Insinööriliitto IL ry

Insinööriliiton ehdotus aktiivimallin korjaamiseksi

Jaa

Perjantaina Senaatintorilla järjestettävään mielenilmaisuun osallistuvan Insinööriliiton mielestä aktiivimallissa on valuvikoja, jotka ovat Insinööriliiton jäsenten ja muiden korkeasti koulutettujen kannalta haitallisia.

– Emme me sinällään vastusta aktiivisuuden lisäämistä, mutta aktiivimallin kriteerit eivät toimi koko yhteiskunnan kannalta parhaalla mahdollisella tavalla. Ilman valuvikojen korjaamista malli on lähinnä keino leikata työttömyysturvaa, puheenjohtaja Samu Salo sanoo.

Hänen mielestään mallin ongelma on se, että mallilla yritetään hoitaa työttömyyttä yhteiskunnallisena ongelmana, ei niinkään parantaa yksittäisten ihmisten mahdollisuutta päästä takaisin töihin.

– Tämä on ollut suomalaisen työllisyydenhoidon perusongelma iät ja ajat. Työttömien joukko nähdään yhtenä massana eikä ihmisinä, joiden tarvitsema tuki työllistymiseen on jokaisella erilainen, Salo toteaa.

Insinööriliitto on löytänyt aktiivimallista puutteita ja esittää niihin omat korjausesityksensä. Ensinnäkään aktiivimalli ei ota huomioon omaehtoista työnhakua, mikä on etenkin asiantuntijatyössä tehokkain työllistymisen keino.

– Kyllä omaehtoinen, koulutusta vastaava työpaikkojen hakeminen pitää riittää osoitukseksi aktiivisuudesta, Salo sanoo.

Myös ammattiliittojen ja yksityisten toimijoiden järjestämiin koulutuksiin osallistuminen pitää hänen mukaansa olla riittävä näyttö aktiivisuudesta. Insinööriliitto on mukana useissa tällaisissa työnhakuryhmissä.

– Tulokset puhuvatkoon puolestaan. Näihin osallistuneen ihmiset ovat työllistyneet yli 50-prosenttisesti. Tulosta syntyy, kun koulutukset ovat yksilöllisesti kohdennettuja ja ne parantavat aidosti ihmisen työllistämismahdollisuuksia.

Salon mukaan Insinööriliitto tukee lähtökohtaisesti kaikkia toimia, jotka tähtäävät työllisyysasteen nostamiseen.

– Aktiivisuuden lisääminen ei pelkästään riitä. Jos työllisyysastetta halutaan nostaa pysyvästi, huomiota on kiinnitettävä myös ihmisten työllistymiskyvyn nostamiseen. Se edellyttää tukea, tarvittaessa oikeutta henkilökohtaiseen ohjaukseen.

Salo painottaa, että Insinööriliitto ei ole kaikkea vastustava ei-liike. Liitto haluaa olla mukana kaikissa sellaisissa toimissa tai suunnitelmissa, joissa yhteiskunnan kokonaisetu ja jäsenten hyvinvoinnin edistäminen kohtaavat.

– Haluamme jatkossakin olla mukana lisäämässä työtä vailla olevien ihmisten aktiivisuutta, ylläpitämässä ja kehittämässä jäsenten osaamista sekä uudistamassa työttömyysturvaa, kunhan sen tapahtuu yhteistyön hengessä. Kuka tahansa voi esittää parhaan idean ja päämäärä on tärkeintä, hän sanoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:
puheenjohtaja Samu Salo 040 184 2290

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Insinööriliitto IL ry
Insinööriliitto IL ry
Ratavartijankatu 2
00520 Helsinki

0201 801 801http://www.ilry.fi

Insinööriliitto on akavalainen ammattijärjestö, johon kuuluu jäsenjärjestöjen kautta 70 000 jäsentä. Jäsenet ovat insinöörejä ja muita tekniikan asiantuntijoita sekä insinööriopiskelijoita. Insinööriliitto tekee työtä parempien työpäivien puolesta.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Insinööriliitto IL ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme