Vaasan kaupunki - Vasa stad

Invånarna röstar om Vasaregionens kollektivtrafik Liftis layout

Dela

Vasa stad och Korsholms kommun bildar en ny regional kollektivtrafik som planeras och utvecklas tillsammans med invånarna för att bli fungerande. Nu får invånarna rösta om Vasaregionens kollektivtrafik Liftis layout via webbplatsen vasa.fi. Förslag kan lämnas in under tiden 17–19.3.2021.

Syftet med Lifti är att skapa ett färdsätt som kan urskiljas i trafiken och som förmedlar gott humör i Vasaregionen. Därför får invånarna rösta vilket av bussarnas utseendealternativ skulle uppmuntra dem att välja just den bussen, åtminstone sporadiskt.

– Framtoningen kommer att baseras på Vasas och Vasaregionens framtoning och varumärket kommer att fokusera på grundidéerna vad gäller hållbara färdsätt i Vasa, berättar Vasa stads marknadsföringssakkunnig Eevamaria Paasikari.

Det är meningen att Lifti inleder sin verksamhet i augusti 2022

Syftet med Liftis nya linjenät är att underlätta kommuninvånarnas vardag och på så sätt uppmuntra dem att gynna kollektivtrafiken. Idag är det vanligt i Vasaregionen att man tar bilen också för korta sträckor, fastän 87 % av invånarna bor på mindre än 300 meters avstånd från närmaste busshållplats.

– Förberedelserna inför Vasaregionens kollektivtrafik Lifti pågår under hela året. Vi håller på och skaffar nya bussar, konkurrensutsätter bussbolag samt finslipar program bl.a. biljettförsäljningen och tidtabellerna för kunderna. Vi publicerar Liftis nya linjenät i god tid, så att invånarna kan börja vänja sig vid de nya rutterna och planera sin vardag kring dem, säger kollektivtrafikplanerare Anastassia Backlund.

Den regionala kollektivtrafiken förnyas

Vasa stads och Korsholm kommuns nya regionala kollektivtrafik fick i omröstningen som ordnades i september 2020 namnet Lifti. Invånarna deltog ivrigt i omröstningen och sammanlagt 1445 röster inkom.

– Ordet är bekant på finska, svenska och engelska. Jag tycker namnet förmedlar en bra stämning och bidrar till att skapa en bild av ett miljövänligt och förmånligt färdsätt, motiverar en glad Nancy Seppänen sitt vinnande förslag.

Vasa och Korsholm har förbundit sig till ett gemensamt verksamhetsområde för kollektivtrafiken, som tas i bruk år 2022. Förändringen kommer att märkas bland invånarna förutom som ett eget varumärke även i form av ett helt nytt linjenät. Målet för den nya kollektivtrafikens verksamhetsområde är att effektivera användningen av kollektivtrafik i alla användargrupper.

Nyckelord

Kontakter

Marknadsföringssakkunnig Eevamaria Paasikari, sähköposti: eevamaria.paasikari@vaasa.fi, puh. +358405879531
Kollektivtrafikplanerare Anastassia Backlund, sähköposti: anastassia.backlund@vaasa.fi, puh. +358405788499

Bilder

Länkar

Om

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vasa stad

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum