliopistonlehtori Lauri Hooli Turun yliopistosta, Global Lead for Digital Development Nora Lindström Plan Internationalista ja ohjelmapäällikkö Christopher Palmberg Business Finlandista. Keskustelun juonsi Fingon innovaatioasiantuntija Kari-Pekka Murtonen.

Asiantuntijat korostivat paikallisten ihmisten ja yhteisöjen osallisuuden merkitystä ratkaisujen löytämisessä. Onnistuakseen köyhyyden vähentämisessä innovaatiot täytyy suunnitella niitä käyttävien ihmisten lähtökohdista – ratkaisuja ei voi tuoda ulkopuolelta, vaan ne syntyvät paikallisista tarpeista ja paikallisten olosuhteiden ymmärtämisestä.

”Jos innovaatioita ja teknologiaa ei ole kehittämässä ihmisiä monista taustoista, ongelmia ei tulla ratkomaan. Köyhyys on esimerkiksi tutkitusti sukupuolittunutta, ja täten naisten sekä tyttöjen tulee olla mukana luomassa ratkaisuja, jotta yhteiskunta muuttuu”, muistuttaa Plan Internationalin Nora Lindström.

”Kehitysjärjestöt tuntevat vahvasti paikalliset tarpeet. Heillä on esimerkiksi monia kontakteja ja ymmärrystä paikallisista olosuhteista, joista voi olla hyötyä myös yrityksille”, sanoo Business Finlandin Christopher Palmberg.

Turun yliopiston Lauri Hooli korosti myös paikallisyhteisöjen osallisuuden merkitystä ja sitä, että innovaatiot ovat aina sosiaalinen prosessi, jota voidaan poliittisesti ohjata. Lisäksi hän totesi, että ratkaisujen tulee pyrkiä muuttamaan maailmaa aidosti kestävämpään suuntaan.

”Innovaatiot poistavat köyhyyttä vain, jos ne on strategisesti suunnattu poistamaan köyhyyttä”, Hooli toteaa.

Keskustelussa muistutettiin lisäksi, että innovaatiot eivät voi yksin ratkaista maailman ongelmia. Niiden lisäksi tarvitaan paljon muutakin.

”Ilman innovaatioita ei tulla ratkaisemaan köyhyyttä maailmalla, mutta samaan aikaan innovaatiot eivät yksin ratkaise köyhyyttä. Tarvitsemme rakenteellisia muutoksia, tasa-arvoa ja ihmisoikeuksien kunnioitusta”, sanoo Plan Internationalin Nora Lindström.

”Innovaatioilla voi olla iso merkitys, mutta ne eivät saa johtaa siihen, että alamme väheksyä keinoja, joilla voidaan jo nyt todistetusti poistaa äärimmäistä köyhyyttä ja eriarvoisuutta. Kun kehitysrahoitusta jatkossakin suunnataan innovaatioiden ja teknologisten ratkaisujen kehittämiseen globaalissa etelässä, pitää korostua se, että voimme rakentaa osallistavia, yhteisöjen kanssa kehitettyjä ratkaisuja. Rahoitusten tulee tarjota mahdollisuuksia paikallisille kehittäjille”, tiivistää Fingon Kari-Pekka Murtonen keskustelun antia.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kari-Pekka Murtonen, innovaatioasiantuntija, Fingo
+358 50 317 6735

Tietoja julkaisijasta

Fingo ry – Suomalaiset kehitysjärjestöt
Fingo ry – Suomalaiset kehitysjärjestöt
Elimäenkatu 25-27, 5krs.
00510 HELSINKI

358 50 317 6690http://www.fingo.fi

Suomalaisten kehitysjärjestöjen yhteistyöjärjestöön Fingoon kuuluu 300 suomalaista järjestöä, jotka toimivat kehitysyhteistyön, kestävän kehityksen tai globaalikasvatuksen parissa. Me viestimme, koulutamme, kasvatamme, tuemme ja vaikutamme, jotta maapallon kaikkien asukkaiden ääni kuuluisi päätöksenteossa – Suomessa ja maailmalla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Fingo ry – Suomalaiset kehitysjärjestöt

Järjestöt: Suomen ja EU:n uudistettava kauppapolitiikkaansa tasa-arvoisemmaksi30.8.2019 08:13:47 EESTTiedote

Suomen ja EU:n tulee uudistaa kauppapolitiikkaansa tasa-arvoisemmaksi ja huomioida siinä paremmin naisten oikeudet, esittävät 14 järjestöä ”Kohti tasa-arvoa tukevaa kauppapolitiikkaa” -julkilausumassa. Kansainvälisen kaupan säännöt ja rakenteet sekä kauppasopimuksiin sisältyvät säännökset vaikuttavat monin tavoin naisten taloudellisiin oikeuksiin, toimeentuloon ja hyvinvointiin eri puolilla maailmaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme