Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

INSPECT-hanke jatkaa haitallisten vieraskasvien torjuntatyötä kesän aikana (Pohjalaismaakunnat)

Jaa

INSPECT-hankkeen toinen kenttäkausi alkaa pitkän talven jälkeen. Talvikuukausina kurtturuusun ja jättipalsamin torjuntakäsikirjojen laadinta on käynnistynyt. Käsikirjojen on tarkoitus helpottaa kurtturuusun tai jättipalsamin torjunnan suunnittelua riippumatta siitä, onko toimenpiteen toteuttaja julkinen sektori, yhdistys tai yksityishenkilö. Olemme myös panostaneet tiedottamiseen niin hankkeesta kuin kurtturuususta ja jättipalsamistakin.

Haitallisten vieraslajien torjunta vaatii usein jatkuvaa työtä useamman vuoden aikana, joten INSPECT jatkaa kurtturuusun ja jättipalsamin torjuntatyötä myös tänä kesänä. Suomessa torjuntatyötä tehdään Valassaarilla, Vaasassa ja Kyrönjoella, kun taas Ruotsissa työ keskittyy Uumajan kunnan keskeisiin osiin sekä Holmöarnan ja Snöanin saarille.

Kurtturuusun ja jättipalsamin torjuntakohteita on määrällisesti paljon. Tämän lisäksi kokeilemme myös, mitkä torjuntamenetelmät sopivat parhaiten eri kasvustotyyppien torjuntaan. Kurtturuusujen osalta jatkamme työtä mekaanisilla työtavoilla kuten leikkaamalla, köyhdyttämällä, peittämällä ja kaivamalla. Tällä kaudella kokeilemme myös kuumaa höyryä, mutta sen sijaan glyfosaattikokeilut ovat päättyneet. Jättipalsamin osalta työtavat ovat kitkentä, leikkaaminen, etikkahappo, pelargonihappo ja kuuma höyry. Lisäksi tänä vuonna otetaan käyttöön vuohilaidunnus uutena menetelmänä.

INSPECT-hankkeessa teemme työtä henkilöstön ja harjoittelijoiden, yksityisyrityksien ja pitkäaikaistyöttömien voimin yhdessä maanomistajien ja yleisön kanssa. Vapaaehtoiset otetaan mukaan erilaisten talkoiden kautta. Tänä vuonna järjestetään myös kansainvälinen talkooleiri pandemiatilanteen niin salliessa.

Haitallisten vieraslajien torjunta on tärkeää työtä, sillä haitallisten kasvien leviäminen katsotaan olevan suuri uhka luonnon monimuotoisuudelle.

-Torjunta on ensisijaisesti maanomistajan vastuulla, kertoo Claes Björkholm, INSPECT-hankkeen hankekoordinaattori Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksessa. Erilaisten menetelmien ja työtapojen kokeilun kautta INSPECT toivoo torjuntatyön helpottuvan.

Lisää tietoa INSPECT-hankkeesta ja haitallisista vieraslajeista saat seuraamalla meitä verkkosivullamme www.ely-keskus.fi/inspect, Facebookissa INSPECT – Invasive species eradication and control tai instagramissa: inspect_invasivespecies.

INSPECT – Invasive species eradication and control on Suomen ja Ruotsin välinen yhteishanke, joka on perustettu haitallisten vieraskasvilajien jättipalsamin ja kurtturuusun torjuntatyötä varten. Suomessa yhteistyökumppanit ovat Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus, Metsähallitus, Vaasan kaupunki ja Pro Agria Etelä-Pohjanmaa. Ruotsin puolelta kumppaneina ovat Länsstyrelsen Västerbotten (lääninhallitus) ja Uumajan kunta. Hankkeen rahoittajat ovat Botnia-Atlantica ja Pohjanmaan liitto.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Hankekoordinaattori Claes Björkholm, puh. 0295 027 010

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15

0295 027 500http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

För Natura 2000-området Kristinestads skärgård utarbetas en skötsel- och användningsplan åren 2021-2022 (Österbotten)16.6.2021 08:00:00 EEST | Tiedote

Under åren 2021–2022 utarbetas en skötsel- och användningsplan för Natura 2000-området (FI0800134) som ligger i Kristinestads och delvis i Närpes och Kaskö skärgård. Skötsel- och användningsplanen främjar att målen för nätverket Natura 2000 verkställs, dvs. att livsmiljöerna för naturtyper och arter som fastställts i habitatdirektivet tryggas.

Kristiinankaupungin saariston Natura 2000 -alueelle laaditaan hoito- ja käyttösuunnitelma vuosina 2021-2022 (Pohjanmaa)16.6.2021 08:00:00 EEST | Tiedote

Kristiinankaupungin sekä osittain Närpiön ja Kaskisten saaristossa sijaitsevalle Natura 2000 -alueelle (FI0800134) laaditaan käyttö- ja hoitosuunnitelma vuosien 2021-2022 aikana. Käyttö- ja hoitosuunnitelmalla edistetään Natura 2000 -verkoston tavoitteiden toteutumista, eli luontodirektiivissä määriteltyjen luontotyyppien ja lajien elinympäristöjen turvaamista.

Erittäin uhanalaisen jokihelmisimpukan määrät tuplaantuvat: poikasten palautus kotijokiin alkaa14.6.2021 10:14:34 EEST | Tiedote

Kesäkuussa kaksi vuotta Norjassa laitoskasvatuksessa kasvaneet jokihelmisimpukan eli raakun poikaset palaavat Mustion- ja Ähtävänjokeen. Ilman apua nämä raakkukannat katoaisivat kahdessakymmenessä vuodessa. Palautus tuplaa Mustion- ja Ähtävänjoen raakkujen määrän ja antaa toivoa niiden tulevaisuudesta. Perjantaina 18.6.2021 järjestetään aiheesta mediatilaisuudet Ähtävän- ja Mustionjoella.

Pohjavesialueiden rajaaminen ja luokitus Kauhavalla ja Kurikassa on valmistunut (Etelä-Pohjanmaa)11.6.2021 08:00:00 EEST | Tiedote

Niiden pohjavesialueiden, joiden pääsijaintikunta on Kauhava, luokitus- ja rajausmuutosehdotuksiin oli mahdollista esittää hydrogeologisia ja muita luokituksen kannalta olennaisia lisätietoja ajalla 5.2.–19.3.2021. Niiden pohjavesialueiden, joiden pääsijaintikunta on Kurikka, luokitus- ja rajausmuutosehdotuksiin oli mahdollista esittää hydrogeologisia ja muita luokituksen kannalta olennaisia lisätietoja ajalla 18.3.–6.5.2021. Em. kuulemisaikojen jälkeen ELY-keskus on käynyt läpi palautteet ja antanut niihin vastineensa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme