Intrum Oy

Intrumin tutkimus: eurooppalaiset yritykset varautuvat historialliseen taantumaan

Jaa
Intrumin tänään julkaisema European Payment Report -julkaisu paljastaa, kuinka järisyttäviä vaikutuksia koronakriisillä on ollut Euroopan talouksille ja liiketoiminnalle. Monissa maissa puhutaan jopa historiallisesta taantumasta.

Lähes kuusi kymmenestä kyselyyn vastanneesta yrityspäättäjästä nostaa Euroopan laajuisen taantuman kolmen suurimman tekijän joukkoon, kun puhutaan asiakkaiden ajallaan maksamiseen vaikuttavista haasteista.

- Yritykset varautuvat koronakriisin aiheuttamaan taantumaan. Kutistuvat tulot vähentävät yritysten sisään tulevaa kassavirtaa, mikä puolestaan näkyy maksamisen viiveinä. Koronakriisin vaikutukset maksamiseen Euroopassa ovat dramaattisia, sanoo Mikael Ericson, Intrumin pääjohtaja.  

Maksuviiveet vaikeuttaneet eniten kiinteistöliiketoimintaa ja rakentamista

Koronakriisin aiheuttama taantuma iskee toimialoihin eri tavoin. Tutkimuksemme mukaan kiinteistö- ja rakennusteollisuudessa maksuviiveet kurittavat alan yrityksiä ankarasti. 41 prosenttia alan yrityksistä kertoo hyväksyneensä pidemmät maksuehdot välttääkseen konkurssin, kun vastaava luku kaikkien toimialojen osalta EU:ssa on 35 prosenttia.

Samaan aikaan matkailu- ja vapaa-ajan yritykset kamppailevat hallitusten asettamien toiminnan rajoitusten kanssa monissa maissa ympäri Eurooppaa. Kyseisellä sektorilla neljä kymmenestä (42 prosenttia) vastaajasta sanoo, että taantumalla tulee olemaan vakavia vaikutuksia heidän liiketoiminnalleen. Se on korkein luku 11 tutkitusta toimialasta.

Kulujen leikkauksia, rekrytointien vähentämistä

Raportista nousee selkeästi esille kaksi keinoa, joihin yritykset ovat turvautuneet taantumaan varautuessaan. 38 prosenttia vastaajista kertoo leikkaavansa kuluja, kun taas 35 prosenttia sanoo olevansa entistä varovaisempi lainanotossa. 29 prosenttia sanoo vähentävänsä rekrytointeja varautuakseen taantumaan, kun vastaava luku vuonna 2019 oli 18 %.

Kuilu eräpäivän ja todellisen maksupäivän välillä levenee

Useampi kuin neljä kymmenestä vastaajasta (43 %) näkee velallisiin liittyvien riskien kasvavan seuraavan 12 kuukauden aikana. 19 prosentin mielestä kyseinen riski tulee kasvamaan merkittävästi. Likviditeetin vähentyminen jättää monet yritykset etsimään vaihtoehtoisia keinoja käteisen vapauttamiseksi ja lisää paineita talouden tasapainottamiseksi.

Lähes puolet (46 prosenttia) sanoo, että maksuehdon ja todellisen maksuajan välisen  kuilun leveneminen on todellinen uhka kestävälle kasvulle. Koronapandemian aikana useampi kuin joka toinen (51 prosenttia) vastaajista sanoi, että maksuviiveet ovat muodostaneet uhkan yrityksen eloonjäämiselle. Ennen pandemiaa näin koki 35 prosenttia.

Liiketoiminnot pyrkivät priorisoimaan maksukäytäntöjään löytääkseen ratkaisuja. Ponnisteluista huolimatta, ero annetun maksuehdon ja todellisen maksuajan  välillä on kasvamassa kaikkialla Euroopassa. Tämä on kasvava huolenaihe, joka asettaa yritysten talouden vaikeaan tilanteeseen. Mikäli asialle ei tehdä mitään, eurooppalaisilta yrityksiltä kestänee pidempään elpyä kuin eurooppalaisilta hallituksilta, Mikael Ericson sanoo.  

Intrum on kerännyt tutkimustietoa 9,980 yrityksestä 29 Euroopan maasta kattaen 11 toimialaa. Tutkimus toteutettiin helmi-toukokuussa 2020 (koronapandemiaa ennen ja sen aikana). 

Lisätietoja:

Juha Iskala, myyntijohtaja, Intrum Oy
puh: +358 50 370 6333, sähköposti: juha.iskala@intrum.com

Leena Rindell, viestintäpäällikkö, Intrum Oy
puh: +358 50 376 1124, sähköposti: leena.rindell@intrum.com

Avainsanat

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Intrum Oy
Intrum Oy
Hitsaajankatu 20
00811 Helsinki

09 229 111http://www.intrum.fi

Intrum on alan johtava luotonhallintapalvelujen tarjoaja 20 markkina-alueella Euroopassa. Auttamalla yrityksiä saamaan maksunsa ja tukemalla ihmisiä viivästyneiden maksujen kanssa Intrum näyttää tietä kohti tervettä taloutta ja on ratkaisevassa asemassa yhteiskunnassa. Intrumilla on noin 10 000 omistautunutta ammattilaista, jotka palvelevat noin 80 000 yritystä eri puolilla Eurooppaa. Vuonna 2023 liikevaihto oli 20,0 miljardia Ruotsin kruunua. Intrumin pääkonttori sijaitsee Tukholmassa, Ruotsissa ja Intrumin osake on noteerattu Nasdaq Tukholman pörssissä. Lisätietoja on osoitteessa www.intrum.com.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Intrum Oy

Tutkimus: Talouskriisi lisää mielenterveysongelmia ja heikentää fyysistä hyvinvointia25.4.2024 07:55:00 EEST | Tiedote

Intrumin tuoreen tutkimuksen mukaan pitkään jatkunut talouskriisi ja sen aiheuttama ahdistus lisäävät riskiä altistua mielenterveysongelmille sekä vaikuttavat haitallisesti ihmissuhteisiin. Tutkimus kertoo myös, että osa kuluttajista joutuu asettamaan fyysisestä terveydestään huolehtimisen toissijaiseksi. Ongelmat voivat johtaa haitalliseen kierteeseen, joka heikentää oman talouden hallintaa sekä lisää yhteiskunnallisia ongelmia.

Tutkimus: Elinkustannusten nousu pitää yhä suomalaisten kuluttajien talouden kireällä24.4.2024 07:47:00 EEST | Tiedote

Tuoreen tutkimuksen mukaan osa kuluttajista kokee, että heidän taloutensa on kohenemassa. Monet ovat kuitenkin edelleen erittäin huolissaan toimeentulostaan ja etsivät lisätuloja selviytyäkseen menoistaan. Erityisesti naiset ja keski-ikäiset ovat yhä ahtaalla. Intrumin Eurooppalaisen kuluttajien maksutapatutkimuksen pulssikyselyn raportti kertoo, että kuluttajat muuttavat ostokäyttäytymistään ja karsivat menojaan hallitakseen elinkustannuksiaan.

Maksuviiveellisten yritysten kokonaismäärä laskenut, mutta osassa maakunnista ja toimialoista kasvua4.4.2024 07:55:00 EEST | Tiedote

Intrumin maksuviivetutkimus vuoden 2024 ensimmäiseltä neljännekseltä kertoo, että yritysten maksuviiveiden suhteellinen määrä on laskenut 0,31 prosenttia verrattuna edellisvuoteen. Maakuntatarkastelussa maksuviiveellisten yritysten määrä on kasvanut eniten Satakunnassa, Kymenlaaksossa ja Kainuussa. Toimialoista kasvua havaittiin eniten vesi-, viemäri- ja jätehuollossa, rakentamisessa, muissa palveluissa sekä maa-, metsä- ja kalataloudessa. Suomen talous on yskinyt pitkään korkeiden korkojen ja inflaation vuoksi, eikä kevät vielä tuo helpotusta tilanteeseen. Talouden kasvun odotetaan kuitenkin käynnistyvän tämän vuoden aikana.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye