Insinööriliitto IL ry

Insinööriliitto: Kehysriihen TKI-panostukset oikean suuntaisia

Jaa
Insinööriliitto on tyytyväinen hallituksen kehysriihessä tekemiin päätöksiin lisätä tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan rahoitusta.
Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salo
Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salo

– Insinööriliitto on jo pitkään ajanut vahvasti toimia, jotka tukevat Suomen tavoitetta neljän prosentin osuudesta bruttokansantuotteesta TKI-toimintaan. Kehysriihen päätökset vievät meitä oikeaan suuntaan, sanoo Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salo.

Hallituksen päätökset perustuvat parlamentaarisen TKI-työryhmän linjauksiin. Ensi vuodelle on tulossa 350 miljoonaa euroa TKI-toimintaan. Tavoite on, että neljän prosentin osuus bruttokansantuotteesta saavutetaan vuoteen 2030 mennessä. Salo toivoo, että hallituksen panostukset innostavat myös yrityksiä kantamaan kortensa kekoon tavoitteen saavuttamiseksi.

– Hallituksen päätökset luovat hyvää pohjaa muun muassa tekniikan aloille rakentaa vahvempaa TKI-toimintaa ja osaamista myös yliopistojen ulkopuolelle. Verokannustimet soveltuvat pienempien yritysten käyttöön.

Salon mielestä hyvää on myös pysyvät panostukset ammattikorkeakoulujen T&K-rahoitukseen.

– Summa on toki vaatimaton kokonaisuuteen nähden, joten sitä on syytä jatkossa huomattavasti lisätä. Onnistuessaan alueellinen T&K-rahoitus palvelee hyvin ammattikorkeakouluja, jotka ovat erityisen tärkeitä insinööriosaamiselle.

Salo painottaa, että TKI-toimintaan laitetut miljoonat hyödyttävät koko yhteiskuntaa, ei vain teknologia-alan yrityksiä tai insinöörejä. Panostukset parantavat edellytyksiä nostaa tuottavuutta, synnyttävät uutta työtä ja lisäävät taloudellista toimeliaisuutta.

– TKI-rahat ovat koko kansan asia. Niiden avulla syntyy verotuloja, joiden varassa hyvinvoinnin ylläpito ja parantaminen viime kädessä on.

Rahoituksen vahvistamisen jälkeen Salo kaipaa järjestelmän kehittämistä niin, että se palvelee paremmin ammattikorkeakouluissa tehtävää TKI-työtä.

– Ammattikorkeakouluille ei vieläkään ole täysin sopivia-instrumentteja, vaikka ne voisivat toimia erinomaisena alueellisena ja soveltavan tutkimuksen verkostona.

Salon mukaan Suomessa tehdään tunnetusti laadukasta tutkimustyötä ja innovaatioita.

– Niiden vieminen käytäntöön on kuitenkin tutkitusti heikkoa. Ammattikorkeakoulujen roolia ja mahdollisuuksia toimia alueellisen kehittämisen ja soveltavan tutkimuksen moottorina pitää vahvistaa luomalla niille parempia rahoitusinstrumentteja, Salo huomauttaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:


puheenjohtaja Samu Salo 040 184 2290

Kuvat

Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salo
Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salo
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Insinööriliitto IL ry
Insinööriliitto IL ry
Ratavartijankatu 2
00520 Helsinki

0201 801 801http://www.ilry.fi

Insinööriliitto on akavalainen ammattijärjestö, johon kuuluu jäsenjärjestöjen kautta 70 000 jäsentä. Jäsenet ovat insinöörejä ja muita tekniikan asiantuntijoita sekä insinööriopiskelijoita. Insinööriliitto tekee työtä parempien työpäivien puolesta.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Insinööriliitto IL ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme