Insinööriliitto IL ry

Insinööriliitto harkitsee järjestöllisiä toimia

Jaa

Insinööriliitto harkitsee järjestöllisiä toimia vastustaakseen hallituksen aikeita heikentää irtisanomissuojaa pienissä, alle 20 hengen yrityksissä. Liitto kutsui työmarkkinavaltuuskuntansa koolle käsittelemään tilannetta ja antoi puheenjohtajalle valtuudet toimia tilanteen vaatimalla tavalla.

Akavalaisen Insinööriliiton mielestä maan hallituksen hanke on huonosti harkittu, sen työllisyysvaikutukset kyseenalaiset ja yritys heikentää irtisanomissuojaa herättää turhaa levottomuutta ja epäsopua työmarkkinoilla.

– Peruskysymys on, mitä hankkeella oikein haetaan, mitkä ovat sen hyödyt suhteessa haittoihin. Pitää muistaa, että OECD:n tilastojen mukaan Suomessa henkilöperusteinen irtisanominen ei edes ole erityisen vaikeaa tai tiukkaa, vaan meillä se on helpompaa kuin Länsi-Euroopan maissa keskimäärin. Jos jotain ongelmia on, kyse on enemmänkin yritysten osaamisesta, ei lainsäädännössä olevissa puutteista, Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salo huomauttaa.

Salo muistuttaa, että hallitus sopi kilpailukykysopimuksen yhteydessä, että vaalikauden aika työelämää koskevat muutokset tehdään neuvottelemalla ja yhdessä sopimalla. Nyt näin ei ole tehty. Kun palkansaajaliike on vaalikauden aikana vielä suostunut poikkeuksellisen mittaviin työehtojen heikennyksiin, Salon mielestä palkansaajien asenteen kiristyminen on ymmärrettävä.

– Pitää muistaa, että esitettyyn irtisanomisen helpottamiseen liittyy useita yksilön ja työyhteisön kannalta arveluttavia piirteitä. Niitä ei ole syytä vähätellä, hän sanoo.

Salo huomauttaa hallituksen jo tehneen useita työllistämiskynnystä laskevia toimia, kuten pidentänyt koeaikaa ja lyhentänyt takaisinottoaikaa. Kun niiden vaikutuksista ei ole kunnon arviota, uusien ja palkansaajien kannalta paljon kyseenalaisempien toimien ajaminen läpi sanelemalla on vastuutonta etenkin, kun irtisanomislain vaikutukset työllisyyteen on arvioitu olevan varsin vähäiset.

– Nyt on aika palata keskustelemaan itse asiasta. Koska tavoitteena on työllisyyden parantaminen eikä irtisanomisen helpottaminen, eikö olisi viisaampaa etsiä ratkaisuja siihen eikä kylvää ehdoin tahdoin epäsopua työmarkkinoille, Salo kysyy.

Hänen mukaansa työllisyyttä voidaan parantaa muun muassa tukemalla ensimmäisen ja toisen työntekijä palkkaamista, nostaa arvonlisän alarajaa ja kieltää kilpailukieltosopimusten käytön.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:
puheenjohtaja Samu Salo 040 184 2290

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Insinööriliitto IL ry
Insinööriliitto IL ry
Ratavartijankatu 2
00520 Helsinki

0201 801 801http://www.ilry.fi

Insinööriliitto on akavalainen ammattijärjestö, johon kuuluu jäsenjärjestöjen kautta 70 000 jäsentä. Jäsenet ovat insinöörejä ja muita tekniikan asiantuntijoita sekä insinööriopiskelijoita. Insinööriliitto tekee työtä parempien työpäivien puolesta.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Insinööriliitto IL ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme