HUS

Inom HUS område förbereder man sig för coronavirusvaccinationer i full fart

Jaa

Inom HUS område planeras och förbereds coronavirusvaccinationer så väl som möjligt så att vaccinationerna kan inledas utan dröjsmål.

Planeringen och genomförandet av vaccinationerna förutsätter samarbete mellan många aktörer och på många nivåer. Vaccinationerna planeras i samarbete med Institutet för hälsa och välfärd, andra sjukvårdsdistrikt inom specialupptagningsområdet, kommunerna inom HUS område samt privata serviceproducenter.

Därtill planerar HUS vaccinationer av den egna personalen. "Vi har flera års erfarenhet av influensavaccinering av personalen. Coronavirusvaccinationerna kommer att avvika från influensavaccinationerna i det att vaccinationerna framskrider stegvis beroende på personens arbetsuppgift. Inom den specialiserade sjukvården vaccineras först personal som deltar i vården av coronaviruspatienter och patienter som misstänks vara smittade samt personal i provtagningen", säger biträdande överläkare Eeva Ruotsalainen.

Ett gemensamt tidsbokningssystem för Nyland under arbete

Vaccinationerna ordnas inom HUS område enligt de nationella riktlinjerna och anvisningarna. Kommunerna ansvarar för genomförandet av det nationella vaccinationsprogrammet. De ansvarar för vaccinationerna av befolkningen och den egna social- och hälsovårdspersonalen.

HUS producerar ett tidsbokningssystem för företagshälsovårdens och befolkningens vaccinationer som alla kommuner i Nyland kan utnyttja. "Det är möjligt att genomföra tidsbokningssystemet för vaccinationer med en snabb tidtabell eftersom man i Nyland använder ett motsvarande tidsbokningssystem som fungerar som självbetjäning i coronavirusprovtagningen", berättar ansvarsområdesdirektör Sirpa Arvonen vid HUS IT-förvaltning.

Inom HUS Logistik har man redan i god tid förberett sig på kommande vaccinationer och skaffat vaccinationsutrustning för både kommunerna och HUS. HUS Apotek har de kylanläggningar som behövs för förvaring av vaccin och ansvarar för distributionen av vaccin till kommunerna.

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

På HUS Helsingfors universitetssjukhus vårdas årligen cirka 680 000 patienter. Våra nästan 27 000 proffs arbetar för alla patienters bästa. Vi har ansvaret för den specialiserade sjukvården för invånarna i våra 24 medlemskommuner. Dessutom har behandlingen av flera sällsynta och svåra sjukdomar koncentrerats riksomfattande till oss.

HUS är Finlands största aktör inom hälso- och sjukvårdsbranschen och den näst största arbetsgivaren i landet. Vår kompetens är internationellt känd och erkänd. Som universitetssjukhus utvärderar och utvecklar vi ständigt våra behandlingsmetoder och vår verksamhet.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme