Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

INSPECT-hankkeessa tehdyn torjuntatyön tuloksena saatiin oppaat ja digitaalinen työkalu tulevaan käyttöön

Jaa

Interreg Botnia-Atlantica-hanke INSPECT on kolmen vuoden ajan työskennellyt kahden haitallisen vieraslajin, kurtturuusun ja jättipalsamin, torjunnan parissa. Hanke on levittänyt tietoa haitallisista vieraslajeista ja kokeillut erilaisia torjuntamenetelmiä.

Logot: Interreg Botnia-Atlantica ja INSPECT-hanke
Logot: Interreg Botnia-Atlantica ja INSPECT-hanke

INSPECT-hankkeen loppuseminaari järjestettiin Vaasassa 21.9.2022. Seminaarissa esiteltiin hankkeessa tehtyä työtä ja lisäksi kuultiin vierailevien luennoitsijoiden puheenvuoroja. Hankkeen työn tuloksena on syntynyt kaksi opasta ja digitaalinen työkalu, jotka toimivat sekä kurtturuusun että jättipalsamin torjunnan tukena. Oppaat ja digitaalinen työkalu on laadittu niin, että niitä voi käyttää niin viranomaiset kuin yksityishenkilöt sekä Suomessa että Ruotsissa. Digitaalinen työkalu löytyy jatkossa hankkeen verkkosivuilta, ja oppaat ovat saatavilla kaikkien hankekumppaneiden omien verkkosivujen kautta samoin kuin Kansalliskirjaston Doria.fi-verkkopalvelusta ELY-keskuksen Opas-sarjassa.

INSPECTin kohdelajit ovat olleet kurtturuusu (Rosa rugosa) ja jättipalsami (Impatiens glandulifera). Hankkeen aikana on testattu erilaisia torjuntamenetelmiä ja viestintäkeinoja sekä minkä tyyppistä työvoimaa työhön voi käyttää.

Haitalliset vieraslajit eivät välitä maan rajoista. Jos niitä torjutaan vain yhdessä maassa, ne leviävät pian takaisin naapurimaista. Siksi yhteistyö maiden ja maakuntien välillä, Suomessa sijaitsevien Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan ja Ruotsissa sijaitsevan Västerbottenin alueilla, on ollut tärkeää.

Hankkeessa kokeiltiin kuutta erilaista jättipalsamin torjuntamenetelmää, yhtätoista kurtturuusun torjuntamenetelmää, yhdeksää erilaista viestintäkeinoa ja yhdeksää erityyppistä työvoimaa. Näiden toimenpiteiden ansiosta peräti 340 eri vieraslajiesiintymää torjuttiin. Hankkeen kolmivuotinen kesto ei kuitenkaan ole riittävän pitkä aika varmistamaan, että esiintymä on kokonaan hävitetty.

Hanketyöt on toteutettu yhteistyössä niin suomalaisten kuin ruotsalaisten hankekumppanien kanssa: Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus, Länsstyrelsen i Västerbottens län, Metsähallitus, Vaasan kaupunki, Pro Agria Etelä-Pohjanmaa, Uumajan kunta, Pro Agria / Maa- ja kotitalousnaiset Etelä-Pohjanmaa, Pohjanmaan liitto.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Hankekoordinaattori Claes Lönnblad-Björkholm, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus, puh. 0295 027 010, claes.lonnblad-bjorkholm@ely-keskus.fi

Kuvat

Logot: Interreg Botnia-Atlantica ja INSPECT-hanke
Logot: Interreg Botnia-Atlantica ja INSPECT-hanke
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15

0295 027 500http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Regleringen av Perho å kan förändras under perioder med elbrist8.12.2022 17:00:32 EET | Tiedote

På grund av eventuell elbrist kan det uppstå behov av förändringar i regleringen av Perho å. För att trygga tillgången på elektricitet har Kaitfors kraftverk, som ligger nedströms från sjögruppen i Perho ås mellersta lopp, enligt tillståndsbeslutet rätt att i skötseln av regleringen avvika från normalsituationen. Behovet av tilläggskapacitet kan röra sig från en timme upp till flera dygn i fall det blir elbrist. För att uppnå tilläggskapacitet fordrar det att vattenmängden som strömmar genom kraftverket ökar.

Perhonjoen säännöstely saattaa muuttua sähköpulan aikana8.12.2022 17:00:31 EET | Tiedote

Perhonjoella varaudutaan mahdollisen sähköpulan aiheuttamiin muutoksiin vesistön säännöstelyssä. Sähkön saannin turvaamiseksi Perhonjoen keskiosan järviryhmän alapuolella sijaitsevalla Kaitforsin voimalaitoksella on lupapäätöksen mukaan oikeus hoitaa säännöstelyä normaalitilanteesta poiketen. Sähköpulan sattuessa lisätehontarve voi olla tunnista jopa vuorokausiin. Lisätehon saaminen edellyttää voimalaitoksen läpi virtaavan vesimäärän lisäämistä

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme