Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

INSPECTin tiedote kevät 2022 - Kurtturuusun siirtymäaika päättyy (Pohjalaismaakunnat)

Jaa

Kurtturuusun siirtymäaika päättyy ensimmäinen kesäkuuta, jonka jälkeen laji on tasavertainen muiden haitalliseksi vieraslajeiksi luokiteltujen kasvien kanssa. Haitallisia vieraslajeja ovat päässeet uusiin ympäristöihin ihmisen avulla, lajit leviävät aggressiivisesti ja aiheuttavat ekologista, taloudellista tai sosiaalista vahinkoa. On muun muassa kiellettyä kasvattaa, antaa kasvaa, ostaa ja myydä kasveja, jotka kuuluvat näihin luetteloihin.

Kurtturuusu.
Kurtturuusu.

Vuonna 2019 kurtturuusu otettiin mukaan Suomen kansalliseen vieraslajiluetteloon, koska sen katsotaan olevan uhka luonnon monimuotoisuudelle. Luetteloon otettu kurtturuusu on Rosa rugosa -laji ja sen valkokukkainen muoto (Rosa rugosa f. alba). Sen sijaan jalostetut tarhakurtturuusut eivät kuulu luetteloon.

Suomessa haitallisiksi vieraslajeiksi luokiteltuja kasveja koskevat samat säännöt kuin niitä kasveja, jotka kuuluvat EU:n haitallisten vieraslajien luetteloon. Muita luetteloissa olevia haitallisia vieraskasvilajeja ovat esimerkiksi komealupiini, jättipalsami ja jättiputki. Koska kurtturuusu on suosittu puutarhakasvi, sille annettiin kolmen vuoden mittainen siirtymäaika ennen kasvatuskiellon voimaan astumista. Siirtymäaika päättyy 1.6.2022, ja sen seurauksena kurtturuusu tulee poistaa kaikista puutarhoista.

Vastuu torjunnasta on maanomistajalla. ELY-keskus puolestaan vastaa haitallisten vieraslajien valvonnasta Suomessa. Viranomaiset ensisijaisesti panostavat tiedon lisäämiseen haitallisiin vieraslajeihin liittyvistä ongelmista sekä niiden torjunnasta. Haitalliset vieraslajit ovat vakavasti otettava ongelma, koska he uhkaavat luonnon monimuotoisuutta. Yhteistyöllä pystymme saavuttamaan parempia tulokisa kuin syyttämällä ja rankaisemalla.

Miten kurtturuusua torjutaan?

On olemassa eri tapoja torjua kurtturuusua. Jokin menetelmä voi sopia hyvin pienille kasvustoille, mutta tulla kovin kalliiksi isojen kasvustojen torjunnassa. Toisaalta jokin menetelmä voi toimia hyvin ja olla helposti toteutettavissa, jos kyseessä on yksi pensas puutarhassa, mutta kaukana saaristossa saman menetelmän käyttäminen voi osoittautua varsin hankalaksi eikä niin tehokkaaksi. Valitsemalla oikean menetelmän voi säästää aikaa ja rahaa. Lisäksi varmistetaan, että saavutetaan toivottu tulos luontoa turhaan häiritsemättä. Usein kuitenkin joudutaan punnitsemaan vaihtoehtojen etuja ja haittoja.

INSPECT-hankkeessa tutkitaan useita torjuntakeinoja ja tavoitteena on tunnistaa, mitkä menetelmät sopivat mihinkin tilanteisiin. Hankkeen tuloksena syntyvän käsikirjan tarkoituksena on auttaa torjuntaa suunnittelevia valitsemaan sellainen menetelmä, joka toimii ja sopii omiin edellytyksiin niin jaksamisen, talouden kuin käytettävissä olevan ajan osalta.

Menetelmät voidaan jakaa mekaanisiin ja ei-mekaanisiin. Mekaanista torjuntaa on esimerkiksi taimien kiskominen maasta, niiden tukahduttaminen ja näännyttäminen. Näännyttäminen tehdään leikkaamalla oksat, mutta täysin eri tavalla kuin nuorennusleikkauksessa. Ei-mekaanisiin torjuntakeinoihin kuuluu ruiskuttaminen torjunta-aineella tai kuumalla vedellä.

INSPECT on testannut erilaisia menetelmiä Valassaarilla ja Vaasassa sekä Ruotsissa Snöanin saaristossa. Samalla kun eri menetelmiä on testattu, on hankkeessa pyritty myös todella poistamaan niin paljon kurtturuusuja kuin mahdollista. Monia kurtturuusukasvustoja on torjuttu ja noin sata pensasta on jo kuollut. Tänä kesänä torjunta jatkuu. Olennaista on, että vaikka osa pensaista vielä on hengissä, torjunta on estänyt siementen leviämisen satojen neliömetrien kokoisista kurtturuusukasvustoista uusiin paikkoihin.

Vaasa osallistuu haitallisten vieraslajien torjuntaan

Vaasan kaupungin omistamilta alueilta löytyy yli 15 kurtturuusuesiintymää. Esiintymät sijaitsevat eri puolilla kaupunkia, pääosin rantojen ja suurten teiden läheisyydessä. Etenkin hiekkapohjaiset ranta-alueet luovat kurtturuusujen juuristoille menestyksekkäät leviämismahdollisuudet. Vaasassa olevien esiintymien koko vaihtelee laajasti.

Kurtturuusua on torjuttu kaupungilla viime aikoina. Kurtturuusun kasvatuskiellon siirtymäajan päättyessä Vaasan kaupunki poistaa kurtturuusut alueiltaan. Työ aloitetaan kesäkuun alussa keskeisimmiltä alueilta, kuten puistoista ja rannoilta. Poistotyö suoritetaan pääosin koneellisesti, mutta pieniä kasvustoja voidaan kaivaa käsin. Alueet, joista kurtturuusuja on poistettu, korvataan nurmikolla tai muilla istutuksilla.

Mikä on INSPECT?

INSPECT eli Invasive Species Eradication and Control on Interreg Botnia-Atlantica -hanke, joka on perustettu haitallisten vieraskasvilajien torjuntaa varten. Ruotsin puolelta kumppaneina ovat Länsstyrelsen Västerbotten (lääninhallitus) ja Uumajan kunta sekä Suomessa Vaasan kaupunki, Pro Agria Etelä-Pohjanmaa ja Metsähallitus yhdessä koordinoivan avustussaajan Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen kanssa. Hankkeen päärahoittajana on Interreg Botnia-Atlantica, mutta Suomessa myös Pohjanmaan liitto on suuri osarahoittaja. Lisäksi Kyrönjoella torjuntatöitä avustavat paikallisesti Kyrönjokirahasto, Kurikan kaupunki, Kauhajoen kaupunki ja Etelä-Pohjanmaan Maanviljelysseuran säätiö.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Hankekoordinaattori Claes Lönnblad-Björkholm, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus, puh. 0295 027 010
INSPECT-hankkeen verkkosivut https://www.ely-keskus.fi/web/inspect

Kuvat

Kurtturuusu.
Kurtturuusu.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15

0295 027 500http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme