Lapinjärven kunta

Internationella Digital Wellbeing Sprint tar över Lappträsk i augusti

Jaa

Lappträsk kyrkoby i östligaste Nyland fylls av mångkulturella och varierande arbetsgrupper, då flera högskolors gemensamma Digital Wellbeing Sprint kallar sina studeranden att tillsammans utveckla digitala lösningar som stöder välmående.

Studenter på Professional Summer School som anordnades i fjol / Niklas Tornblom
Studenter på Professional Summer School som anordnades i fjol / Niklas Tornblom

Yrkeshögskolorna utvecklar, lilla Lappträsk som plattform

I projektet deltar yrkeshögskolorna Metropolia, Laurea och Haaga-Helia och projektet är öppet för proffs inom social- och hälsovård, handel, teknologi, media och formgivning samt företagare.

Lappträsk kommun och yrkeshögskolan Laurea har ett samarbetsavtal och en lång bakgrund av gott samarbete. Deltagarna från Finland och olika håll i världen tillbringar först några dagar i huvudstadsregionen, varefter en del av gruppen förflyttar sig till Lappträsk. Sammanlagt deltar cirka hundra studeranden och sakkunniga i Digital Wellbeing Sprint.

Syftet att utveckla tillsammans

- I Sprinten lär vi oss metoder för gemensam utveckling för att lösa intressenternas problem och i Lappträsk består dessa intressenter särskilt av seniorer och minnessjuka, berättar yrkeshögskolan Laureas chef Tuija Hirvikoski, som hittade på idén till projektet.

- Studenterna arbetar tillsammans med proffs, kommunens personal och lokala föreningar, intervjuar invånare och testar i mån av möjlighet olika lösningar tillsammans med lokalinvånarna. Lappträsk kompakta storlek och pågående människoorientering erbjuder en god plattform för detta arbete. Lappträsk utlyste sig 2015 till Finlands första människoorienterade kommun och invånarna har vant sig med att man frågar om deras åsikt och att de har en möjlighet att påverka. Det är fint att vi får komma hit – gemensam utveckling är försöksverksamhet när den är som bäst, konstaterar Hirvikoski.

- Sprintens arbetsgrupper tävlar med varandra och vinnargruppen får stöd för att vidareutveckla sin idé. Tillställningen gav i fjol med stöd av Spinno upphov till ett nytt företag, som för närvarande siktar in sig på den internationella marknaden med sin hälsotillämpning.

Del av större projekt

- Inom projektet utvecklas digitala lösningar särskilt för att stöda seniorers självständighet, aktivitet, trygghet och sociala växelverkan. Alla fyra är viktiga för att man ska uppleva ålderdomen som god, berättar Johanna Hyrkäs, områdesarkitekt i Lappträsk, som också själv deltar i sprinten.

Yrkeshögskolornas projekt stöder utvecklingen av en minnesvänlig tätort som pågår i Lappträsk. Lappträsk har ställt som mål att inte avskilja minnessjuka i egna enheter utanför det normala vardagslivet. Minnesvänligheten verkställs genom planering, gemensamt lärande och landskapskonst.

- Den minnesvänliga tätorten är en trivsam och trygg miljö för invånare och besökare i alla åldrar. Den minnesvänliga omgivningen är samtidigt en inlärningsmiljö och den stöder alla kommuninvånares välmående, berättar Hyrkäs.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Studenter på Professional Summer School som anordnades i fjol / Niklas Tornblom
Studenter på Professional Summer School som anordnades i fjol / Niklas Tornblom
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Lapinjärven kunta
Lapinjärven kunta
Lapinjärventie 20
07800 LAPINJÄRVI

019 510 860http://www.lapinjarvi.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapinjärven kunta

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme