HUS

Insättning av pacemaker som korrigerar långsam hjärtfrekvens inleds på Hyvinge sjukhus

Dela

Insättning av permanent pacemaker vid långsam hjärtfrekvens inleds på Hyvinge sjukhus torsdagen 6 maj. Tidigare har insättningen av pacemakers för patienter som tillhör Hyvinge sjukvårdsområde gjorts på Päijänne-Tavastlands centralsjukhus i Lahtis eller Pejas sjukhus i Vanda.

Inledandet av insättningen har föregåtts av en intensiv och lång beredning under flera år.

”Fina lokaler, en ny apparat och ett entusiastiskt team är redo att ta emot patienter”, säger avdelningsöverläkare Sirpa Juhela som har haft en central roll i arbetet med förberedelserna.

Hyvingeborna får mer omfattande kardiologiska tjänster

Verksamheten kommer igång gradvis och i början görs pacemakerinsättningar en gång per vecka. På hösten strävar man till att utvidga verksamheten för insättning. Kardiologin vid Hyvinge sjukhus och HUS Hjärt- och lungcentrum samarbetar intensivt kring detta. Kardiolog Mikko Mäkelä gör insättningarna tillsammans med ett utbildat team.

Direktören för sjukvårdsområdet Raija Kontio anser att det nya området är mycket viktigt för både Hyvinge sjukhus och de cirka 200 000 invånarna som sjukhuset ansvarar för.

”Med den nya verksamheten får Hyvinge sjukhus en bredare profil och befolkningen får mer täckande kardiologiska tjänster på det egna sjukhuset”, tillägger direktören för den medicinska resultatenheten Terhi Martikainen.

Det blir smidigare för patienterna att få vård

Verksamheten inleds med insättning av pacemaker vid långsam hjärtfrekvens, men avsikten är även att inleda angiografiverksamhet vid Hyvinge sjukhus. Ett fullständigt angiografilaboratorium ingår i HUS investeringsprogram för åren 2023–24.

Tillgången till åtgärden blir smidigare för patienterna när Hyvinge inleder sin egen verksamhet.

”Det här är en ny ypperlig inledning för att finslipa vårdkedjan för hjärtpatienter i Hyvinge. Tillgången och tillgängligheten till service förbättras avsevärt vilket är utmärkt ur patienternas synvinkel”, gläder sig verksamhetsdirektören för Hjärt- och lungcentrum Antti Vento.

Enligt Vento måste HUS område förstärkas på grund av den ökande konkurrensen.

”Nuvarande praxis med distansarbete ökar invånarnas koncentration till Nylands kranskommuner. Vi kommer inte att lida av patientbrist i framtiden heller även om utvecklingen tar enorma steg”, konstaterar Vento.

För mera information:

Antti Vento, direktör för Hjärt- och lungcentrum,
tfn 050 427 0629, antti.vento@hus.fi

Terhi Martikainen, direktör för Medicinska resultatenheten, Hyvinge sjukvårdsområde,
tfn 050 427 5876, terhi.martikainen@hus.fi

Sirpa Juhela, avdelningsöverläkare inom internmedicin, Medicinska resultatenheten,
tfn 040 198 1654, sirpa.juhela@hus.fi

Nyckelord

Om

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

På HUS Helsingfors universitetssjukhus vårdas årligen cirka 680 000 patienter. Våra nästan 27 000 proffs arbetar för alla patienters bästa. Vi har ansvaret för den specialiserade sjukvården för invånarna i våra 24 medlemskommuner. Dessutom har behandlingen av flera sällsynta och svåra sjukdomar koncentrerats riksomfattande till oss.

HUS är Finlands största aktör inom hälso- och sjukvårdsbranschen och den näst största arbetsgivaren i landet. Vår kompetens är internationellt känd och erkänd. Som universitetssjukhus utvärderar och utvecklar vi ständigt våra behandlingsmetoder och vår verksamhet.

Följ HUS

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från HUS

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum