Euroopan parlamentti - Suomen-tiedotustoimisto

Innovatiivisille ja yhteiskunnallisille yrityksille vaihtoehtoisia pääomalähteitä

Jaa

Eurooppalaisten riskipääomarahastojen ja eurooppalaisten yhteiskunnalliseen yrittäjyyteen erikoistuneiden rahastojen uskotaan muuttuvan houkuttelevimmiksi uusien sääntöjen myötä.

- EU:n riskipääomaan ja yhteiskunnalliseen yrittäjyyteen erikoituneet rahastot keskittyvät start-up -hankkeisiin ja innovatiivisiin tai yhteiskunnallisiin yrityksiin

- Uudet säännöt luovat yhteiset rekisteröinti-, toiminta- ja läpinäkyvyyssäännöt rahastonhoitajille

- Rahastojen rajat ylittävästä markkinoinnista tehdään halvempaa ja helpompaa

Eurooppalaiset riskipääomarahastot (EuVECA) ja eurooppalaiset yhteiskunnalliseen yrittäjyyteen erikoistuneet rahastot (EuSEF) ovat kaksi pääomamarkkinaunionia koskevaan toimintasuunnitelmaan kuuluvaa vapaaehtoista rahastoa. Rahastojen tarkoitus on houkutella sijoituksia innovatiivisiin pk-yrityksiin sekä yhteiskunnallisiin yrityksiin koko Euroopassa.

Uusilla säännöillä pyritään varmistamaan, että yhä useammat yritykset pystyvät löytämään sijoittajia EU:n pääomamarkkinoilta ja rohkaisemaan sijoituksia riskialttiimpiin hankkeisiin tai yhteiskunnallisiin yrityksiin.

Mepit muuttivat komission esitystä seuraavasti:

- suurten rahastojen hoitajilla (hoidossa olevat varat yli 500 miljoonaa euroa) on vastaisuudessa lupa markkinoida ja hallinnoida EuVECA- ja EuSEF-rahastoja;

- EuVECA-rahastot voivat sijoittaa myös listaamattomiin yrityksiin, joissa on enintään 499 työntekijää

- EuSEF-rahastot voivat sijoittaa yrityksiin, jotka tuottavat palveluita tai tuotteita, jotka saavat aikaan sosiaalista hyötyä

- EuVECA- ja EuSEF-rahastojen hoitajat voivat markkinoida rahastojaan kaikkialla EU:ssa

- arvopaperimarkkinaviranomainen varmistaa rahastojen yhdenmukaisen valvonnan ja rekisteröinnin

Kommentti

Parlamentin mietinnön esittelijä Sirpa Pietikäinen (kok., EPP)totesi: “Nyt uudistuva lainsäädäntö auttaa riskipääomarahastoja kasvamaan Euroopan laajuisiksi. Tämä tarkoittaa samalla sitä, että innovatiivisille ja riskialttiille eurooppalaisille ideoille, projekteille ja yrityksille löytyy tulevaisuudessa monipuolisempia rahoituslähteitä. Rahoitusta kaivataan erityisesti kiertotalouden ja ympäristöinnovaatioiden osalta.”

Seuraavaksi

Teksti hyväksyttiin äänin 523 puolesta, 46 vastaan ja 67 tyhjää. Uudet säännöt astuvat voimaan 20 päivää sen jälkeen, kun ne on julkaistu EU:n virallisessa lehdessä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Euroopan parlamentti - Suomen-tiedotustoimisto
Euroopan parlamentti - Suomen-tiedotustoimisto
Malminkatu 16
00100 Helsinki

+358 9 622 0450http://www.europarl.fi

Euroopan parlamentin Suomen-tiedotustoimisto jakaa tietoa parlamentin toiminnasta, jäsenistä ja päätöksistä niin tiedotusvälineille kuin kouluille, viranomaisille, tutkijoille ja järjestöille. Toimisto palvelee myös yksittäisiä kansalaisia. Euroopan parlamentin tiedotustoimisto järjestää seminaareja ja muita tilaisuuksia sekä pitää luentoja parlamentin toiminnasta tai ajankohtaisista EU-aiheista. Lisäksi toimisto ottaa vastaan vierailijaryhmiä ja järjestää toimittajatilaisuuksia. Parlamentin Suomen-tiedotustoimisto sijaitsee Helsingin Kampissa, Malminkatu 16:ssa, jossa sijaitsee myös parlamentin ja Euroopan komission Suomen-edustuston yhteinen kansalaisten tietopiste.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Euroopan parlamentti - Suomen-tiedotustoimisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme