Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Inom de närmaste veckorna börjar man bygga upp SH-avtalets lönesystem och det nya kollektivavtalet för välfärdsområdena

Dela

Inom kommunbranschen har utbetalningen av allmänna förhöjningar kommit i full fart under augusti–september. För närvarande förhandlas det om fördelningen av den justeringspott som utbetalas i början av oktober. Snart börjar man bygga upp SH-avtalets lönesystem och kollektivavtalet för välfärdsområdena. Huvudavtalsorganisationerna JAU och FOSU samt Kommun- och välfärdsområdesarbetsgivarna KT håller fast vid de avtal som de har ingått.

Den kommunala huvudförhandlingsgruppen samlades på tisdagen den 20 september. Gruppen fastställde följande steg angående den avtalsuppgörelse som uppnåddes i juni för kommun- och välfärdsbranschen. De arbetsgrupper som förbereder välfärdsbranschens allmänna tjänste- och arbetskollektivavtal samt SH-avtalets lönesystem har utnämnts. Arbetet sätts igång under de närmaste veckorna.

 − De väsentliga förberedelserna angående välfärdsområdenas kommande personal och personalens anställningsvillkor och -förhållanden framskrider väl. Fackförbundet JHL är djupt involverat i att avtala om innehållet i välfärdsbranschens allmänna tjänste- och arbetskollektivavtal och SH-avtalets lönesystem. Vi går vidare enligt den avtalade tidtabellen även om arbetsmarknadssituationen inom social- och hälsovården är orolig, understryker Päivi Niemi-Laine, ordförande för Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL.

Utbetalningen av de allmänna förhöjningar som trädde i kraft i juni – 46 euro, minst 2,0 % − har kommit igång under augusti– september. Den centraliserade justeringspotten (0,5 % av lönesumman för varje avtalsbransch) träder i kraft i början av oktober. Förhandlingarna om hur justeringspotten ska fördelas är igång vid alla kommunala förhandlingsbord, de kommer troligen att slutföras under september.  

− Arbetet under avtalsperioden har börjat i god anda och i rask takt. Vi är nöjda med att medlemmar har börjat få löneförhöjningar tack vare avtalet, och redan i oktober är ju mer på kommande, konstaterar JHL:s förhandlingsdirektör Kristian Karrasch

Karrasch tillägger att förhandlingarna om välfärdsområdenas förtroendemannaavtal, och förhandlingarna om förenhetligande av lokala avtal, förs ännu i höst. På löntagarsidan sköts förhandlingarna av JAU:s och FOSU:s välfärdsområdesspecifika förhandlare.

Mer information: 

Ordförande Päivi Niemi-Laine, 040 702 4772
Förhandlingsdirektör Kristian Karrasch, 040 728 9046

 

Länkar

Om

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Sörnäisten rantatie 23
00500 HELSINKI

010 77031http://www.jhl.fi

Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL:s cirka 165 000 medlemmar jobbar med många slags uppgifter inom finländsk välfärd, omsorg och säkerhet. Branscher där det finns JHL-anslutna yrkespersoner är vård, omsorg, kosthåll, teknik och infrastruktur, trafik, renhållning och underhåll, förvaltning, fostran, bildning, fritid, kultur, säkerhet och räddning – i kommunerna, statssektorn, företagen och församlingarna. JHL är den största personalorganisationen inom kommunsektorn.

Följ Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

JHL ja Merimies-unioni vahvistavat neuvotteluvoimaansa Satamien ja vesiväylien unionilla24.10.2022 09:16:46 EEST | Tiedote

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Suomen merimies-unioni SMU ovat perustaneet satama-alaa ja vesiväyliä koskevan neuvottelujärjestön, Satamien ja vesiväylien unionin. Sen tehtävänä on neuvotella lossien ja satama-alan työehtosopimukset. Työmarkkinatilanteen voimakas murros vaatii liitoilta entistä tiiviimpää yhteistyötä. Uusi unioni vahvistaa liittojen neuvotteluvoimaa.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum