Innovaatiopolitiikan on kiinnityttävä ympäristöpolitiikkaan vihreän kasvun vauhdittamiseksi

Ilmastonmuutoksen ja luontokadon hillitseminen edellyttää maailmanlaajuista muutosta elin- ja toimintatavoissa. Business Finlandin, Laboren ja VTT:n ForGrowth-hanke visioi, millaisen uuden kestävän kasvun paradigman pitäisi olla, jotta tarvittavat muutokset tapahtuisivat mahdollisimman nopeasti. Kuten tuoreessa Euroopan keskuspankin keskustelupaperissa todetaan, elin- ja toimintatapamuutosten ohella tavoitteiden saavuttaminen edellyttää vallankumousta innovaatiotoiminnassa.
ForGrowth-hankkeen ensimmäinen politiikkamuistio käsittelee suunnatun teknologisen kehityksen tutkimuskirjallisuutta, jossa innovaatiotoiminta ei kaikilta osin ole suuntautunut yhteiskunnallisesti toivottavalla tavalla. Tästä esimerkkinä ovat ilmastonmuutoksen ja luontokadon hillitseminen. Koska luontoarvot eivät olleet lainkaan hinnoiteltuja ihmiskunnan teollisen historian ensimmäisen kahden ja puolen sadan vuoden aikana, ei niitä ole huomioitu innovaatiotoiminnassa juuri lainkaan.
Muistion päälöydös on, että yksityisten innovaatioiden suuntaaminen kohti vihreää kasvua edellyttää selvästi suuntaavaa innovaatiopolitiikkaa ja sitä, että tämän politiikan on kytkeydyttävä sitä tukevaan muuhun ympäristöpolitiikkaan.
”Modernissa kasvuteoriassa kiinnitetään huomiota innovaatiotoimintaan ja yritysten väliseen kilvoitteluun. Teoria sanoo, että julkinen väliintulo saattaa olla välttämätöntä teknologisen kehityksen suuntaamiseen ympäristöystävällisemmäksi. Haasteena on tehdä tämä siten, ettei yritysten välinen valikoituminen ja sen ajama teknologinen kehitys hidastu.” toteaa hankkeen toinen johtaja Mika Maliranta Laboresta.
Esimerkiksi hiilidioksidipäästöjen verotus tai päästökauppa nostaa päästöintensiivisten tuotteiden ja palveluiden hintoja ja siten vähentää niiden kysyntää. Kirjallisuuden perusteella hintavaikutusten lisäksi nämä lisäävät myös vähähiilisiä innovaatioita, mikä entisestään voimistaa suuntaavan politiikan tavoiteltua vaikutusta.
Vihreässä siirtymässä on kyse maailmanlaajuisista elinkaarivaikutuksista ympäristöön. Kansallisesti kyse on myös yritysten ja toimialojen kilpailukyvystä. Kirjallisuuden mukaan tiukka ympäristöregulaatio voi hyvinkin olla kansallisen kilpailukyvyn lähde, vaikka regulaatio aluksi nostaakin yritysten kustannuksia. Sekä ympäristön että talouden kannalta näyttää kansallisesti houkuttelevalta toimia mahdollisimman aikaisin vasta nousemassa olevilla teknologia-alueilla.
”Ruskeisiin verrattuna vihreillä innovaatioilla näyttäisi olevan kaikki niiden julkista tukemista puoltavat piirteet: niiden sosiaaliset tuotot ovat suurempia ja enemmän kotimaahan jääviä, niitä tavoitellaan pitkäjänteisemmin ja ne kasvavat nimenomaan ruskeiden kustannuksella. Osin nämä piirteet liittyvät kehitysvaiheeseen, joten on erikseen arvioitava, missä määrin ne ovat voimassa myös tulevaisuudessa.”, summaa hankkeen toinen johtaja Petri Rouvinen VTT:ltä.
Linkki politiikkamuistioon.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mika Malirantajohtaja, päätoimittajaLabore
Puh:050 369 8054mika.maliranta@labore.fiPetri RouvinentyöelämäprofessoriVTT
Puh:+358503673474petri.rouvinen@vtt.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Työn ja talouden tutkimus LABORE
M&A-podcast: ”Opettaja, opettaja, täällä viitataan!”17.3.2023 06:00:00 EET | Tiedote
Koulu on rikki, väitetään. Mutta jotta sen saisi ehjäksi, pitäisi ensin tietää, miksi PISA-tulokset laskevat kuin lehmän häntä ja miten lapset ylipäänsä pärjäävät. Kun kunnollinen tutkimustieto puuttuu, uudistukset menevät arvailuksi. Pahimmassa tapauksessa emme saa edes jälkikäteen tietää, miten homma meni. M&A:n jälki-istunnossa ohjataan koulu kohti parempia numeroita. Lisäksi sarjassa ”Murheellisia epäonnistumisia” ekonomisti täyttää vaalikoneen.
Talous & yhteiskunta 1/2023 | Vaikeasti tutkittava koulu3.3.2023 16:25:35 EET | Tiedote
Miksi koulua ja koulutusta on niin vaikea tutkia? Talous & yhteiskunta -lehden teemanumero pureutuu aiheeseen tutkimusta ja journalismia yhdistämällä.
Tansaniassa suuri tarve parantaa naisten työllistymismahdollisuuksia1.3.2023 07:00:00 EET | Tiedote
Tuore tutkimus osoittaa, että Tansanian työpolitiikka ei vastaa naisten työllistymis- ja sosiaaliturvatarpeisiin. Nykyinen teollistumisstrategia keskittyy pitkälti miesvaltaisille aloille ilman selkeää naisiin kohdistuvaa osallistamissuunnitelmaa. Naiset jäävät työllisyyspolitiikan marginaaliin – heille tarjotaan lyhytkestoisia julkisten töiden ohjelmia, hajanaisia ammattitaitoa parantavia hankkeita sekä mikrolainoja yritystoiminnan tuottavuuden parantamiseksi. Sosiaaliturvajärjestelyt huomioivat yhä enemmän epävirallisen sektorin työntekijöitä, mutta naiset jäävät useimmiten niiden ulkopuolelle. Tansanian kokemus heijastaa laajemmin Saharan eteläpuolisen Afrikan tilannetta, jossa naiset on harvoin otettu riittävästi mukaan teollistumisstrategioihin ja laajempiin kehityssuunnitelmiin.
M&A-podcast: Meneekö kone lopullisesti ohi?24.2.2023 06:00:00 EET | Kutsu
Olemme odottaneet teknologian seuraavaa tuottavuusloikkaa 30 vuotta. Lunastavatko tekoälysovellus Chat GPT ja sen serkut nämä lupaukset? Tekoäly voi olla vastaus julkisen sektorin hitauteen ja monien alojen koodaripulaan, mutta joka tapauksessa se mullistaa työmarkkinat. Ja saammeko vauhdilla oppivaa konetta enää kiinni? Suomen talouspoliittisin podcast M&A esittää myös shokeeraavan kysymyksen: Entäpä jos olemmekin koko ajan mitanneet inflaatiota väärin?
M&A-podcast: Den glider in!3.2.2023 06:00:00 EET | Tiedote
Ruotsi on repinyt viime vuosina merkittävän etumatkan Suomeen kansantuotetilastoissa. M&A ottaa selvää, mistä tämä menestys voi johtua ja mitä meidän seuraavan hallituksemme olisi syytä ymmärtää naapurin ratkaisuista. Maliranta ja Apunen järjestävät talouspolitiikan Suomi-Ruotsi -maaottelun, jossa lajeina mm. työmarkkinoiden joustot, koulutus ja verotus. Onko Ruotsi erilainen? Jäikö Suomi täysin keltaisen jyrän alle vai roikummeko sittenkin mukana, kun loppusuora aukeaa?
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme